szerző:
Tetszett a cikk?

Az előzetes kormányzati közlésekhez és várakozáshoz képest talán még mindig túl kevesen kértek állami kárrendezést.

A február 28-i határidő lejárta előtt néhány órával új kormányrendelet jelent meg: további négy hónapig, június 30-ig jelentkezhetnek azok, akiket megkárosított Czeglédy Csaba, az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi önkormányzati képviselője, ügyvédként néhány szocialista és DK-politikus jogi képviselője. A kormány eredetileg december végén intézkedett egy november 14-i országgyűlési határozat nyomán, és akkor két hónapot adott a jelentkezésre, ezt hosszabbította most meg.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és célja az volt, hogy strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével a közterhek megfizetését elkerüljék. A nyomozóhatóság először azt mondta, hogy a bűnszervezet csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek, de februárban kiderült: már mintegy 6,3 milliárd forintról szól a gyanúsítás.

Kezdettől vitatott volt, hogy hány dolgozó lehet érintett, tekintettel arra is, hogy mindössze két hónapos időszakról van szó: azokról, akik 2017. május 1. és június 30. között dolgoztak a Human Operator Zrt. közvetlen vagy közvetett szervezésében. Dömötör Csaba miniszterelnökségi államtitkár a decemberi rendelet megjelenésekor azt mondta, hogy Czeglédy Csaba szocialista politikus rengeteg diákot és idős embert károsított meg. A sajtóban több mint ezer károsultról és majdnem százmilliós kárösszegről is szó esett, ugyanakkor október 26-án az Origo helyreigazítást közölt, amely szerint a károsultak száma „11 fő, a követelésük mértéke pedig nem közelíti meg a százmillió forintot, hanem mindösszesen 802 822 Ft”.

Október óta természetesen sok további érintett is jelentkezhetett, de a határidő-hosszabbítás arra utal: az előzetes kormányzati közlésekhez és várakozáshoz képest talán még mindig túl kevesen kértek állami kárrendezést. Azt pedig bizonyára kínos lenne bevallani, hogy az ügyet ebből a szempontból felfújták, függetlenül attól, hogy egyébként a bíróság – a még el se készült vádirat alapján – bűnösnek találja-e majd a gyanúsítottakat a költségvetési csalásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok