szerző:
hvg.hu

Egy hozzátartozó szerint a XVIII. kerületi gondozóban egy éve is gondot okoztak már a poloskák, de a higiéniával is baj volt.

Már egy éve poloskáktól szenvednek és a nem megfelelő tisztaságra panaszkodnak a betegek az egyik 18. kerületi szociális intézményben. Az egyik hozzátartozó már akkor fotókat készített a penészes, piszkos matracokról, és most elküldte azokat az RTL Híradónak. Szerinte az intézményben méltatlan körülmények között ápolják a betegeket.

Az egy éve készített fotókon penészes, megsüllyedt ágyrács és penészes matrac látható. Az RTL Híradót megkereső néző azt mondta: az intézményben egy éve is hemzsegtek már a poloskák, akkor is megpróbálkoztak az irtással, a fényképeket azután készítette. A higiéniára is panasz volt: készült olyan fotó foltos falról és radiátorról.

A héten a Hír TV után az RTL Híradó is beszámolt arról, hogy ágyi poloskától szenvednek egy XVIII. kerületi pszichiátriai intézmény betegei.

Hír TV-nek egy dolgozó küldött felvételt a pszichiátriai gondozóból az ágyakon mászkáló poloskákról. Később arca és neve vállalása nélkül nyilatkozott, a hangját is eltorzították. Azt mondta: a betegek arcán és kezén is másztak az élősködők, sőt a fülüknél és az orruknál is, volt, aki nem tudott aludni emiatt.

A Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény budapesti ellátóhelyéről van szó.

RTL Híradó stábját az épületben nem engedték forgatni. Telefonon felhívták a budapesti telephely vezetőjét, de amint meghallotta, honnan keresik, azt mondta: nem tud segíteni, nem akar beszélni a tévésekkel, keressék a fenntartót, majd letette a telefont.

Az ágyi poloskák csípése akár hetekig is megmaradhat. Az élősködők gyorsan szaporodnak és terjednek, akár a dolgozók is haza tudják vinni azokat, például a táskájukban.

Az intézmény végül közleményt adott ki. Ebben azt írták: amint észlelték a problémát, azonnal megrendelték az irtást, több céggel is végeztettek ilyen műveletet, részleges sikerrel. Ezért a gondozottakat szakaszosan kiköltöztetik, úgy folytatják az irtást. Azt ígérték: március végéig megoldják a problémát.

A friss fotók birtokában is megkereste az RTL Híradó az intézményt, későbbre ígértek választ a kérdésekre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!