szerző:
Tóth Richárd

Oktatási vitát szervezett a miniszterelnök-jelölteknek a Független Diákparlament. Meghívták Orbán Viktort is, de a kormányfő nem ment el. Hétfő este így Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor vitázott egymással. Szakpolitikai érdek- és értékütköztetés történt úgy a Gödör Klubban, hogy egyszer sem hangzott el olyan agyonhasznált kormányzati toposz, mint a migráns vagy Soros.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az első kérdés az volt a listavezetőkhöz (kiegészülve Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológussal, az MTA főmunkatársával, valamint Kormos Krisztiánnal, a Független Diákparlament tagjával), hogy mi az oktatás célja.

A Jobbik elnöke azzal kezdte, hogy büszke a fiatalokra, majd jelzésértékűnek tekintette, hogy ki az, aki itt van és ki az, aki megint nem állt ki vitázni. A kérdésre válaszolva Vona elmondta, szerinte az oktatás célja a gyermek, az, hogy egyénileg és közösségben is sikeres, boldog emberek kerüljenek ki a rendszerből. „A cél az, hogy XXI. századi tudást adjunk át. De ez most nincs így, a ma iskolája a múltra készít fel, nem a jövőre.” Vona hozzátette, a mai oktatási rendszernek mindenki csak áldozata, a gyermek ugyanúgy, mint a tanár és a szülő.

Karácsony Gergely azzal kezdte, hogy meglátása szerint a Jobbik oktatáspolitikai hozzáállásából nem olvasható ki a XXI. század, náluk szerepelt először a tankönyvpiac államosítása és a kötelező hit- és erkölcstan bevezetése. „A Fidesz nem csinált mást, csak megvalósította a Jobbik programját.” Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azonban úgy látja, az iskola feladata, hogy a kíváncsi gyerekekből kíváncsi felnőtteket neveljenek. A II. világháborúhoz és a Don-kanyarban elszenvedett vereséghez hasonlította azt, ha Magyarország nem zárkózik fel, hanem lemarad a negyedik ipari forradalomban, ahol a tudás a legfontosabb.

Ma nincs fontosabb nemzeti ügy a tudásnál.

 

©

Az LMP társelnöke pártja idevágó programpontját ismertette, miszerint 100 költségvetési forintból 20-at az oktatásra költene, egy kis Svájcot hozna létre. Ugyanakkor szerinte – és itt Karácsony Gergelyhez fordult, neki volt a legtöbb köze az MSZP-hez – a züllés nem 2010-ben kezdődött. Véleménye szerint élményközpontú oktatás kellene, most nagyon sok a stressz.

A szakértő is megszólalt a vitablokk végén, Gyarmathy szerint az oktatásnak úgy kellene működnie, hogy a diák tanuljon, felejtsen, majd újra tanuljon. „Ma az iskola azzal árt, hogy minél többet akar tanítani, a diák annál kevesebbet tanul.”

Szóba került az is, hogy milyen konkrét intézkedéseket vezetnének be a miniszterelnök-jelöltek, ha kormányt alakíthatnának.

 

  • Karácsony negyedével csökkentené a tananyagot és bért emelne, valamint visszaadná a tanítás szabadságát, továbbá nyolcévente egy év átképzésre küldené a tanárokat.
  • Szél új alaptantervet, több autonómiát és pénzt tenne a rendszerbe.
  • Vona a terheket, az óraszámot és az osztálylétszámot csökkentené, növelné a diákönkormányzatok szerepét és ő is béreket emelne.

Téma volt az is, hogyan kellene működni egy modern oktatási rendszernek. Itt sem volt nagy különbség a vitázó felek között (több szakember, kevesebb diák, nem tankönyvi ismeretek biflázása, kooperáció), Szél Bernadett azonban hozzátette, szerinte

Orbán ott hibázott, hogy csak két dologban nem bízott. A tanárban és a diákban.

Szerinte Orbánék oktatási rendszere azért nem demokratikus, mert az országot sem demokratikusan vezetik. A diákok azonban képesek forradalmat csinálni, ahogy ezt már bizonyították is. „Április 8-án is erre van szükség, meg kell szerveződni.” Vona Gábor pedig már annyira néppártosodott, hogy Vekerdy Tamást idézve azt mondta, nem a tananyagot kellene tanítani, hanem a gyerekeket.

 

©

A felek hosszan időztek az integráció kontra szegregáció kérdésnél, amikor az került szóba, hogyan lehetne csökkenteni a diákok közti esélykülönbségeket. Karácsony Gergely itt arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a Jobbik azért nem írta alá a minden más ellenzéki párt által szignózott Oktatási Minimumot, mert abban az integrált oktatás mellett tesznek hitet. Vona Gábor erre azt mondta, a Jobbik szerint is fontos az integráció, csak a hogyannal nem értenek egyet. A Jobbik elnöke szerint káros a szegregáció, de a dogmatikus integráció spontán szegregációhoz vezet. Amíg Karácsony szerint szakmai konszenzus van abban, hogy az integrált oktatás a jó, Vona csak annyit mondott, a társadalmi integráció szent cél, de nem eszköz. Mivel itt véleménykülönbség alakult ki, a Jobbik elnöke azzal poénkodott:

Talán mégsem akarjuk együtt lebontani a kerítést, ha ilyen vitákat folytatunk egymással.

Szerinte a differenciált oktatás az út az integrációhoz.

Szél beszélt még arról, hogy a tankötelezettséget 18 évre emelné vissza, de a szavazójog korhatárát 16 évre csökkentené, amivel Karácsony is egyetértett, majd odaszúrt a Jobbik elnökének, hogy a ma Vona Gáborával egyetért, de két éve a Jobbik-elnök még nem ilyeneket mondott.

Vona erre azt mondta, Orbán elmúlt nyolc éve megtanította a belülről jövő demokráciatiszteletre, ő párton belül, Karácsony pártokon át változott, amire Karácsony csak annyit felelt, ő elvhű, nem párthű.

Szél nem szállt be az adok-kapokba, igaz, nem is lett radikálisból néppárti és nem is vándorolt pártról pártra, inkább a diákokhoz fordult és azt mondta, követeljék ki a demokráciát, vigyék el magukkal szavazni az egész iskolát.

 

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jégeső és felhőszakadás is lehet pénteken, Pest megyében már tombol a vihar

Jégeső és felhőszakadás is lehet pénteken, Pest megyében már tombol a vihar

A Bosch megtanítaná repülni a taxikat, a "titkot" egy kis doboz rejtheti

A Bosch megtanítaná repülni a taxikat, a "titkot" egy kis doboz rejtheti

Elvinné a gyártás egy részét Kínából az Apple, már keresik az új helyszínt

Elvinné a gyártás egy részét Kínából az Apple, már keresik az új helyszínt

A két Korea közötti senkiföldjén lépett fel a magyar zenekar

A két Korea közötti senkiföldjén lépett fel a magyar zenekar

Trump bejelentette, újraindul az elnökválasztáson

Trump bejelentette, újraindul az elnökválasztáson

Karbantartás vagy munkaerőhiány? Egy évig sem volt nyitva két fővárosi kormányablak

Karbantartás vagy munkaerőhiány? Egy évig sem volt nyitva két fővárosi kormányablak