Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Osztie Zoltán azt mondja, nem napolják el a misét, ők úgy tesznek gesztust, hogy imádkoznak az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthyért is. Akiket pedig felháborít a holokauszt-emléknapi mise, azok gyűlölködnek és hisztériát keltenek.

Sikerült beszélnünk Osztie Zoltánnal, a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom plébánosával, ahol a nagy port kavart Horthy-emlékmise lesz szombaton, a nemzetközi holokauszt-emléknapon. Osztie egyben az eseményt szervező Keresztény Értelmiségiek Szerveztének Belvárosi Csoportjának lelki vezetője is. Kérdésünkre, hogy sokan kegyeletsértőnek érzik épp a nemzetközi holokauszt-emléknapra szervezni egy emlékmisét "szeretettel és tisztelettel" Horthy Miklós emlékére, Osztie úgy reagált, hogy nem érti, miért gyűlölködnek ezek az emberek, miért próbálják a rossz szándékokat kivetíteni rájuk, mármint a szervezőkre. Ők nem akarnak mást, mint tisztelettel és szeretettel a társadalmi kiengesztelődésért imádkozni. Évek óta a Horthy Miklós halálának évfordulójához közeli szombatokon tartják a "kormányzó úr"-ért felajánlott szentmisét, ez most így esett.

Kérdésünkre, hogy nem lehetne-e egy gesztust tenni azok felé, akiket ez az egybeesés sért, felháborít, és máskor megtartani a misét, Osztie azt válaszolta, hogy nem, az ő gesztusuk az lesz, hogy imádkoznak.

©

Különben is Horthy Miklós szerepében nemcsak a negatívumokat kell kiemelni, mondja a plébános, nem kellene leradírozni a magyar történelem bizonyos részeit. De ő nem történész, ezeket a vitákat a történészeknek kell megvitatniuk, veti közbe mindig, amikor ellenérvet mondunk neki, pl. Horthy antiszemitizmusáról, amelyet maga a kormányzó vallott meg.

A szerveződő tiltakozó tüntetésre Osztie azt mondta, ehhez a tüntetőknek joguk van, ez az erőszakos tiltakozás őket minősíti.

A szentmise tehát a meghirdetett időpontban lesz megtartva – és ezen a szervezők a terveik szerint együtt imádkoznak majd az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthy Miklósért a társadalmi kiengesztelődés jegyében.

Osztie 2015-ben a KÉSZ elnökeként azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, nem lesz fideszes pártkatona. Ugyanakkor 2016-ban a KÉSZ élén a kvótanépszavazáson való részvételre buzdított, Osztie maga is a kormány által vallott menekült-migráns megkülönböztetést hangsúlyozta. 2017 végén pedig a karácsony kapcsán az európai identitásválságról beszélt az M1 műsorán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Széchenyi Hitelszövetség: 300 ezer szerződés dőlhet be, ha bekeményítenek a bankok

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

Elvesztette a becsületsértési pert Trump ügyvédje ellen az egykori pornócsillag

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról