Seres László
Seres László

Teljes a csend, az iráni nőt immár hivatalosan is elfelejtettük. Amúgy az EU is épp ilyen álszent. Vélemény.

Hol van Semjén Zsolt, amikor szükség volna rá?

Talán még emlékszünk: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyáron nagyvonalúan közölte, hogy szívesen befogadná azt a Svédországban élő keresztény nőt, aki Iránból menekült el az üldözés elől, és akinek a svédek elutasították menedékkérelmét. Tette ezt Semjén csak hónapokkal az után, hogy Teheránban még nagyvonalúbban nukleáris megállapodást írt alá a nő üldözőivel, az iráni teokrata rezsimmel (képünkön).

De ne legyünk kicsinyesek, az ajánlat áll. Szükség is lenne rá.

Az érintett, már Svédországban megkeresztelkedett iráni színésznőt, Aideen Strandssont ugyanis a svéd teokrata demokrata rendszer továbbra is kipenderítené az országból, menekültkérelmét folyamatosan elutasítják, illegális státusa miatt dolgozni nem engedik, és azt mondják neki, egyéni szocproblémája, hogy keresztény. A nő december végén posztolt utoljára, üdvözölve az iráni felkelést. Márpedig ha Strandssont visszatoloncolják, akkor ott kínzásnak és további üldözésnek van kitéve. Pláne most, hogy a teheráni rezsim könyörtelenül leszámol a heteken át, kilencven városban zajló rendszerellenes tüntetések szervezőivel, öt embert már halálra kínoztak, háromezernél több ellenzéki még börtönben ül.

Nálunk viszont, ahol ugye külön keresztényüldözés-ügyi helyettes államtitkárság is működik, augusztus óta teljes a csend, az iráni nőt immár hivatalosan is elfelejtettük. Nem baj, a jó hír az, hogy ez a sunyi kettős beszéd és kettős cselekvés – minden ellenkező ballib híresztelés ellenére – nagyon is EU-konform. Nézzük csak meg, mit művel Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Nos, Mogherini fő küldetése, hogy az európai értékek talaján állva megbékéltesse az unióval a világ válogatott latorállamait, van erre egy pontos szó, az appeasement, ez körülbelül az 1938-as müncheni egyezmény folytatása mai eszközökkel. Emlékezetes, hogy akkor néhány európai értelemben vett nyugati politikus odadobta Csehszlovákiát a gonosznak, hogy ne legyen többé háború. Ha valaki nem követte volna a híreket: lett.

Az európai biztos asszony nemrég ellátogatott Kubába, egyrészt hogy a durva emberi jogsértésekről mélyen hallgasson, másrészt hogy barátságáról és embargóellenességéről biztosítsa a népi demokráciát; ő legalábbis úgy tudja, hogy nem a kommunista rezsim, hanem a blokád "hatása az, hogy rontja a nők, férfiak és gyermekek életminőségét".

Iránról biztos asszonynak annyi megjegyeznivalója volt, hosszú napokkal a tüntetések után: "Kapcsolatban állunk az iráni hatóságokkal, és elvárjuk, hogy garantálják a békés tüntetéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot", és "minden érintettet" az erőszak mellőzésére kért. A szabadság- és demokráciamozgalom európai támogatásáról egy szó sem. Hát, ha ettől nem rezelnek be az ajatollahok, akkor semmitől. Mindeközben ezerrel igyekszik menteni az átláthatatlan iráni atomalkut, Brüsszelbe hívta az iráni külügyminisztert, a tárgyalások természetesen szívélyes baráti légkörben folynak majd, hiszen nem akarunk senkit sem szükségtelenül megbántani.

"Az EU-t számos bírálat érte az utóbbi napokban, amiért nem ítélte el egyértelműen és késlekedés nélkül az iráni hatóságok fellépését a demonstrálókkal szemben" – idézi fel az MTI. Tény. Mi viszont végérvényesen megérkeztünk Európába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Hadházy szerint nincs értelme az ellenzéki akciónak, elhagyta a Parlamentet

Hadházy szerint nincs értelme az ellenzéki akciónak, elhagyta a Parlamentet

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi