szerző:
Gergely Márton-Windisch Judit

Üdítőnek bizonyult a demokratikus vita a Rózsadombot és Óbuda egy részét tartalmazó választókerületben. A Momentum jelöltje kijelentette: gazdasági összefonódásai miatt számára Ungár Péter nem hiteles jelölt. Az LMP politikusa épp onnan kapta a pofont, ahol pártja a választási szövetségest keresi. De nem ez volt számára az egyetlen politikai meglepetés.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Talán meglepően is nagyra értékelte saját – vagy legalábbis választókerületének – országos szerepét Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, budai önkormányzati képviselő. A Közös Ország Mozgalom vitájában ugyanis azzal nyitott, hogy ha az ellenzék legyőzi Varga Mihály személyében a fideszes jelöltet, akkor van lehetőség a kormányváltásra, ha itt nem nyernek, akkor nincs. (A vitáról készült videót itt lehet megtekinteni.)

A II. és a III. kerület egy részét tartalmazó budapesti 4-es választókerület választási vitáján a mandátum jelenlegi birtokosa, Varga Mihály – követve pártja elzárkózó politikáját – nem vett részt, még csak a meghívásra sem reagált, de távolmaradt a jobbikos jelölt, Kovács Tamás is. Így négyszereplős volt a Gulyás Márton által moderált vita: Benedek Márton (Momentum), Mihalik Zoltán (Együtt), Niedermüller Péter (DK) és a már említett Ungár Péter (LMP) vett részt.

Kard ki kard

A vita felvezetőjében Ungár Péter epés megjegyzést tett Vargára: azt mondta, biztos azért nincs jelen a miniszter, mert a Budai Polgár című kerületi kiadvány nem tudott eljönni tudósítani, ő viszont nem tud úgy megjelenni sehol, hogy azt ne dokumentálják képekkel gazdagon az újságban. A baloldal sem úszta meg: Ungár ugyanis közölte, olyan politika kell, ami szakít a 2010 előtti világgal, csak így lehet leváltani Orbánt.

Ungár Péter
©

A Momentum jelöltje, Göncz Árpád unokája, Benedek Márton az első két percben a pártprogramot igyekezett fölmondani, a többi között az oktatásról és egészségügyről beszélt, és a Fidesz korrupt rendszeréről. Niedermüller Péter DK-s politikus is országos, de inkább ideologikus problémákról beszélt, végigvette pártja legfontosabb üzeneteit.

Az Együtt jelöltje, Mihalik Zoltán óbudai önkormányzati képviselő hosszan beszélt arról, milyen jó, hogy ebben a körzetben van vita, szerinte az, hogy ez eltűnt az önkormányzati munkából, a demokrácia állapotát mutatja. Bár szerinte most inkább aláírást kellene gyűjteni, és megjegyezte, egyik jelölt sem adta még le a szükséges ajánlásokat. Utalt az Együtt sanyarú helyzetére, azt mondta, „ha a pártok vezetői képesek lettek volna összehangolni tevékenységüket, már verhetnék a mellüket, hogy leadták az aláírásgyűjtő íveket”.

Ezt követően jött a szakpolitikai kérdések vitája, amely során Gulyás pedánsan figyelt arra, hogy senki se lépje túl a rendelkezésre álló időkeretet.

A legtöbb témakörtől eltérően az egészségügyről élénk vita alakult ki: az LMP és a DK is megkérdőjelezte a Momentum azon elképzelését, amely szerint csak az alapszolgáltatás járna mindenkinek, afölött biztosítással lehetne igénybe venni az ellátást. „Ha valaki gazdag, és minőségibb ellátást akar, azt egészségbiztosításon keresztül tudná megtenni” – mondta Benedek, és többször pozitívan emlegette a Gyurcsány-kormány által bevezetett vizitdíjat. Azzal érvelt, most a GDP arányosan 4,6 százalékos egészségügyi költést az emberek hálapénzzel feltornázzák 7,2 százalékra, feketén.

Benedek Márton
©

„Nem lehet szegény és gazdag kórház, a kockázatközösséget nem hagyjuk tönkretenni” – mondta Ungár, majd ehhez egyetértőleg csatlakozott Niedermüller Péter is, „csak meg ne mondd a pártodban, hogy megdicsértelek”. Ungár sem fukarkodott a dicsérettel. „Örülök, hogy Gyurcsány Ferenc pártja már nem támogatja a privát egészségügyet” – mondta. Az LMP-s nagyra értékeli, hogy valaki meg tudja változtatni a véleményét. Niedermüller Péter bólogatott: „nem érdemes mindig a 10 évvel ezelőtti állapotokkal előállni”, de azért azt igyekezett tisztázni, hogy a DK nem váltogatja folyton a véleményét.

A közlekedési kérdés már nem sikerült ilyen összetettre vagy információgazdagra. A képviselők szerint is probléma, hogy az agglomerációból a II. és a III. kerületen keresztül is nagy mennyiségű gépkocsi halad a belváros felé. Ungár és Mihalik, a két önkormányzati képviselőként dolgozó jelölt a dugódíj bevezetése mellett érvelt. Az Együtt politikusa azt találta még érdemesnek hozzátenni, hogy szerinte szégyen, hogy olyan metróra kell felülnie, amellyel nagymamája is utazott.

A bérek és adók témakörében végleg elszakadtak a jelöltek a kerület specifikus gondjairól. Mindenki elmondta, hogy többlépcsős személyi jövedelemadó kell. A DK „lábbal tiporná a tao-t”, az LMP-nek az nem tetszik, hogy a házasság kiemelt adózási intézmény. Azt szeretnék, hogy a hatóság előtt a házasság legyen egyenlő az élettársi viszonnyal, és még nagyobb kedvezményt kapjanak az egyszülős családoknak. Így lehetne garantálni, hogy minden gyerek egyenlő esélyekkel induljon az életben, ne bűnhődjenek duplán az elvált szülők gyerekei.

Gulyás Márton hiába tűnt felkészültnek helyi problémákból, az oktatás területén sem kaptuk helyspecifikus ajánlatokat, csak rendszerszintűt. És azt elég jól ismerjük már.

Ki kivel nem?

A vita akkor élénkült fel ismét, amikor Gulyás az indulás technikai kérdéseit feszegette, vagyis a lehetséges koordinációt. Az első keresztkérdés az volt, meg lehet-e verni a kerületben a Fideszt, ha mind a négy megjelent jelölt elindul egymás ellen.

  • Benedek szerint lehet nyerni a körzetben, ő ezért jött haza Franciaországból. A győzelem feltétele azonban a koordináció. Ő hajlandó is visszalépni más hiteles (!) jelölt javára, ha kimutatható, hogy jobb esélyekkel indul.
  • Mihalik pesszimistán nyilatkozott, szerinte nyerni lehetett volna 2014-ben is. Mindannyian felelősek, hogy még mindig sehol sem áll az együttműködés. És ő hajlandó visszalépni más javára.
  • Ungár arra emlékeztetett, hogy nem lehet kockás füzetben összeadni a szavazatokat. Szerinte 2014 sem nem a többes induláson múlt. Ha a „régi” van szemben Orbánnal, akkor mindig Orbán fog nyerni – mondta. Minden tisztelete Niedermülleré, de Gyurcsány pártjára a 4-es választókerület jobboldali közönsége sosem fog szavazni. Az LMP azonban kompromisszumképes. És Ungár is visszalép, ha Szél neki ezt mondja. Ugyanakkor bárkivel nem koordinálna.
  • Niedermüller előbb Ungárnak válaszolt: „én is úgy gondolom, hogy nagy különbség, ha valaki az LMP-ben politizál vagy a DK-ban, de ezt nem most fogom kifejteni”. Jelezte, hogy ők kezdetek fogva a koordinációban hisznek. Ő pedig visszalép annak a javára is, aki az ő javára nem hajlandó – tért vissza Ungárhoz, majd kizárta, hogy a Jobbikkal valaha is együttműködjön.

A bemelegítés után jött a nyílt adok-kapok. Benedek mély levegőt vett, és azt mondta:

beszéljünk nyíltan. Szerintem Ungár nem hiteles, mert gazdasági értelemben összeférhetetlen a tulajdonosi érdekeltségein keresztül.

Vagyis az LMP-s politikus, aki anyjával, Schmidt Máriával közösen egy cégbirodalmat örökölt apjától, túlságosan összefonódott a fideszes üzleti körökkel. Amikor Ungár kicsivel később szót kapott, jelezte

az anyák és fiúk épp olyan csúnya, mint az apák és fiúk. Őt bárki kérdezheti a pénzügyeiről.

A vita ezen része tele volt humorosabb jelenetekkel. Mihalik például Ungár és Benedek között állva kijelentette, hogy alig valami választja el a többiektől Mártontól Péterig. Az Ungár túloldalán álló Niedermüller megkérdezte druszáját, hogy a Péterig róla is szólt, vagy Ungárnál véget ért. Ezen jót szórakoztak az LMP-sel, Mihalik pedig közölte, neki már Niedermüller távoli, ami őt nem zavarná a visszalépésben.

Gulyás Márton
©

Gulyás résen volt, és próbálta felfedni az ellentmondást: Ungár az egész este meglepően sok területen értett egyet Niedermüllerrel, míg Benedekkel a végére már burkolt ellenségességig fajult a vitája, az LMP-s mégis a Momentum jelöltje javára lépne vissza, a DK-snak pedig nem. Ungár ezért emlékeztette arra a hallgatóságot, hogy ő az őszödi beszéd elleni tüntetéssel ébredt politikai öntudatra. Niedermüller pedig megismételte, számára a no go zóna a Jobbik. „Lassan és artikulálva: a Jobbikkal nincs együttműködés.” A kétharmad megakadályozása sem elég cél, hogy megtegye.

Végül jöttek a kortesbeszédek.

  • Mihalik valamiért a lemondó beszédét gondolta elmondásra érdemesnek. Szerinte Varga nagy beágyazottságú a kerületben. A besimulás, a puha ellenzékiség az oka, hogy ide jutott az ország. Függetlenségre, bátorságra és kitartásra volna szükség, és éveket kell készülni. „Én ezt nem tudtam önkormányzati képviselőként, pedig csak így tudna valaki nyerni Varga ellen” – monda, és szerinte ez 2018-on túl is tanulság.
  • Niedermüller már harcias volt. Azzal kezdte: „az én ellenfelem nincs itt, biztos avat valamit”. Azt mondták ellenfelei, hogy ez egy konzervatív kerület, de maga a Fidesz nem az. A konzervatív alapértékek nem ellenségei a DK-nak. Ami minket összeköt, hogy másik politikai kultúrát akarunk – mondta az ellenzéki társak felé fordulva. Értem, hogy nem szimpatizálnak velem, nem is tartok rá igényt, de dolgozzuk ki az új politikát – zárta beszédét.
  • Ungár azzal kampányolt, hogy őt már gyűlöli a kerület, és most már Varga is, és folytatná az egész Fidesz maga ellen fordításával. Majd újra a DK ellen fordult. Ahogy mondta, ronda dolog az uszítás Soros és az idegenek ellen, de a határontúliak ellen is. Én tudom képviselni a polgári értékeket – folytatta. „És bár a DK-t komolyan kritizáltam, nem vagyok ellensége Niedermüllernek” – biztosított mindenkit. A politikus legyen kemény, mint a Dacia-kuplung. Azt ígérte, hogy jön a komoly harc, a negatív kampány Varga ellen.
  • Benedek pártja (vagy saját) országos vízióját vette ismét elő. A politikai ígéreteken túl azt mondta: nem szabad hagyni, hogy Magyarország tovább lecsússzon.

Az esemény ezen a ponton helyi vitákkal feszítette túl a közönség figyelmét. Az azonban biztos, hogy a demokratikus és személyes véleményütközés meglepően felszabadító is lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Már ön is letöltheti az új Harry Potter-játékot – olyasmi, mint a Pokémon Go

Ezért érdemes mindig megindokolni a kéréseinket!

Ezért érdemes mindig megindokolni a kéréseinket!

Márki-Zay: A testi fenyítésnek is szükségét érzem

Márki-Zay: A testi fenyítésnek is szükségét érzem

Súlyos baleset történt éjjel a Blahán

Súlyos baleset történt éjjel a Blahán

Eltörlik a vámokat az EU és Vietnam között

Eltörlik a vámokat az EU és Vietnam között

Kiadhatják az USA-nak a Magyarországon is jól ismert ukrán oligarchát

Kiadhatják az USA-nak a Magyarországon is jól ismert ukrán oligarchát