szerző:
hvg.hu

Negyvenoldalas leiratot készített a Szegedi Törvényszék azokból a videofelvételekből, amelyek bizonyítékként kerültek az Ahmed H. ellen terrorcselekmény gyanújával folyó büntetőeljárás anyagába.

Ezeket szerdán és pénteken vetítették a szegedi tárgyalóteremben, és ez most a Magyar Nemzet birtokába jutott. A dokumentumok alapján a képsorok több ponton alátámasztják az első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélt férfi védekezését, nem fenyegette a rendőröket, hanem tárgyalni próbált velük. Ráadásul úgy tűnik, többször is ő nyugtatja meg a zavargókat. „Csak békét akarunk” – hangzik el tőle a felvételen.

A bizonyítékok alátámasztják, hogy az indulatok elszabadulása után már Ahmed H. is dobálta a hatóság tagjait, illetve köveket tört szét a betonon, ezt korábban elismerte ő is, ám az előző tárgyaláson ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben. A legjelentősebb mozgóképes anyag egy oszlopra szerelt térfigyelő kamera több mint négyórás felvétele.

De ez az eszköz hangot nem rögzített, a leirat szerint az első egy órában egy zöld pólós férfi a főszereplő: az első sorban kiabál és mutogat a rendőrök felé, többször fölmászik a határt lezáró kapura, amelyet aztán a tenyerével üt, rángat, és megpróbálja kinyitni. Aztán „a zöld pólós férfi mindkét kezét felemelve kiabál, mire a körülötte lévő személyek is így tesznek, majd többen is rángatni kezdik a kaput”.

A férfi később is intézkedik, magyaráz, ugrál a tömeg előtt, újra és újra a kerítésre mászik, rángatja társaival a kaput, mígnem a rendőrség könnygázt vet be. Csakhogy a zöld pólós férfi nem Ahmed H., az a férfi nem érintett a perben. Amikor Ahmed H. tűnik fel a felvételeken, akkor nem dobál, nem szónokol, sőt még akkor sem tapsol a zöld pólós szónoknak, amikor a körülötte lévők igen. Többnyire passzív, főleg a második-harmadik sorban „figyel” és „nézelődik”.

Először akkor lép fel tevékenyen, amikor áttörték a menekültek a kaput. „A vádlott közvetlenül a rendőrsorfal elé megy, majd bal kezének mutatóujját kinyújtva a rendőrök felé mutogat. Ezt követően a rendőrök dobálása megszűnik” – áll a bíróság által készített jegyzetben. Úgy tűnik ki a szövegből, Ahmed H.-nak sikerült lehűtenie a kedélyeket.

A továbbiakban, magyaráz, mutogat, később a megafonba szónokol, egy rendőrrel is tárgyal. Az is látszik, ahogy a kordontól elfelé próbálja „hessegetni” a tömeget. A felvételek szerint miután véget ért az összecsapás, Ahmed H. a kapura visszatett láncot piszkálja, pár perccel később pedig „takarítani kezdi az úttestet a törmeléktől”. Végül több sérültet, köztük egy lányt a rendőrsorfalhoz kísér.

Az ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy hangosbeszélőn hergelte a tömeget, a rendőrséget pedig fenyegette, ultimátumot adott nekik – és ezzel terrorcselekmény bűntettét követte el. A felvételek ennek ellentmondani látszanak. Amikor olyan felvételek is előkerültek, ahol hang is van, a terrorizmussal vádolt férfi azt mondja: „Mi csak békét akarunk!” (egy mikrofonba beszélő férfinak mondja); „Menjetek vissza!” (a megafonba mondja a tömeg felé, integetve).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!