Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyszerű érdeklődésnek indult: kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségre az UNESCO magyarországi látogatásával kapcsolatban, sértett és kioktató választ kaptunk irreleváns információkkal. Ami egyre utalhat: nem állnak jól a kormány tárgyalásai a különböző fejlesztések terén.

Nemrég Budapesten jártak az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete, az ICOMOS szakemberei, a látogatásról a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) is kiadott egy közleményt. A szervezet szerint 2007 óta vizsgálják a budapesti világörökségi helyszíneket (vagyis a dunai panorámát és a budai várnegyedet, valamint az Andrássy utat). Ezekkel ugyanis problémák merültek fel.

A dunai panorámát és a budai várnegyedet a Miniszterelnökség és Orbán Viktor, valamint a minisztériumok (Belügy és NGM) budai Várba költözése, valamint a Budapart fejlesztés magasháza fenyegeti egyesek szerint, míg az Andrássy út 1 km-es pufferzónájában, a Városligetben óriási fejlesztéseket tervez a kormány (Liget Projekt), erről is tájékozódtak a szakemberek.

A BVA leginkább a Szentháromság téri épület visszaépítése miatt aggódik, amelyben a pénzügy kapna ismét helyet. Azt írják, hogy "a Budapest Világörökségéért Alapítvány elsősorban a Mátyás-templom mellett eredeti, 1903-as formájára visszaépíteni szándékozott egykori pénzügyminisztérium rekonstrukciós tervét kifogásolta, mert

a kéttornyú épület magassága, tömegének túltagoltsága és homlokzatának agyondíszítettsége miatt rendkívül idegen a hitelesen középkori, barokk és klasszicista várnegyedben. Eltörpülnének és jelentéktelenné válnának mellette nemcsak az egy-két emeletes történelmi város egyszerű házai, hanem maga a Mátyás-templom is."

Az alapítvány hangsúlyozza, hogy a háború után épp a városképi harmónia visszaállításáért, jelentős munkával készült el a mai, leegyszerűsített homlokzat. "A sem építészetileg, sem városképileg nem értékes egykori épület 'műemléki helyreállítását' célul tűző projekt olyan mértékű beavatkozás lenne a vári világörökségi együttes értékviszonyaiba, amely az UNESCO Kezelési irányelveinek 172. pontja előírása szerint a Világörökség Bizottsággal való egyeztetést kíván, hogy együtt megkeressék a kivételes, egyetemes érték megőrzését biztosító megoldást" – írja a BVA. Vagyis épp azért a projektért aggódnak műemléki szempontból, amire a kormány most már 35-38 milliárd forintot sem sajnál kiadni.

Az UNESCO még hónapokig nem fogja kiadni a mostani útja során készített tanulmányt, a vizsgálódásainak eredményét. Mindesetre szerettük volna megtudni a Miniszterelnökségtől, amit csak lehet. Hogyan minősítenék a tárgyalásokat, tényleg baj van-e a Szentháromság téri tervekkel, elképzelhető-e, hogy emiatt az NGM aztán nem is költözik a Várba, szóba került-e a Karmelita-kolostor, ahová Orbán költözik, mire jutottak a Liget Projekttel kapcsolatosan, várhatóak-e módosítások az ICOMOS észrevételei miatt?

A Miniszterelnökség válaszolt, de úgy fest, kampány-üzemmódban már nem tesznek különbséget a sajtó és Demeter Márta megkeresései között: az LMP-s képviselőnő szokott olyan válaszokat kapni a parlamenti kérdéseire, hogy azok "a reménytelen helyzetben lévő pártok kétségbeesett próbálkozásai". A hvg.hu megkeresésére is megtagadták a választ, ami ellentétes az államtitkári, miniszteri esküvel.

A Miniszterelnökség kérdéseinkre a következő választ adta:

Az UNESCO látogatása szakmai, nem pedig politikai misszió volt, bármennyire is szeretné ezt a Hvg.hu másképpen sugallni.

A misszió célja az volt, hogy bemutassa a magyarországi örökségvédelem területén elért eredményeket, hiszen soha ennyi forrást nem költöttünk kulturális örökségünk megóvására, mint az elmúlt években.

Csak néhány példát említve: a Rómer Flóris Program keretében egyházi műemlékeink, falusi templomaink újulhatnak meg, a Nemzeti Kastély- és Várprogram segítségével pedig az értékmegőrzés mellett javítjuk hazánk turisztikai versenyképességét is.

Fontos megjegyezni, hogy a kormányzati struktúrában sem volt soha ilyen magas szinten kezelve az örökségvédelem ügye, mint az elmúlt időszakban.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Hvg.hu a magyarországi kulturális értékek népszerűsítése helyett inkább a hangulatkeltésre fordítja az energiáit.

Sajnálatosan a Rómer Flóris Program és a Nemzeti Kastély- és Várprogram nem képezte érdeklődésünk tárgyát, ezért ezt nem fogadhatjuk el releváns válasznak. A többi pedig árnyékboksz: a Miniszterelnökség spekulál valamin, hogy a hvg.hu mire utazik (hangulatkeltésre), tehát szégyellje magát, miért nem foglalkozik rendes dolgokkal – az igazi sajtó márpedig nem így működik.

Viszont ezzel a Miniszterelnökség arra enged következtetni, hogy nem mentek simán a tárgyalások, az ICOMOS akadékoskodhatott, hiszen ha nem, arról a kormány beszámolhatott volna. Vagy arra is hivatkozhatott volna, hogy nem mondhat semmit, de nem tette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!