szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Komoly társadalmi feszültségeket lát Magyarországon az MSZP új kampánystratégája. Heiko Kretschmer szerint Orbánék pozíciója labilisabb, mint amilyennek a számok mutatják.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Hosszú interjút adott a 168 Órának a szocialisták új tanácsadója. Heiko Kretschmer röviden összefoglalva:

  • lát esélyt Orbánék ellen,
  • pozitív kampányban hisz
  • egy adag populizmussal tálalva,
  • és bízik Karácsony Gergelyben.

Az interjú alapvetően az Orbán elleni esélyeket és a kampánytechnikákat járja körbe, az MSZP kormányfőjelöltjére egyszavas választ ad mindössze a német szakember. Kretschmer szerint a Fideszt alapvetően a választási rendszere segítette eddig, de már 2014-ben sem igazán sikerült a mozgósítása. Szerinte a társadalomban érezhető egy olyan elbizonytalanodás, ami gyors és meglepő változásokat hozhat.

A német szakember állítja: kisebb a súlya a médiafölénynek, mint ahogy azt a pártok hiszik. Példaként a 2002-es német kampányt hozta fel, amelyben a sajtó 95 százaléka ellenezte Gerhard Schröder többé-kevésbé Amerika-ellenes politikáját, mégis azzal nyerte meg a választásokat. Kretschmer szerint az elektronikus médiumok hatására a személyes beszéd még fontosabbá vált. Ugyanakkor nem hiszi, hogy a társadalmi valóságot megváltoztathatná a kommunikáció (ami a Soros-tervről szóló konzultáció fényében megkérdőjelezhető).

Kretschmer szerint arról kell beszélni, hogy a kormány nem tette rendbe a szociális rendszert, mindössze alamizsnát oszt, ahogy az Erzsébet-utalványokkal tette. Szerinte az egészségügyre és az oktatásra kellene a baloldalnak fókuszálni. A 168 Órában megjelent interjúból az nem derül ki, hogy magát az MSZP-t és idegenlégiós listavezetőjét hogyan próbálná eladhatóvá tenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!