szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leszavaztak a jelöltek, a független Márki-Zay misére, Hernádi Gyula kirándulni ment a szavazás után. A Fidesz szerint ez "kegyeleti szavazás", ezért nem lesz eredményváró.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Egy időben, reggel 9 körül szavazott le Márki-Zay Péter független polgármester-jelölt, aki mögé beállt az összes ellenzéki párt, a Jobbiktól az MSZP-ig. Előtte a piacon járt kampányolni, ahol elmondása szerint találkozott a fideszes indulóval, Hegedűs Zoltán alpolgármesterrel. Márki-Zay szavazás után is mozgósított, egy élő Facebook-videóban. A szavazóhelyiségből kifele menet többen biztatták, néhányan dudáltak neki. A hvg.hu kérdésére azt mondta, ez a választás nem Lázár János miniszterről szól, hanem Hódmezővásárhelyről, az emberek szerinte a megfélemlítésről és a korrupcióról szavaznak.

Bizakodó: azt mondja, ha a részvételi arány 60 százalék fölött lesz, nyerhet. Izgalmas lehet az este: meglepően sokan mennek szavazni, 9-kor a részvétel 11,6 százalékos volt. Visszautasította azokat a fideszes véleményeket, hogy ő nem tudna majd irányítani egy fideszes többségű közgyűlést, szerinte a Fidesz attól fél, hogy rálát majd a korrupciós ügyekre.

©

Márki-Zay - vélt vagy valós - támogatóit péntekre egy szórólapon listázták, ezt a másik két jelölt is elítélte. Hegedűs szavazását nem tudtuk elkapni - miután egy időben, a város másik végén adta le voksát -, de kollegák beszámolója szerint a HírTV-nek azt mondta, ő sem érti ezt az egészet, őt támogató emberek is felkerültek a listára. Arról is beszélt, ez "kegyeleti szavazás" - miután az előző polgármester, Almási István halála miatt kellett kiírni az időközit -, ezért nem lesz eredményvárójuk.

"Ugye egyértelmű, kire szavaztam?" - viccelődött a szavazóhelyiségben Hernádi Gyula, aki függetlenként indul a választáson, de nem sokkal korábban még szocialista politikus volt. Többektől hallottuk, Hernádi indulása a a Fidesznek kedvez, egyesek Lázár János kezét sejtik az egész mögött, azonban Hernádi ezt korábban határozottan visszautasította. Kérdeztük a magas részvételről, amire azt mondta, "erős volt a kampány, szerintem túl erős, ez aktivizálta a lakosságot." Részéről a nap letudva, azt mondja, kirándulni megy.

©

A Márki-Zay támogatóit listázó szórólapokról azt mondta, "szomorú, hogy idáig fajultak a dolgok."

Lázár János titokban, reggel 7 körül leszavazott. Úgy véli, ez most nem róla szól, elemzésünk szerint viszont róla is. A szavazásra rákészült a Közös Ország Mozgalom is, mely több szavazókörben megfigyelőkkel képviselteti magát. Értelmezhető problémáról eddig nem értesültünk. A választásról a nap folyamán többször is beszámolunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Kutyapárt: Rekord nézettsége volt az MTV-nek. Kívülről

Kutyapárt: Rekord nézettsége volt az MTV-nek. Kívülről

Gyurcsány: Aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség

Gyurcsány: Aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség