szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A katolikus egyház szabályzata nem tiltja a kampányt, a reformátusok szerint is elmondhatják véleményüket a lelkészek a gyülekezet előtt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Bár miután hódmezővásárhelyi plébános a fideszes jelölt mellett kampányolt a templomban Beer Miklós váci megyéspüspök azt mondta, ha egy pap elkötelezi magát egy párt mellett, az nagy hiba, mert azzal azt üzeni, hogy csak az adott párt szimpatizánsait tekinti híveinek, az RTL Klubnak most úgy nyilatkoztak az egyházak, hogy nyugodtan lehet kampányolnia a papoknak és lelkészeknek a templomban.

A csatorna a Katolikus Püspöki Konferencia titkáránál, Mohos Gábornál kérdezett rá arra, hogy helyes-e, ha egy plébános nyíltan kiáll egyik vagy másik párt mellett, de Mohos azt mondta, szerinte nem egyhangú a papok véleménye, különböző álláspontok vannak, viszont azt mindenki saját hatáskörben döntheti el, hogy ezt el is mondja-e. 

Mint mondta, az egyház csak azt tiltja, hogy hivatalos politikai tisztséget töltsenek be a papok, ha pedig az egyház előírása szerint nincs szabálytalanság, akkor nincs miről beszélni.

A református egyház a csatornával azt közölte, hogy a lelkészek nyugodtan beszélhetnek a kampányról és biztathatnak szavazásra is, de a szavaiért mindenki felelősséggel tartozik. "Milyen demokrácia az, ahol csak a papok nem mondhatják el a véleményüket?" - tették fel a kérdést.

Az evangélikus egyház nem reagált a csatorna megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Egy friss kutatás szerint az élelmiszerek 20 százaléka végzi a kukában

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Operatív törzs: Elmarad a hétvégi tömeges oltás az AstraZenecával

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában

Három év után ismét corgik rohangálnak a brit királyi palotában