szerző:
hvg.hu

A katolikus egyház szabályzata nem tiltja a kampányt, a reformátusok szerint is elmondhatják véleményüket a lelkészek a gyülekezet előtt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Bár miután hódmezővásárhelyi plébános a fideszes jelölt mellett kampányolt a templomban Beer Miklós váci megyéspüspök azt mondta, ha egy pap elkötelezi magát egy párt mellett, az nagy hiba, mert azzal azt üzeni, hogy csak az adott párt szimpatizánsait tekinti híveinek, az RTL Klubnak most úgy nyilatkoztak az egyházak, hogy nyugodtan lehet kampányolnia a papoknak és lelkészeknek a templomban.

A csatorna a Katolikus Püspöki Konferencia titkáránál, Mohos Gábornál kérdezett rá arra, hogy helyes-e, ha egy plébános nyíltan kiáll egyik vagy másik párt mellett, de Mohos azt mondta, szerinte nem egyhangú a papok véleménye, különböző álláspontok vannak, viszont azt mindenki saját hatáskörben döntheti el, hogy ezt el is mondja-e. 

Mint mondta, az egyház csak azt tiltja, hogy hivatalos politikai tisztséget töltsenek be a papok, ha pedig az egyház előírása szerint nincs szabálytalanság, akkor nincs miről beszélni.

A református egyház a csatornával azt közölte, hogy a lelkészek nyugodtan beszélhetnek a kampányról és biztathatnak szavazásra is, de a szavaiért mindenki felelősséggel tartozik. "Milyen demokrácia az, ahol csak a papok nem mondhatják el a véleményüket?" - tették fel a kérdést.

Az evangélikus egyház nem reagált a csatorna megkeresésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!