Windisch Judit
Windisch Judit

Nyilvános főpróbát tartanak vasárnap Hódmezővásárhelyen. A polgármesterválasztás ugyanis kicsiben tartalmazza az országos politikai meccs megannyi drámáját és izgalmát. Bár a voksolás közvetlen tétje csekély, közvetve hatással lehet a Fidesz és az ellenzék további stratégiájára, a baloldali zavarójelöltek áprilisi szerepére, valamint Lázár János középtávú politikai karrierjére.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Hiába hangsúlyozta a fideszes Hegedűs Zoltán alpolgármester mellett kampányoló Lázár János, hogy a vasárnapi időközi polgármester-választáson csak Hódmezővásárhelyről döntenek a helyiek, és "az országos politikai kérdéseket nem az időközi választásokon kell eldönteni", a súlyánál sokkal jobban figyel mindenki arra, ki és mennyivel nyer vasárnap. Ha nagy lesz a fideszes győzelem, egészen biztosan a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a körzet országgyűlési képviselője is hirtelen meglátja majd az országos tanulságokat.

A Fidesz nem engedheti meg, hogy az évtizedek óta hozzá hű településen dőljön meg az a kép, miszerint választásokon senki más nem rúghat labdára. Orbán Viktor szerint ellenzékváltó hangulat van, ezt pedig Hódmezővásárhelynek bizonyítania kell. Ezért aztán a miniszterelnök maga is beszállt a kampányba, amikor hivatalában fogadta a Fidesz szavazólapokra felírt polgármesterjelöltjét, Hegedűs Zoltánt, valamint a Fidesz valódi jelöltjét, Lázár Jánost. (Lehet fitymálni, hogy csak a Facebookon közöltek erről fotót, de újabban Orbán már az országos kampányát is a közösségi médiában folytatja.)

Február 25. Hódmezővásárhely fejlődése nem állhat meg. Hajrá, Hegedűs Zoltán! - írja Orbán Viktor Facebook oldlán
©

Vasárnap tehát az országgyűlési választás főpróbája lesz. És ez még nem minden. Itt van ugyanis Lázár János szerepe és helyzete. A kancelláriaminiszter látványos vereségeket szenvedett az elmúlt négy évben. Hiába cirkuszolt, Rogán Antal minisztertársa lett, és elveszítette illetékességi körének egy részét a Seszták Miklós (és oligarcha támogatói) ellen folytatott meccsében. Spéder Zoltán bukásánál is felfedezni vélték a vesztesek között, és a Tiborcz üzleteiről szóló OLAF-jelentésből is fröccsent már rá rendesen. Nem csoda, hogy Lázár nemrég újra felvetette politikai visszalépését.

Hódmezővásárhely tehát róla is szól, az ő középtávú politikai karrierjét befolyásolhatja, mit szállít a Fidesznek. A "Lázár-kastély" felbukkanása a hírekben akár azt is mutathatja, hogy vannak, akik szeretnék megizzasztani.

Nézzük azonban, mi lesz a szigorúan vett döntés vasárnap, és kik indulnak ebben a túlfűtött versenyben.

A kiábrándult fideszes

Márki-Zay Péter önmagában is lehet jelképe az országos politikai vitának: úgy indul a Fidesz jelöltje ellen, hogy korábban maga is bevallottan fideszes volt. A mérhetetlen korrupció miatt ábrándult ki saját bevallása szerint a pártból. A keresztény-konzervatív, egyházban is tisztséget betöltő Márki-Zay függetlenként indul, úgy, hogy ellene sem az MSZP, sem a Jobbik nem állított jelöltet. A megfogalmazás sokat számít: mind a Jobbik mind az MSZP leveti magáról azt a kifejezést, hogy ők közösen támogatnák Márki-Zayt, az ugyanis már túlmenne azon a határon, ami a nyilvánosság előtt még képviselhető a sajátos koalícióból. A hivatalos megfogalmazás szerint

"nem Pétert támogatjuk, hanem a választópolgárokat kérjük, hogy szavazzanak rá."

Azért a kampánystábban minden ellenzéki párt helyi szervezete képviselteti magát. Ezek a beszélgetések az egyik névtelenséget kérő fél elmesélése szerint sokszor szórakoztatóak, az ideológiai vitákat azonban mellőzi a Fidesz által szivárványkoalíciónak csúfolt társaság. Azért a plakátra kerülő jelszavakon volt vita, a baloldali hívószavakon például tompítani kellett.

Az ellenfél: Márki-Zay Péter
©

Arra, hogy hogyan került egymás mellé a Jobbik és az MSZP, szocialista forrásunk azt mesélte, Hódmezővásárhely speciális hely, 28 éve nem tudott itt nyerni a baloldal, legfeljebb egy-egy önkormányzati képviselői körzetet vittek el. Az együttműködésben tehát szerepet játszott ez a mérhetetlen letargia, "már magunk sem hisszük el, hogy úgy állunk fel, hogy nyerni fogunk". Véleményformálóktól és a választóktól is érezték az igényt, hogy találjanak egy független jelöltet. Vagyis, a magyarázat alapján nem sunnyogásból vagy megúszásból lett független a jelölt, hanem mert ez volt a legjobb megoldás.

Márki-Zay ugyan nem volt hajlandó elmondani a hvg.hu-nak, melyik párt kapacitálta elsőként az indulásra, nekünk mindkét oldalról megerősítették, hogy a Jobbik hozta őt be a "közösbe". Évek óta győzködik már, hogy induljon el a néppártosodni próbáló párt színeiben a választáson. Márki-Zay bár most is az utolsó pillanatig hezitált, talán a szélesebb támogatás ígérete miatt végül kötélnek állt.

A kampány természetesen nehezített pályán zajlik. A független jelölt nem kap sem reklámfelületet a helyi sajtóban, sem lehetőséget, hogy a számtalan személyét támadó cikkre reagáljon. Ezen a héten kiderült, hogy listázzák támogatóit, és mégis, Márki-Zay fórumain meglepően nagy számban jelennek meg a vásárhelyiek. A pártok azt mondják: ez spontán érdeklődés, nem szerveztek rá semmit.

©

A zavarórepülés

Hódmezővásárhely nem csak az ellenzéki összefogás próbája. Itt jelentkeztek ugyanis először a baloldali pártok döntését figyelmen kívül hagyó baloldali személyiségek, hogy elinduljanak, és ezzel az ellenzéki esélyeket rontsák. Nem nehéz emögött sem országosan, sem a városban fideszes machinációt sejteni. Többen egyenesen Lázár János akciójáról beszélnek, bár maguk a hírbe hozott indulók ezt határozottan cáfolják. Ahogy a fontos fővárosi körzetekben erősen bezavaró Lévai Katalin, úgy a Hódmezővásárhelyen induló Hernádi Gyula is hangsúlyozza, hogy ők csak alternatívát akarnak nyújtani.

Hernádi többször volt a szocialisták polgármester-jelöltje, nyerni nem tudott ugyan, de önkormányzati képviselő volt hosszú ideig. Indulása után azonnal elindult kizárása a pártból. Helyben többeknek gyanús volt, hogy Hernádi szórólapjai az önkormányzat anyagába vagy a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán szóróanyagába volt csomagolva, ahogy az is, hogy a plakátok típusa hasonlít. Az is szúrja egyesek szemét, hogy Hernádi plakátjai rendre a Fideszé mellett tűnnek fel, ráadásul nem is kampányol rendesen, fórumokat sem tart. Egy baloldali nyilatkozónk ezzel kapcsolatban azt magyarázta, a Fidesznek elég, ha Hernádi akár csak pár száz szavazatot elvisz.

Beszéltünk Hernádival, aki mindent hárított: „szemenszedett hazugság”, hogy a Fidesz érdekét szolgálná, a saját útját járja, saját elképzelés mentén dolgozik, nem megélhetésként tekint a politikára. Úgy látja, rajta kívül két jobboldali jelölt indul, „Márki-Zaynak semmi köze a baloldalhoz”. Ő azt nem tudja elfogadni, hogy a helyi Jobbik és MSZP egymásra talált, és ő hirdeti magát valódi baloldali jelöltként.

„Márki-Zay sikere nem az MSZP, hanem a Jobbik sikere lesz.”

Az ő szemszögéből nézve (ahol ő a jó) a rossz és még rosszabb között kell választani. Szerinte ráadásul a "mégrosszabb" Márki-Zay Péter, az ő kampányát álságosnak tartja, a helyi Jobbik elnöke kíséri aláírást gyűjteni. Azt mondja, fórumot azért nem tart, mert korábbi tapasztalatai alapján nem látja értelmét, inkább fizetett rádióműsorban lehet neki kérdéseket feltenni. Az együtt bedobált szórólapokra azt mondja, egy magáncég foglalkozik ezzel, ezért került egybe a két anyag, ahogy azt sem tudta, Hegedűs plakátjai is ugyanott készülnek, mint az övéi. Plakátgyártó cégből sincs választék. Azt mondja, azt kérte, fele-fele arányban legyenek a plakátjai Márki-Zay és Hegedűs hirdetéseinél, ő úgy érzékeli, ez teljesült is.

©

Azt a pletykát is visszautasítja, hogy a teniszklubon keresztül – melynek a 40 tag a tulajdonosa, de ő az elnöke és Lázár János is megfordul ott – lekötelezettje lenne a városvezetésnek. Úgy látja, a választáson nem Lázár János méretődik meg, a választás tétje Hódmezővásárhely sorsa. Azt mondja, az elmúlt időszakban felfelé ível a város, ami Lázár érdeme, ahogy a miniszter azon véleményével is egyetért, hogy a következő 1,5 év káoszba fullad, ha Márki-Zay nyer, ő ugyanis szerinte nem lenne képes a fideszes többségű képviselő-testületet vezetni. Hernádi magát erre képesnek érzi, miután régóta ismeri a képviselőket, több ciklusban dolgoztak is együtt.

