szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kinek kedvez leginkább, hogy Karácsony Gergely indul az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként? A Fidesznek – ezt vezeti le Magyari Péter egy nappal a szocialisták döntése után.

Az MSZP talált valakit, akivel megőrizheti első helyét a baloldalon – ebből indul ki hosszú elemzésében a 444 újságírója. A párt ugyanis súlyos válságba került, miután sikerült megpuccsolni saját kormányfő-jelöltjét, Botka Lászlót. Az akkori vezéráldozat magyarázata az volt, hogy a szegedi polgármester útjában állt az MSZP-DK megegyezésnek. Azóta viszont Gyurcsány Ferenc blokkolja a megállapodást, mert már az egész MSZP bedarálását remélheti. A szocialisták így aztán fáradt, unalomig ismert arcokkal sodródtak a 2018-as megmérettetés felé. Ez idáig.

Karácsony Gergellyel egy olyan arcot igazolt az MSZP, amely első pillantásra vissza tudja hozni a jelenbe a pártot. A zuglói polgármester esélyt kap, hogy felépítse magát egy esetleges főpolgármesteri jelöltségre, a szocialisták visszaszerezhetik elveszett szavazóik egy részét, legalább annyi embert, amennyi a baloldali első hely megőrzéséhez kell. És ha ez nem lenne elég, az MSZP korrupt, a Fidesszel lepaktált politikusai is egy olyan kirakatembert kapnak, aki nem fogja megpróbálni felszámolni az üzletelő szocialisták belső rendszerét. Szemben Botkával Karácsony nem fog beleszólni a struktúrába, a lista összeállításába, és jó eséllyel a választások után is Zuglót választja majd a parlament helyett.

Magyari elemzésében kiemelt szerep jut azoknak, akikről Botka László beszélt visszalépését magyarázva: a "Fidesz-ügynököknek" és a hatalomtól származó titkos pénzt leosztó embereknek. A 444 nem nevezi meg őket, de képletesen ír le egy rendszert, amelyben a párt vezetésével párhuzamos struktúrából érkezik a működést és a kampányt finanszírozó pénz.

A magyarázat egyszerű: a Fidesznek egymással küzdő, kisebb ellenzéki erők kellenek. Orbán szavazói rétege a legnagyobb kisebbség a választópolgárokon belül. Hogy velük nyerni lehessen, ennél kisebb formációk kellenek. Ha az MSZP eltűnik, és szavazói rétege új pártot kereshet, az a Fideszre nézve kockázatos. Orbánnak tehát kellenek a szocialisták, és az is jól jön, hogy számos politikusuk már megtanult eligazodni a NER-en belül. Karácsony Gergely így válik a jelenlegi rendszer életben tartását elősegítő figurává.

Magyari Péter elemzését itt olvashatják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy átállásra készül a Budapest Bank, két napra bezárja a fiókjait is

Nagy átállásra készül a Budapest Bank, két napra bezárja a fiókjait is

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

A végén még lehet, hogy sikerül megfékezni az álhíreket a Facebookon

A végén még lehet, hogy sikerül megfékezni az álhíreket a Facebookon