szerző:
T. R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormánypárt már idejekorán felsrófolta az április választás tétjét, így az ellenzék és a Fidesz egyszerre lépett be arra a politikai mezőre, ahol a vasárnapi vereség hosszú letargiát, a másfél évre szóló polgármesterség könnyen négy évet jelentő győzelmet hozhat. A hvg.hu heti politikai elemzése, ami most egy előretekintés.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

„Nos, persze azért ezt nem fogjuk tétlenül nézni. Nem vagyunk birkák, akik csendesen álldogálva várják, hogy beteljesüljön rajtuk a végzetünk. Természetesen harcolni fogunk, és ha kell, egyre erősebb jogi fegyvereket vetünk majd be.”

(Részlet Orbán Viktor idei évértékelő beszédéből.)

„A magyar választópolgárokon múlik, hogy április 8-a után olyan többsége legyen a Fidesz–KDNP-nek a parlamentben, amely elegendő lesz Sorosék megállításához. Csak szavazni kell!”

(Részlet a Magyar Idők február 21-i vezércikkéből.)

Vasárnap nemcsak a hódmezővásárhelyi szavazók járulnak az urnákhoz választani maguknak másfél évre polgármestert (ugyanis 2019 őszén helyhatósági választások lesznek országszerte), hanem ezzel együtt az összes párt lakmuszpapírt dug a vízbe. Valójában csak két tömb: a Fidesz és "az ellenzék". Az előbbi által kiállított Hegedűs Zoltán legyőzéséért induló Márki-Zay Péter független jelölt mögött ugyanis ott az egész ellenzék – mindenki azt teszteli, ha csak egy kihívója van a Fidesznek (de azért bezavar egy-két önjelölt), mit lehet elérni a kormánypártokkal szemben. Nagyot lehet bukni, például, bár kétségtelen, hogy a Fidesz is megégetheti magát vasárnap.

A két jelöltről írtunk már egy minden igényt kielégítő, átfogó és alapos cikket, amit ide kattintva ér el, de a lényeg az, hogy Lázár János városában valójában egyik támogatója sem Hegedűsre, hanem a Miniszterelnökség vezetőjére adja majd a voksát, míg Márki-Zayt a Jobbik hozta, a többi ellenzéki párt pedig beállt mögé. Ő testesíti meg tehát az alternatívát, akire voksolhat Jobbik-szavazó, kiábrándult fideszes, balos, meg persze az is, akinek eddig nem volt pártja. Ráadásul megjelent a színen egy korábbi MSZP-s induló, Hernádi Gyula is, akit senki nem jelölt hivatalosan,  miközben ő - ahogyan országosan Lévai Katalin Lendülettel Magyarországért pártja - azt hangoztatja, mindössze alternatívát próbál kínálni.

A kampány nehezített pályán zajlik, beszállt Lázár mellett az egyház és Orbán Viktor is, ráadásul sorra jelentette be a Fidesz-kabinet a milliárdos fejlesztéseket és ajándékokat. A baloldal 28 éve nem tudott itt nyerni, a képlet így tehát hasonló, mint Solymáron volt. Ott a Deutsch Tamás által csak „szar-szappan-szaláminak” nevezett összellenzéki együttállás civil jelöltje egy időközi választáson 56-42-re kapott ki a Fidesztől , miközben a körzetben a baloldali erőknek szinte soha nem sikerült ennyit elérniük. Nem véletlenül mondta azt Bárány Balázs helyi MSZP-s, aki a párt országos elnökségének is tagja, hogy „ha van olyan, hogy reményt adó vereség, hát ez bizony az. Ebben a körzetben az elmúlt sok választáson a jobboldal rendre 70 százalék fölötti eredményt tudott elérni. Most teljes összefogással az ellenzék elérte, hogy ez nagyon szoros legyen.” Akkor a civil jelölt mögött állók közül többen úgy vélték, ha a solymári hatos körzetben ilyen eredményt tudtak elérni, a körzetek többsége nyerhető ezzel a hozzáállással.

Márki-Zay Péter
©

És ezt próbálják meg rekonstruálni Hódmezővásárhelyen is. Az áprilisi országgyűlési választások előtt javában zajlik az egyéni választókerületi egyezkedés (az MSZP és a DK között már megtörtént, az Együtt folyamatosan lépteti vissza jelöltjeit mások javára, bár eddig viszonzatlanul, de az LMP és a Momentum között is mintha szárba szökkent volna egy érdekházasság csírája), aminek fontos ösztönzője lehet egy netán biztató időközi polgármester-választás.

A kérdés az, mire megy egy potens kihívó a beágyazott Fidesz ellen. Egyszerre kérdés ez Vásárhelyen és országosan.

Ha a solymárihoz hasonló eredmény születik, akkor arra a Márki-Zay mögött állók mindegyike rárepülhet, mint gyöngytyúk arra a bizonyosra, kommunikációs töltény kerül a puskába, napokig, tán hetekig hallhatjuk majd, hogy „okos együttműködéssel és az egy, a legmegfelelőbb jelölt megtalálásával a legtöbb körzetben legyőzhető a Fidesz.”

Ha azonban Hegedűs elhúzza Márki-Zay nótáját, akkor azzal a Fidesz könnyen visszavetheti az ellenzék vélt vagy valós optimizmusát - a Jobbiknál és az MSZP-P-nél egyaránt. Érdemes felidézni, hogy a Závecz Research Intézet legfrissebb felmérése szerint Karácsony Gergely a számok szintjén eddig nem hozta el a megváltást a szocialistáknál, a választókorú népességen belül 9 százalékra mérték a két pártot együtt. A Jobbik a ZRI-nél 11 százalékon áll, a Fidesz 32-n.

A Fidesznek nem elég a győzelem Hódmezővásárhelyen

Hegedűs, Orbán, Lázár
©

Saját táboruk számára már az áprilisi választások tétjét is felemelték azzal, hogy a Stop Soros-törvénycsomag elfogadását az új parlamentre tolták, bízva a kétharmadban. Ez pedig leszivárgott helyi szintre is. Vásárhelyen szórólapon gyalázzák azokat, akik támogatják Márki-Zayt, taxist, tanárt, 92 éves férfit – egy szűk győzelem tehát nem lenne győzelem sem a pártnak, sem a szavazóknak.

A tábor éhségét már csak egy kétharmados győzelem elégítené ki, ezzel azonban veszélyes játékot játszik a Fidesz. Ha Lázár János városában nincs meg a nagyarányú győzelem, nehéz lesz megmagyarázni, hogyan szeretnének kétharmadot országosan.

Ráadásul választ kapunk arra is, hogy Tiborcz István hány szavazót morzsolt le a Fidesz táborából, ugyanis az OLAF-jelentés szerint Hódmezővásárhelyen szakította a legnagyobbat az Elios, 940 millió forintot. Az akkor még Lázár János vezette önkormányzat még azt sem kötötte ki, milyen technológiával kell elérni, hogy energiatakarékosabb legyen a város közvilágítása, a pályázókra bízták a kidolgozását,. Az ES Holding (a későbbi Elios) pedig úgy nyerte el a megbízást, hogy 2008-ban nem volt bevétele, 2009-ben pedig csak 9 millió forint forgalma volt, ráadásul nem volt tapasztalata a közvilágításban. Egyszóval, ha ez felpiszkálta a helyieket, annak vasárnap látszik majd nyoma. És a Fidesz ezt nagyon nem szeretné.

(A kiemelt képen Lázár János és Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

A Fidesz azzal ronthatja helyzetét, ha úgy reagál, ahogy mindig szokott

Fájdalmas jobbegyenest kapott a Fidesz és személyesen Lázár János a hódmezővásárhelyi időközi választáson, a kormánypártnak mégis úgy kell tennie, mintha szúnyogcsípés lett volna. Ha Orbánék bedurvulnak a kudarc miatt, feltornázhatják a választási részvételt. És épp ez volt végzetes számukra Márki-Zay Péter győzelménél.

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Vágják a fákat a Normafánál, egy magán telken

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó