Pálmai Erika
Pálmai Erika

Törvénytelenül működik az a testület, amely amúgy a bírósági igazgatás törvényessége felett őrködik – terjed egyre szélesebb körben a bírói karban. Az Országos Bírói Tanács sem vitatja a jogsértőnek mondott élettársi kapcsolat létét, de sajátos jogértelmezéssel nem lát problémát. Handó Tünde OBH-elnök mindeközben nem várt jutalmakkal oldaná fel a bírói karon belül egyre nagyobb feszültségeket.

Gerber Tamás, a Budapest Környéki Törvényszék elnökhelyettese és Tárkány Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke között mélyebb a kapcsolat, mint ahogy kollégák között az lenni szokott. „Köztudomású tény” ugyanis bírósági körökben, hogy ők élettársak. Ehhez persze elvben az égvilágon semmi köze sincs senkinek, különösen a nyilvánosságnak. Hacsak – mint jelen esetben is – nem jelent esetleg összeegyeztethetetlen kapcsolatot az érintettek tisztségével. Így viszont 

az ő kapcsolatuk miatt sokak szerint törvénytelenül működik az Országos Bírói Tanács (OBT).

„Nem is értem, hogy nem vette észre eddig senki, hogy ez a – bírósági szervezetben köztudott – élettársi kapcsolat összeférhetetlen az OBT-tagsággal. Gerber élettársa ugyanis törvényszéki elnök Szegeden” – fogalmazott egy bírósági forrásunk.  

A törvény ugyanis látszólag egyértelmű: „aki a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti hozzátartozói kapcsolatban áll az OBH elnökével, a Kúria, az ítélőtábla, és a törvényszék elnökével, elnökhelyettesével”. Ennek a kritériumnak pedig nyilvánvalóan nem fel meg Gerber – aki póttagként kezdett, de egy ideig az OBT soros elnöki tisztségét is betöltötte.

Gerber Tamás az Országos Bírósági Hivatalban egy sajtótájékoztató után – Tárkány Szűcs Babett összbírói értekezleten beszél a Szegedi Törvényszéken
©

Páratlan páros

A „hozzátartozói kapcsolatról” az OBT is tud, de szerinte még sincs itt összeférhetetlenség. Pedig a bírói önigazgatási testület jogvégzett tagjai nyilván tudnak törvényszöveget olvasni, Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) bírója is több beadványban hívta fel a testületet az összeférhetetlenség megszüntetésére. Hiába. Ez azért is pikáns, mert az OBT-nek éppen az lenne a feladata, hogy őrködjön Handó Tünde OBH-elnök működésének törvényessége felett.

Szepesházi beadványát sajátos nyelvészeti indoklással söpörték le. „A kizárás e, pontjában szerepelő 'az ítélőtábla, és a törvényszék' szövegéből egyértelműen az következik, hogy a jogalkotó, egy adott bírósággal szolgálati jogviszonyban, és annak elnökével hozzátartozó kapcsolatban álló bíró OBT taggá választását kívánta kizárni” – írják Szepesházinak válaszul. Részletesen kitérve a vessző és kötőszó elhelyezkedésére.

Miközben azt is elismeri a választ jegyző soros OBT-elnök, Major Zsolt, hogy Gerber és Tárkány-Szűcs között fennáll a „hozzátartozói viszony”. Ezzel a jövőben is lehet probléma, a pár ugyanis szerepet cserél: ezúttal Tárkány Szűcs lehet az OBT tagja, akinek esetleges megválasztása szintén felvetné az összeférhetetlenséget párja tisztségével. Az OBT ebben az ügyben sem látja okát az intézkedésnek.

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény szerint egy adott bíróságon nem dolgozhatnak a bírósági vezető hozzátartozói (ez alól éppen az OBT adhat felmentést), de az OBT feladatkörei minden bíróságra kiterjednek.

Nőhet az ellenállás

A közelmúltban arról már beszámoltunk, hogy milyen nagy a tétje annak, kik lesznek jövőre az új OBT tagjai, ha ugyanis használnák a meglévő jogosítványaikat, ők lehetnének Handó Tünde OBH-elnök valódi főnökei. Ennek megfelelően nagy a harc a demokratikusan választott helyekért. Az eddigi szavazásokon pedig már születtek meglepő döntések: a vezetés által preferált jelöltként sem kapott elég szavazatot például Kádárné Báló Ágnes, a PKKB elnöke és csak „egy hajszálon múlt”, hogy bejutott az elektorok közé Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. A legtöbb küldöttet adó fővárosban amúgy Matusik Tamás, a BKKB csoportvezető bírája vitte a legtöbb szavazatot, a tapsot pedig Vasvári Csaba kapta, aki a közelmúltban beperelte az OBH elnökét, mondván visszaél a hatalmával.

Mindez arra utal, hogy a bírák elérkezettnek látják az időt arra, hogy egy hatékonyabb és erősebb OBT álljon össze. A voksolás azonban messze nincs még lefutva, sokat nyom majd a latban a vidéki bíróságok szavazata is, ahol nem feltétlenül van olyan OBT-váltó hangulat, mint a fővárosban. A budapesti kirendelésekkel, külön munkákkal sokak bizalmát el lehet nyerni. Így a hírek szerint az elmúlt években sokan lettek Handó Tünde lekötelezettjei. S azok is sokan vannak, akik mindenképpen elkerülnék, hogy konfliktusba kerüljenek az OBH elnökével.

©

A bíróságok központi felügyeletét ellátó OBT 2012. március 15-én alakult, s mandátuma hat évre szól. A 15 fős testület tagja lett a törvény előírása nyomán a Kúria elnöke, míg további 14 tagját a bírák küldöttértekezlete választja meg titkos szavazással. A tagok között 1 ítélőtábla, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és 1 munkaügyi bírósági bírónak kell lennie. OBT-taggá pedig elvben bármely bíró válhat, aki rendelkezik legalább 5 éves gyakorlattal.

Nem választható viszont olyasvalaki, akivel szemben fegyelmi vagy büntetőeljárás, esetleg alkalmatlansági eljárás van folyamatban, aki fegyelmi büntetés hatálya alatt áll.

Handó hirtelen ajándéka

A választás tétje – ahogy azt belső harcok is mutatják – óriási. A 2011-ben kialakított új igazságügyi rendszert élesen támadta az Európa Tanács konzultációs testülete, a Velencei Bizottság is, egyebek közt az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének csaknem korlátlan hatalma miatt. Nemzetközi nyomásra, legalábbis papíron megnyirbálták Handó hatáskörét, és szélesítették az OBT ellenőrzési jogosítványait. (Egyetértési jogot kapott a tanács például a bírói vezetők kinevezésénél és az álláspályázatoknál.)

Az élet azonban azóta mintha a jogvédők aggodalmait igazolta volna, és a bírósági szervezeten belül mind többször vetődött fel a kérdés: igazából nem Handó ellenőrzi az OBT-t is? Majd a korábban nem túl sok vizet zavaró testület az elmúlt hónapokban mintha elkezdett volna a sarkára állni. Tavasszal már voltak olyan parázs viták is, amelyeknek a vége az lett, hogy például az OBH helyzetelemző anyagát kétszer egymás után is visszadobta a bírói tanács. Ez korábban elképzelhetetlennek tűnt.

Az OBH elnök elleni protesztszavazásnak is beillő fővárosi küldöttválasztás nyomán amúgy Handó Tünde is lépett. Úgy tudjuk, hogy derült égből jött a hír – amit a bírák között is kihirdettek már –, hogy az októberi fizetéssel mindenki kap egyhavi fizetést (körülbelül 300 ezer forintot) kvázi jutalomként. Ez az összeg pedig sokakkal feledtetheti el, hogy mi mindent tett már ígéreteivel ellentétben Handó Tünde.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pálmai Erika Itthon

Építettek féket a bíróságok rendszerébe, de Handó Tünde át tudja vágni a vezetéket

Nagy a tétje annak, hogy kik lesznek jövőre az új Országos Bírói Tanács tagjai, ha ugyanis használnák a meglévő jogosítványaikat, ők lehetnének Handó Tünde OBH-elnök valódi főnökei. Ennek megfelelően nagy a harc a demokratikusan választott helyekért. Handónak viszont van egy eszköze, amellyel a számára kellemetlen jelölteket elgáncsolhatja.

Gyurcsány a róla szóló Bödőcs-paródiáról: Jót röhögtem

Gyurcsány a róla szóló Bödőcs-paródiáról: Jót röhögtem

Filctollal írt papírrendszám miatt kapcsoltak le két férfit a rendőrök

Filctollal írt papírrendszám miatt kapcsoltak le két férfit a rendőrök

Tordai Bence emlékszik rá, hogy mit mondott Orbánnak a "fenyegető videón"

Tordai Bence emlékszik rá, hogy mit mondott Orbánnak a "fenyegető videón"

Picit hibrid és nagyon biturbó V8 a Mercedes legnagyobb divatterepjárója

Picit hibrid és nagyon biturbó V8 a Mercedes legnagyobb divatterepjárója

Száraz, napos, de csípős lesz a hétvége

Száraz, napos, de csípős lesz a hétvége

Évi 7-800 milliót kaszálhat Mészáros és köre a közmédiás hirdetéseken

Évi 7-800 milliót kaszálhat Mészáros és köre a közmédiás hirdetéseken