Hegedűs Zoltánt is szívesen bemutattuk volna, ha a jelölt és pártja enged bármilyen hozzáférést. Az 50 éves alpolgármester azonban a Fidesz többi politikusához hasonlóan csak hazai terepen hajlandó nyilatkozni és fényképezkedni. Így a vásárhelyi születésű mérnök terveiről annyit lehet tudni, mint a kormánypártéról: folytatná.

Ostor és simogatás

Nem lehetett túl komfortos Márki-Zay Péternek, mikor utcájának elejére hirtelen – bár a város szerint jóideje eltervezetten – térfigyelő kamerákat szereltek fel, ahogy az sem, hogy a jelölt beszámolója szerint egy időben elég sűrűn járőröztek arra a rendőrök, ahogy az aláírásgyűjtésekor is megjelentek. Ő nem ijedt meg, sőt, viccesen azt mondta, "a hatóság baráti figyelmét magán érzi, rendkívül biztonságban érzi magát".

©

A legfrissebb hírek sem túl derűsek: elmondása szerint szórólapon listázták a támogatóit. Márki-Zay kitart, de azért egy kisebb párt ellenzéki politikusa az országgyűlési választásra készülve azon panaszkodott, az egyik prominens fideszes politikus körzetben csak többedjére tudtak jelöltet állítani, mert aki ezt ambicionálta és elfogadta volna, végül megijedt és visszalépett.

A kampány nyitányaként beszállt az egyház, és az egyik helyi plébános nyíltan kampányolt Márki-Zay ellen, ahogy azzal is riogatják a helyieket, Márki-Zay mecsetet építene, lámpavasra lógatna, miközben a jóságos Hegedűs Zoltán Erzsébet-utalványokkal kedveskedik a nyugdíjasoknak. Lázár János kikérte magának, hogy ezzel meg lehetne venni bárkit.

Vajon mi a siker?

Az egyértelmű, hogy a Fidesz, még ha csak egy szavazattal nyer is, győzelemről fog beszélni. (Emlékeztetőül az elbukott népszavazás után plakáton köszönték meg a 98 százalékos támogatást...) Zárt ajtók mögött azonban ennél józanabban értékelnek majd, és egy kisarányú győzelem esetén dönthetnek bizonyos változtatásokról az országos kampány tekintetében. Ez valószínűleg a még brutálisabb fellépés lehet csak.

Az ellenzéknek már nehezebb megmondania, mi jelentene sikert egy városban, ahol évtizedek óta csak a Fidesz tudott nyerni. Az előző polgármester-választáson az MSZP és a Jobbik jelöltje összesen 32 százalékot ért el, így számukra az, ha a háttérbeszélgetések alatt emlegetett 40-45 százalékot eléri Márki-Zay, már tekinthető sikernek, és a háttérbeszélgetések alapján azt fogják kommunikálni, "a Fidesz legyőzhető", és hogy "inog Lázár János széke".

Hiába állítanák be a fenti eredményt sikernek, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba szerint ezt azért nem tudnák széles körben elterjeszteni. Az ilyen részsiker inkább belső fogyasztásra lesz fontos, az egyes pártok levonhatják azt a következtetést, hogy összefogva erősödtek-e. "Nem gondolom, hogy az eredményből bármilyen következtetést le lehet vonni Lázár János áprilisi szereplésével kapcsolatban, ahogy Orbán bukását vagy diadalát sem ebből lehet megjósolni, az eredményekből a Fidesz, illetve az összellenzék támogatottsága fog kirajzolódni, az viszont nem fog kiderülni, hogy az ellenzéki pártok között milyen az átszavazási hajlandóság" – mondja egy tisztes vereség esetére az elemző.

Tóth Csaba szerint az ellenzéki pártok akkor gondolják át valóban az országgyűlési választási stratégiájukat, ha Márki-Zay nyer.

Erre lehet is némi esély: bár papírforma szerint itt a fideszes jelölt győz, azonban az időközi választások kiszámíthatatlanok, a korábbi választások azt mutatták, az ellenzék jobban áll, mint amennyire a közvélemény-kutatók mérték. Földindulásszerű, látványos változásra azonban még így sem számít: annak például szerinte nincs reális esélye, hogy a Jobbik ne hagyja állva mindenhol a jelöltjét, ahogy azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy valahol ne legyen MSZP-s vagy DK-s induló, vagy olyan független, akit ezek a pártok támogatnak. Annyit tart elképzelhetőnek, hogy az MSZP, illetve a DK az erős jobbikos körzetekben nem fog kampányolni, de ez a vásárhelyi eredmények nélkül is valószínűsíthető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!