szerző:
MTI

A Nemzeti Választási Bizottság maga vizsgálta ki, hogy Patyi András tisztsége összeférhetetlen-e más posztjaival.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki határozata szerint Patyi András tagsága a testületben nem összeférhetetlen más tisztségeivel. A bizottság elnöke a személyét érintő döntéshozataltól az előírásoknak megfelelően távol maradt, az ülést Bozsóki Éva elnökhelyettes vezette.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke kedden nyújtotta be kifogását, kérve, hogy a testület állapítsa meg: összeférhetetlen Patyi Andrásnak, az NVB elnökének tisztsége más tisztségeivel, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori és az Államreform Bizottság elnöki tisztségével. Nyakó szerint Patyi András a kormánnyal, közigazgatás-fejlesztésért, rend- és honvédelemért felelős miniszterekkel más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, és ez az alapja az összeférhetetlenségének.

A NVB ülésén a kilenc, Országgyűlés által választott tag közül öt volt jelen, de egyhangú döntéssel megállapították, hogy nem összeférhetetlen Patyi András NVB-ben betöltött tagságával az, hogy az NKE rektora és az Államreform Bizottság elnöke is egyben. Az NVB szerint a benyújtott új bizonyítékok az indítványban megjelölt összeférhetetlenség megállapításának indokoltságát semmilyen módon nem támasztották alá.

Az NVB a határozatát lényegében azzal indokolta, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem az Államreform Bizottság nem minősül annak.

Szerintük Patyi András rektorként és egyetemi tanárként közalkalmazott, amely jogviszony eleve kizárja az összeférhetetlenséget. Az aktív tevékenységet jelenleg nem folytató Államreform Bizottsággal pedig munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem áll, díjazásban nem részesül.

A testület határozata ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.

2016 szeptemberében már volt egy hasonló beadvány Patyi András összeférhetetlenségének megállapítására, azt az indítványt is elutasította az NVB, a Kúria pedig helybenhagyta a bizottság döntését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int