szerző:
hvg.hu

Hódmezővásárhelyen valószínűleg magasabb lesz a részvétel, mint legutóbb, az általános önkormányzati választáson, és talán mint az országgyűlésin.

A Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatása szerint 9 óráig a jogosultak 11,65 százaléka adta le a voksát az alföldi városban. Ez az időközi választások általános tapasztalatait tekintve nagyon magas részvételnek tekinthető. Főleg, hogy a 2014-es helyhatósági választásokkor ez a szám 7,05 volt, míg fél évvel korábban a parlamenti választáskor 11,12. A lendület kitart, 11-kor meghaladta a 28 százalékot a részvétel. A részvétel végül az önkormányzatin 35,38, a parlamentin pedig a vásárhelyi körzetben 58,76 százalék lett.

Mindez azt jelenti, hogy a megjelentek aránya ma meghaladhatja a 60 százalékot Lázár János kancelláriaminiszter szülővárosában, politikai hátországában. Ennek hangsúlyozása azért lényeges, mert az elmúlt hetek híradásai egytől egyig kiemelték, hogy a függetlenként induló Márki-Zay Péternek valójában nem a jelenlegi alpolgármestert, Hegedűs Zoltánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét kell legyőznie, hanem a kormánypárt erős emberét, Lázárt.

A kampány ennek megfelelően heves volt, sőt bátran elmondható: durva és gyalázatos.

A választást a város polgármesterének, Almási Istvánnak (Fidesz-KDNP) a halála miatt kellett kiírni.

Hódmezővásárhely: hiába tűnik magabiztosnak a Fidesz, nagy a tét

A kormánypárt már idejekorán felsrófolta az április választás tétjét, így az ellenzék és a Fidesz egyszerre lépett be arra a politikai mezőre, ahol a vasárnapi vereség hosszú letargiát, a másfél évre szóló polgármesterség könnyen négy évet jelentő győzelmet hozhat. A hvg.hu heti politikai elemzése, ami most egy előretekintés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!