Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Osztie Zoltán azt mondja, nem napolják el a misét, ők úgy tesznek gesztust, hogy imádkoznak az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthyért is. Akiket pedig felháborít a holokauszt-emléknapi mise, azok gyűlölködnek és hisztériát keltenek.

Sikerült beszélnünk Osztie Zoltánnal, a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom plébánosával, ahol a nagy port kavart Horthy-emlékmise lesz szombaton, a nemzetközi holokauszt-emléknapon. Osztie egyben az eseményt szervező Keresztény Értelmiségiek Szerveztének Belvárosi Csoportjának lelki vezetője is. Kérdésünkre, hogy sokan kegyeletsértőnek érzik épp a nemzetközi holokauszt-emléknapra szervezni egy emlékmisét "szeretettel és tisztelettel" Horthy Miklós emlékére, Osztie úgy reagált, hogy nem érti, miért gyűlölködnek ezek az emberek, miért próbálják a rossz szándékokat kivetíteni rájuk, mármint a szervezőkre. Ők nem akarnak mást, mint tisztelettel és szeretettel a társadalmi kiengesztelődésért imádkozni. Évek óta a Horthy Miklós halálának évfordulójához közeli szombatokon tartják a "kormányzó úr"-ért felajánlott szentmisét, ez most így esett.

Kérdésünkre, hogy nem lehetne-e egy gesztust tenni azok felé, akiket ez az egybeesés sért, felháborít, és máskor megtartani a misét, Osztie azt válaszolta, hogy nem, az ő gesztusuk az lesz, hogy imádkoznak.

©

Különben is Horthy Miklós szerepében nemcsak a negatívumokat kell kiemelni, mondja a plébános, nem kellene leradírozni a magyar történelem bizonyos részeit. De ő nem történész, ezeket a vitákat a történészeknek kell megvitatniuk, veti közbe mindig, amikor ellenérvet mondunk neki, pl. Horthy antiszemitizmusáról, amelyet maga a kormányzó vallott meg.

A szerveződő tiltakozó tüntetésre Osztie azt mondta, ehhez a tüntetőknek joguk van, ez az erőszakos tiltakozás őket minősíti.

A szentmise tehát a meghirdetett időpontban lesz megtartva – és ezen a szervezők a terveik szerint együtt imádkoznak majd az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthy Miklósért a társadalmi kiengesztelődés jegyében.

Osztie 2015-ben a KÉSZ elnökeként azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, nem lesz fideszes pártkatona. Ugyanakkor 2016-ban a KÉSZ élén a kvótanépszavazáson való részvételre buzdított, Osztie maga is a kormány által vallott menekült-migráns megkülönböztetést hangsúlyozta. 2017 végén pedig a karácsony kapcsán az európai identitásválságról beszélt az M1 műsorán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Kiket és hogyan akar legközelebb beoltatni Orbán Viktor?

Minden idők harmadik legmelegebb éve volt 2020

Minden idők harmadik legmelegebb éve volt 2020

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát