szerző:
Dercsényi Dávid-Windisch Judit

Nem fog a Jobbiknak kampányolni, kormányváltás esetén a Jobbik-frakcióra nem támaszkodik, de Gyurcsány Ferencet sem akarja kormányában látni Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje. Szerinte egy szocialista frakcióval a háta mögött nem lesz súlytalan miniszterelnök, az pedig elhamarkodott kijelentés, hogy elképzeléseit megfúrhatják a szocialisták. Interjú.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

hvg.hu: Hány unicumot kellett meginnia ebben a kampányban?

Karácsony Gergely: Négy éve ittam utoljára. Nem szeretem.

hvg.hu: Ez a választási időszak nem viselte meg annyira, mint a négy évvel ezelőtti? Most ön ajánlott közös listát Gyurcsány Ferencnek, 4 éve pont ettől ódzkodott.

K. G.: Azóta sok minden változott, leginkább az ország, de mi is átmentünk a tű fokán. Már nem kell unicum semmihez. Inkább politikai racionalitás meg citromfűtea. Azt sokat ittam a kampányban, hogy nyugodt maradjak, szerintem sikerült.

hvg.hu: Volt egy elhíresült mondása, hogy a „faszér” hagyta magát rábeszélni erre. Mióta az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, gondolt ugyanerre?

K. G.: Az a mondat arra vonatkozott, hogy a különböző kispártok túlélő játszmáiban nem szívesen vagyok vezéráldozat. A mostani kampány nagyjából ugyanolyan lelkesítő volt számomra, mint a politikai színre lépésem 2010-ben.

hvg.hu: De ez nem a Párbeszéd túléléséről szól?

K. G.: Nem. Arról szól, hogy lesz-e még Magyarországon jogállam, lesznek-e nyugodt, békés közállapotok, lesz-e a magyar gyerekeknek versenyképes tudása, lesz-e végre színvonalas egészségügy, és hogy lesz-e ezekért küzdeni képes, markáns, elvhű baloldal.

hvg.hu: Mekkora a baloldali bázis? A március 15-i rendezvényen kínosan foghíjas volt a tömeg, és a közvélemény-kutatási adatok sem mutatják azt, hogy az ön megjelenése nagyon hatott volna a számokra. A zuhanás megállt, kirobbanó siker nincs.

K. G.: Én lelkes sokaságot látok mindenfelé. Amikor miniszterelnök-jelölt lettem, az volt az elemzői konszenzus, hogy az MSZP a bejutás határán billeg, ma pedig reális esélye van annak, hogy mi vezetjük a kormányváltó akaratot. Egy megfélemlített országban nem lehet pontos felméréseket készíteni, a közvélemény-kutatások alapján Lázár János bábjának kellene vezetnie Hódmezővásárhelyet, de ez nem így lett.

Karácsony Gergely
©

hvg.hu: Érzi a történelmi felelősséget abban, ha az MSZP nem fog kiesni a parlamentből?

K. G.: Magyarországnak nem az ellenzék a legnagyobb problémája, hanem a kormány.

hvg.hu: Azt mondja, színrelépése előtt a kiesés határán billegett az MSZP. Ön menthette meg őket.

K. G.: Pártokat a választók szoktak megerősíteni, vagy elgyengíteni. Az MSZP mint a legerősebb, legszervezettebb ellenzéki párt, nagyon fontos erőforrása a demokratikus oldalnak, létező társadalmi hálózattal. Aki az MSZP eltüntetésére bazírozik, a saját érdekeit helyezi az országé elé.

hvg.hu: Egy Karácsony-kormányban ki adná az ideológiát? Ön, vagy a többséget adó MSZP?

K. G.: A kérdés téves feltevésből indul ki, az én programom elvi-gondolati kerete az MSZP programja is. Az én hozzáadott értékem, hogy ezt egységes jövőképbe ágyaztam és határozottan képviselem.

hvg.hu: Mi lehet a Párbeszéd sorsa a választások után, az MSZP utolsó betűje lesz? Nem rettent meg attól, mikor egy rendezvényen Molnár Gyula MSZP-elnök arról beszélt, a szövetséget fenn kell tartani?

K. G.: Egyetértek Molnár Gyulával, a szövetséget hosszabb távon fenn kell tartani, két önálló párt szövetségeként, amely a legfontosabb kérdésekben együtt lép fel. Ha együtt kormányzunk, két frakció lesz.

hvg.hu: Nem lesz súlytalan miniszterelnök?

K. G.: Nem, a miniszterelnöké egy erős közjogi pozíció.

hvg.hu: De megfúrja a mögötte álló legerősebb parlamenti párt.

K. G.: Ezt elhamarkodott kijelentésnek gondolom. Azt a programot valósítanám meg, amit kezdetektől az MSZP is támogat. Az eddigi tapasztalatok szerint a baloldalon minél jobban beavatkozott egy miniszterelnök a párt belső ügyeibe, annál nehezebben tudott kormányozni. Gyurcsány Ferenc is egyszerre próbálta átformálni az MSZP-t és az országot, végül egyik sem sikerült neki. Az egyik legjobban működő kormány Bajnai Gordoné volt.

hvg.hu: Bajnai egy záradékkal kezdett, hogy vagy megvalósítják a programját, vagy lemond. Gyakorlatilag megzsarolta az MSZP-t.

K. G.: Ezt én is tudom mondani. Nem véletlenül hirdettem kormánynévsort és részletes kormányprogramot. Azt is elfogadták, ha nyerünk, a stratégiai területeken új arcok, elismert szakértők lesznek.

hvg.hu: Lehet ilyen távolságot tartani egy olyan párttól, amelyre a saját miniszterelnök-jelöltje mondja azt, hogy túlságosan behálózta a Fidesz? Ön egy interjúban arról beszélt, nem tapasztalta ennek nyomát, valószínűleg azért, mert nincs annyira benne.

K. G.: Vagy mert nincs ilyen. Nap mint nap voltak döntések, ahol lehetett volna ezt a kampányt rossz pályára vinni, és soha nem tapasztaltam ilyet.

©

hvg.hu: Azért elég nagy küzdelem volt a közös listával kapcsolatban, a sajtón keresztüli szivárogtatással próbálták átverni.

K. G.: A baloldal már csak ilyen. A politika ambíciókról is szól, és szólt mindig is, én ezen nem meglepődök, hanem kezelem.

hvg.hu: Mit kezd azzal a helyzettel, ha valóra válik a Török Gábor-i jóslat, és az MSZP majd kisegíti a kisebbségbe került Fideszt?

K. G.: Én inkább azokat hallom, akik a Jobbikról feltételezik ezt. Az MSZP esetében ugyanis ez teljesen ki van zárva.

Orbán Viktor hamarabb fog az LMP-nél vagy a Jobbiknál próbálkozni, nagyon remélem, ugyanúgy elküldik őket, mint ahogy mi tennénk.

hvg.hu: Koalíciós kormányzást ajánlott az LMP-nek és a DK-nak, de kikötötte, Gyurcsány Ferenc nem lehet miniszter. Botka Lászlónak sem sikerült átvernie azt, hogy Gyurcsány ne ott legyen, ahol ő szeretne. Miből gondolja, hogy önnek menni fog?

K. G.: Ez két különböző dolog. Gyurcsány Ferencnek egyébként sincs kormányzati ambíciója, ő maga mondta, hogy frakcióvezető sem nagyon lenne a DK-ban.

hvg.hu: Ezt elhiszi?

K. G.: Nincs okom ebben kételkedni. De teljesen más valakinek a politikai létezését megkérdőjelezni, miközben szövetkezni akar a pártjával – Botka szerintem itt stratégiai hibát vétett –, és más azt mondani, hogy személy szerint nem lehet tagja a kormánynak, amit vezetek. A kezdetektől világossá tettem: nem a 2010 előtti időkhöz akarok visszatérni, mind a két „elmúltnyolcévet” meg kell haladnunk, új, tiszta lapot kell nyitnunk Magyarországon április 8-a után.

hvg.hu: Ellenzéki politikusként beülne a Parlamentbe? Korábban azt mondta, nem, de mintha változna a véleménye.

K. G.: Győzködnek, de mivel én szolgálatra jelentkezem, ma úgy hiszem, a legtöbbet Zuglóban tudok ebben a nem várt esetben szolgálni. De nem erre, hanem kormányváltásra készülök.

hvg.hu: Azt is mondják, valójában a főpolgármesterség hajtja.

K.G .: Nincs  B-terv.

©

hvg.hu: Korábban több meghatározó ellenzéki politikus arról beszélt, a maximum elérhető eredmény a Fidesz kétharmadának megakadályozása lehet. Valós az önből áradó magabiztosság, vagy csak muszájból beszél kormányváltásról?

K. G.: Ha fel akarom rázni az embereket, azt várom, hogy mozduljanak, akkor nekem is hinnem kell benne. És hiszek is.

hvg.hu: A Jobbikot nem becsülik alul? Az Indexnek azt mondta, Tapolcán is a baloldali jelöltre kell szavazni, holott azt a körzetet a jobbikos Rig Lajos nyerte időközin. Nem lehet bizonyos helyeken kimondani, hogy ott erősebb a Jobbik?

K. G.: Nem kampányolok a Jobbiknak, ezt mondják ki ők. Ha az én szavazóim úgy gondolják, hogy Tapolcán például erősebb a Jobbik, akkor majd arra szavaznak, de nem birkák, hogy terelgessük őket.

hvg.hu: Készült egy különszám a Népszavához, amelyben az esélyes ellenzéki jelölteket mutatták be, de a DK-ra nézve hátrányos eredmény miatt ezt a mellékletet nem kezdték el terjeszteni. Mit vetít ez előre?

K. G.: Magam több standon osztogattam, szóval kiadták. Ez egy Népszava-különszám volt, a Népszava szerkesztői állítottak össze, ők így látták az esélyeket.

hvg.hu: Mit érez akkor, amikor a Népszavában állami hirdetéseket olvas?

K. G.: Ha miniszterelnök leszek, nem lesz állami hirdetés sehol.

hvg.hu: Arról is beszélt, ha csak a Jobbikkal együtt lenne meg az ellenzéki többség, egy szakértői kormány vezethetné az országot. Hogyan tudna ez a konstrukció működni, mikor a DK és a Jobbik alig áll szóba egymással.

K. G.: Egyfajta nemzeti egységkormány lenne ez, ami nem egy ideális helyzet, nem is ilyen konstrukció mellett érvelek. Azt szeretném, ha a választók a demokratikus ellenzéki pártoknak adnának többséget, és a Jobbikkal együtt kétharmadunk lenne, mert akkor könnyű lenne a Fidesz által elkövetett bűnöket rendbe tenni, helyreállítani a jogállamot, az igazságos választási rendszert.

hvg.hu: Meddig tartana ez a válságkormányzás?

K. G.: Akár egy teljes ciklusig. Van elég teendő, és azokhoz a teljesen extrém hülyeségekhez képest, amit a Fidesz művel, az ellenzék körében van egy viszonylag széles konszenzus arról, hogy mit kell tenni. Az egészségügyben például teljes a konszenzus, az oktatásnál egy nagyon fontos elvi kérdésben – hogy mi legyen a szegregációval és a sajátos nevelési igényű gyerekekkel – a Jobbikkal nincs egyetértés, de sok a közös pont.

hvg.hu: Nem lesz káosz?

K. G.: Nem, újra jogállam lesz. A demokratikus viszonyokat illetően káosz most van. Nyilván, nem ez lenne az ideális helyzet, de még mindig jobb, mint a mostani. Ha tovább süllyedünk a NER-ben, nem tudom, hogy lehet kijönni belőle egy újabb négy év után, iszonyú károkat okoz a társadalomnak és a gazdaságnak. Az mindenesetre biztos, miniszterelnökként nem fogok a Jobbik-frakcióra támaszkodni, ahogy Vona Gábor miniszterelnökségét sem tudom támogatni. Ebben az esetben van szükség egy korlátozott mandátumú, speciális kormányzásra.

©

hvg.hu: Kétharmad nélkül mire mennek?

K. G.: A korrupció megállítása, az elmúlt 8 év gaztetteinek jóvátétele érdekében nagyon komoly lépéseket lehet tenni, lehet csatlakozni az Európai Ügyészséghez, meg lehet szüntetni a centralizációt az oktatásban, lehet bért emelni az egészségügyben.

hvg.hu: Ez világos, de például a választójogi törvény kétharmados, az Alaptörvényt pedig népszavazással akarja eltöröltetni úgy, hogy azt népszavazással nem lehet megváltoztatni.

K. G.: Mi már az Alaptörvény vitáját sem tartottuk legitimnek. Ha azt mondjuk, megszűnt a jogállamiság, akkor a Fidesz rendszerére miért tekintünk úgy, mintha jogállam lenne?

hvg.hu: Önök mondják, hogy minden a jogállam és a demokrácia. Ha ezeket megkerülik, ugyanazt lehet a fejükre olvasni, mint a Fidesznek.

K. G.: A demokratikus jelző egy jogállam mellett a társadalmi legitimitásról szól. Nem a hasamra ütve mondom, hogy nincs Alaptörvény, hanem ezt a választóknak kell kimondaniuk, az pedig egy új helyzetet eredményez. Egy nem jogállami rendszert csak erős társadalmi felhatalmazással, ha tetszik, külső nyomással lehet megváltoztatni.

hvg.hu: Társadalmi legitimációra hivatkozik, de a jelentős, jogállamot érintő lépéseket a Fidesz az előző ciklusban alakította át, utána újra kétharmadot szerzett.

K. G.: Részben annak a rendszernek köszönhetően, amit létrehozott. Ha a 2014-es parlamenti választási eredményt a német választási rendszerben zajlik, a Fidesznek abszolút többsége sincs. Úgy könnyű nyerni, hogy megváltoztatom a játékszabályokat, elveszem a többi játékos zsetonját, és azt mondom, mekkora király vagyok.

hvg.hu: Időközin ilyen feltételek mellett is tudtak nyerni.

K. G.: Mert elfogyott a társadalmi legitimációja. Ezért fogunk most is nyerni.

hvg.hu: Ha kimondja, hogy nem alkotmányos eszközökkel kell lebontani a NER-t, az megnyitja az értelmezését egy olyan útnak, hogy itt politikai leszámolás-sorozat jön.

K. G.: Én társadalmi akaratról és ennek érvényesítéséről beszélek. Senkit nem fenyegetek börtönnel vagy elszámolással, én nem vagyok ügyész vagy bíró. Ezektől a lózungoktól rosszul vagyok. Én annyit mondok, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének megteremtésével megnyílik az út az elmúlt évek nyilvánvaló gaztetteinek feltárásához. Félnivalója annak van, aki visszaélt a hatalmával, aki közpénzből csinált magánvagyont.

hvg.hu: Nézzük a menekültkérdést. A jobboldal folyamatosan visszhangozza, hogy 2015 nyarán több politikusuk is arról beszélt, a menekültprobléma nem olyan súlyos, mint amilyennek a kormány beállítja. Mindezt abban az időszakban mondták, mikor összesen 1,5 millió menekült érkezett Németországba, több százezren Magyarországon keresztül. Mikor és mitől döbbentek rá, hogy ez súlyos probléma, és milyen szempontból tartják annak?

K. G.: Ezek a megszólalások abból a szempontból igazak voltak, hogy ezek a menekültek Magyarországról is menekülni akartak. Azért eszkalálódott itthon a menekültkrízis, mert a Fidesznek ez volt a politikai érdeke. Fenntartom, ha a kormány nem akarta volna, a társadalomnak fel sem tűnik, hogy Magyarországon átment a menekültáradat.

©

hvg.hu: A több százezer ember?

K. G.: Az afgán háború idején nagyobb menekültáradat volt. Komolyan gondoljuk, hogy egy 10 milliós országban nem lehet 10 ezer embert máshol néhány napra elhelyezni, csak a Keleti Pályaudvarnál?! Egy ponton túl megunták, és elindultak gyalog. Ez egy nyilvánvaló politikai akció volt a Fidesz részéről. A főváros próbált a helyzeten javítani, mert ők a megoldásban és nem a feszültségkeltésben voltak érdekeltek. A fejlett világ szemszögéből ez létező probléma, de miközben egyre több vészjelzés szól arról, hogy a migráció kiváltó oka hosszabb távon a klímaváltozás, éppen a leghangosabb menekültgyűlölők, Orbántól kezdve Donald Trumpig, semmibe veszik a globális klímaváltozás elleni küzdelmet.

hvg.hu: Korábban tiltakoztak a kerítés felépítése ellen, most viszont az ellen tiltakoznak, hogy le akarnák bontani. A kerítés egyfajta szimbólummá vált, aki a kerítést fenn akarja tartani, arra nem ég rá, hogy folytatja ezt az embertelen politikát?

K. G.: Nem, mert a kettő nem ugyanaz. Nem talál tőlem olyan nyilatkozatot, amelyben a kerítés ellen tiltakoztam volna.

hvg.hu: A Párbeszéd 2015-ben egy tiltakozó nyilatkozatot fogadott el.

K. G.: Tőlem ilyen nyilatkozatot akkor sem talál.

hvg.hu: De ön a párt társelnöke.

K. G.: A kerítés szimbólumként borzasztó egy olyan országban, amely élt vasfüggöny mögött. De azt gondolom, az EU-nak a saját határai védelme érdekében hathatósabb lépéseket kell tennie. Ez két külön dolog. Az Orbán-kormány menekültpolitikájával elsősorban nem az a baj, amit tesz, hanem amit nem tesz és amit mond. Az legitim, hogy egy ország megvédje a határait, és különbséget tegyen valódi menekült és gazdasági bevándorló között.

Senki sem kötelezhető gazdasági menekültek befogadására.

hvg.hu: Ön szerint ki a gazdasági bevándorló? A kormány gyakorlatilag mindenkit annak tart.

K. G.: Ne menjünk bele szakmai részletekbe, a magyar és európai szabályok pontosak, csak ezeket a kormány nem tartja be. Gyomorforgató és tarthatatlan, hogy a kormány népszavazást csinál arról, hogy senkit nem szabad befogadni, majd mikor kiderül, hogy 1300 menekülttel mégis megtette, azt mondja, ja, hát oltalommal lehet. Szándékosan összemosták a fogalmakat. Az, hogy a kerítés marad, és fenntartom a jogot a gazdasági bevándorlók kiszűrésére, nem azt jelenti, hogy ezekkel az emberekkel szemben ilyen elképesztően durva indulatokat kell kelteni, direkt meg kell alázni őket, és velük kell riogatni a közvéleményt. A kommunikáció, amit a Fidesz csinál, sokkal károsabb, mint a kerítés, olyan szintű gyűlölet van, hogy nem tudom, hogy lesz ennek vége. Ez nehezebb örökség, mint az összes kétharmados szabály, meg a „poltpéterek” és fidesznyikek, akiket kerülgetni kell majd.

hvg.hu: Nagyon sokakban ez valódi érzés, félelem.

K. G.: A mindenkori elitnek nagy szerepe van abban, hogyan változik a társadalom hozzáállása. Pontosan tudom, mennyi félelem és frusztráció van a magyar lelkekben, hiszen 10 évig kutattam. A helyzet azóta csak rosszabb lett. Nekem nem kellenek ellenségképek, én a rossz egészségügy és oktatás, illetve a korrupció ellen akarok harcolni.

©

hvg.hu: Ha most Karácsony-kormány van, jöhet-e az uniós kvóta szerint szétosztott 1294 menekült?

K. G.: Nem. Mi nem támogatjuk a betelepítési kvótákat.

hvg.hu: Milyen alapon válogathatnak uniós döntések között? Pont itt merült fel, hogy ha Magyarország ilyen szinten nem vállal szolidaritást az uniós döntésekkel, akkor minek ennyi uniós pénzt ideküldeni, büntetést, forráselvonást is kilátásba helyeztek.

K. G.: Ez teljesen jogos kérdés, a különbség az, hogy az én kormányom együttműködik az EU-val mert nem belpolitikai előnyt akar kovácsolni a menekültválságból, hanem a megoldását keresi.

hvg.hu: Kivéve a kvótát.

K. G.: Az együttműködés nem zárja ki a vitát, a saját érdekeink érvényesítését. El kell mondanunk az álláspontunkat, ami nagyjából úgy hangzik, hogy az előző kormány olyan politikai ügyet csinált ebből, hogy nem lehet elválasztani a menedékkérőket a gazdasági bevándorlóktól. Amíg az ügyben nincs egy lecsendesedett, racionális politikai vita, addig a kötelező kvóta nem járható út. De ebből nem következik, hogy ne vennénk részt az EU-s menedékpolitikában. Orbánék az összes többi kérdésben is ütköznek az EU-val, az Európai Ügyészségtől való távolmaradás egy korrupciós önvallomás. A szociális pillér létrehozását is fúrja a kormány, pedig Magyarország szempontjából is óriási lehetőség lenne egy egységes minimálbér-szabályozás, foglalkoztatás- és társadalompolitika.

hvg.hu: És a bérunió?

K. G.: Az egy politikai blöff abban a formájában, ahogy a Jobbik mondja, az nem működik.

hvg.hu: A migráció és terrorizmus között lát összefüggést? Nyilván a kormánypropaganda eltúlozza a kérdést, de tény, a terrortámadások többségét másod-, harmadgenerációs bevándorlók követik el.

K. G.: Igaz, de az is ténykérdés, hogy az EU-ban elkövetett terrorcselekmények száma jelentős mértékben csökkent az elmúlt évtizedekben. Az más kérdés, hogy a csökkenő számban más az összetétel, és több közöttük az olyan, ami összefüggésbe hozható migrációs folyamatokkal. Erről lehet politikai vitát folytatni, de nem lehet gyűlöletet kelteni és manipulálni, már csak azért sem, mert ez magyar szempontból nem sorsdöntő.

hvg.hu: Miért?

K. G.: Mert nem vagyunk a gazdasági bevándorlás célterülete. Egy kulturálisan zárt országban élünk, melynek a nyelve nehezen megtanulható, és az emberek harmad-negyedannyit keresnek, mint tőlünk 200 kilométerre. Miért jönne ide bárki? Nem gondolom, hogy a magyar munkaerőpiaci problémákat bevándorlással kéne megoldani. Vissza kell csalogatni a félmillió magyar munkavállalót, és akkor nem lesz munkaerőhiány.

©

hvg.hu: A kivándorlást önök korábban modern kori Trianonként aposztrofálták, nem túlzás ez? A magyarok egyszerűen kihasználják az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás lehetőségét.

K. G.: Azért súlyos probléma ez, mert a kivándorlás motivációi nem egyszerűen azok, amik miatt ez természetes folyamatnak látszana. Nagyon sokan mentek el a devizahitelek törlesztőrészlete miatt is, hogy csak egy példát mondjak arra, miért nem természetes folyamat ez.

hvg.hu: A devizahitelek ügyében pedig mindenki a Gyurcsány-kormányra mutogat, más kérdés, hogy az árfolyamok mikor szabadultak el.

K. G.: Lehet visszafele mutogatni, ehhez hozzátenném, hogy a devizahitelek forintosításával a Nemzeti Bank százmilliárdos nyereségre tett szert, miközben az emberek majdnem belerokkantak abba, hogy „megmentették” őket. Visszatérve,

az unión belüli dogmákat – mint a szabad munkaerő-áramlás – át kell gondolni.

Életveszélyes, ha nincs egy egységes foglalkoztatáspolitika, mert akkor a magas hozzáadott értéket képviselő munkavállalók elmennek a centrumországokba, hol óriási feszültséget jelent a túlkínálat, a perifériás tagállamok viszont délen és keleten leszakadnak. Kivándorlás-ügyben kell egy nemzetpolitikai stratégia, hogy ezeknek az embereknek megmaradjon a kötődése. Nemrég találkoztam egy Angliában élő orvossal, aki azt mondta, a magyarsága megőrzéséhez két dolog lenne a legfontosabb: ha könnyen tudna szavazni, illetve egy Tankcsapda-koncert. Ezt nem olyan nagy dolog megszervezni. Ha megmarad a kötődés, egy tudatos programmal vissza lehet őket csalogatni, például adókedvezményt kapnának a cégek, amelyek a külföldön dolgozó magyarokat hazahozzák. Kormányom legfontosabb feladata, hogy a béreket másfélszeresére emelje négy év alatt. A minimálbért is adómentessé tennénk.

hvg.hu: Az alacsony termelékenység ettől még megmarad.

K. G.: Olyan vállalkozás-fejlesztési politikát kell csinálni, ami a magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket támogatja. A termelékenység a szürkegazdaság miatt is alacsonynak tűnik. A munkajövedelmek túl vannak adóztatva, a tőkejövedelmek pedig alul. Társasági adóemeléssel és adókedvezmények kivezetésével, és többek között az offshore adó visszahozásával lehet csökkenteni a bérek adóterheit és növelni a nettó bért anélkül, hogy ez többe kerüljön a munkáltatónak. A nettó béreket az egykulcsos adó is lenyomja.

hvg.hu: Az egykulcsos adót kétharmaddal szabályozták.

K. G.: Nem.

hvg.hu: De.

K. G.: Próbáltak mindenféle alkotmányos védelmet adni, de a járulékplafon miatt most sem beszélhetünk valódi egykulcsos adórendszerről.

hvg.hu: A családi adókedvezménnyel mi lesz?

K. G.: Igazságosabbá kell tenni. Baj, hogy a pontos számokat nem ismerjük, de az az érzésem, hogy a családi adókedvezmény jelentős hányada kevés családnál jelentkezik. Olyan családtámogatásunk van, amely a felső középosztálynak sokat ad, és az alsó-középosztálynak meg a szegényeknek keveset. Át kell gondolni, hogy három gyerek után háromszor annyi kedvezmény jár. Felső plafont húznék az adókedvezménynél, az így felszabaduló pénzt családipótlék-emelésre fordítanám. Ez kulcskérdés a gyerekszegénység leküzdésében. Kormányom egy gyermekszegénység-elleni programmal indítana.

©

hvg.hu: Arról beszélt, hogy nem lesz politikai hadjárat, de a 75 százalékos, tisztességtelen profitra kivetendő adó eléggé emlékeztet a fideszes büntetőadókra. Tehát lehet látni politikailag motivált intézkedésekre utaló jeleket.

K. G.: Nyilvánvaló politikai szándék, hogy a lopott pénzből a lehető legtöbbet vissza kell szedni. Ennek a legjobb formája, hogy a bíróság elrendeli a vagyonelkobzásokat, Romániában egymilliárd euró értékben tették meg ugyanezt. Ez lassú folyamat, ott is még csak a 10 százalék folyt be a költségvetésbe. Addig különadókkal kell ezt a pénzt visszaszerezni.

hvg.hu: De ki mondja meg, hogy lopott pénzről van szó?

K. G.: A bíróság, és nem én. Az pedig akkor tud ilyenről dönteni, ha van egy nyomozó hatóság, amely képes nyomozni, és nem védőügyvédje a korrupciós bűnözőknek.

hvg.hu: Polt Péterrel az élen? Be van betonozva, csak kétharmaddal lehet új legfőbb ügyészt választani.

K. G.: Ha nincs kétharmad, attól lehet olyan világos társadalmi akarat, ami elől nem térhet ki. Ha nem megy felszólításra magától, az felér egy beismerő vallomással: nem a jog, nem az ország számít, csak a gazdája akarata, nem vádlója, hanem védője a bűnöknek. A jogkörét egyébként feles törvényben is meg lehet változtatni. Az európai ügyészséghez csatlakozás önmagában előrelépés.

hvg.hu: Külpolitikában milyen irányváltás jönne?

K. G.: Az Orbán-kormány kiszolgáltatta Magyarországot az orosz befolyásnak, ezen változtatni kell. Oroszország sajátos hadviselésben van az európai egység ellen, ebben Magyarországot felhasználja. Az a nagyon szoros gazdasági kapcsolat és befolyás, amit az elmúlt években Magyarország kialakított Paks II., a fegyvervásárlások vagy a metrófelújítás területén, nem az ország érdekeit szolgálják. Oroszország fontos partner, transzparens módon lehet vele kapcsolatokat kialakítani.

Orbán Viktor gyermeki boldogsággal gazsulál diktátoroknak, Brüsszelbe meg háborúzni megy, távolodunk a Nyugattól. Ez nagyon káros.

hvg.hu: Mennyit ér meg Paks II. felmondása? Lázár János azt mondta, a szerződést fel lehet mondani, de ára van.

K. G.: A szerződést titkolja a kormány, de nem tudom elképzelni, hogy Paks II. megépüljön. Nincs nagyobb ár annál, mint hogy megépítsük az évszázad legrosszabb beruházását.

Erre csak a hazaárulás szót tudom használni.

hvg.hu: Fideszes alpolgármestert választott Zuglóban, egy Orbán nélküli Fidesszel tudna együttműködni?

K. G.: A helyi politika nagyon más, mint az országos, nem tudom, van-e olyan, hogy Orbán nélküli Fidesz. Jobboldal mindig lesz az országban, egy új Alkotmányt pedig egy létező jobbközép párttal együttműködve kellene kialakítani. Nem tudom, hogy mi lesz, ha a Fidesz elveszti a választást, de nem hiszem, hogy akkor Orbán hazamegy Felcsútra sonkát főzni.

hvg.hu: Zavargások lehetnek?

K. G.: Lesznek talán, akiket megpróbálnak kivezényelni az utcára. De ettől nem kell félni, a Fidesz után nyugodtabb, normálisabb közállapotok lehetnek.

©

hvg.hu: Elég nagy a tét a kormány számára, nem tart ipari mértékű csalástól?

K. G.: Nem félek, mert tudom, hogy lesznek. A Fidesz hatalmi érdekeire szabott választási rendszer önmagában egy nagy csalás, a kamupártok kamujelöltjeinek indítása a billegő körzetekben is mind választási visszaélést jelentenek. Nem akarok hergelni a határon túli magyarok ellen, de a levélben leadott szavazatok is irányított folyamatként működnek. Arról is értesültem, hogy az állandó lakcímmel rendelkező külföldön élő magyarok regisztrációs kérelmét jogszabályi háttér nélkül utasították el. Vannak jelek, de a szavazókörökben nagy többségében ott leszünk, a jegyzőkönyveket összevetjük a szavazatokkal. Arra azért nem számítok, hogy más jelenik majd meg a választás.hu-n.

hvg.hu: Van olyan elképzelés is, hogy ha a jelenlegi kormány marad, de túl sokan akarták volna a távozását, akkor egyfajta forradalmi hangulat alakulhat ki a választás után.

K. G.: Én csakis a békés átalakuláshoz adom a nevem. Ha az ellenzék meg is nyeri a választást, azzal még nem nyerte meg a politikai átalakulást. A pesti utca hangja, egy népszavazás vagy a társadalmi akarat egyértelmű megnyilvánulása kell ahhoz, hogy ez a rendszer kiengedje a kezéből azokat az eszközöket, amiket tovább szorongat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Börtönre ítélték a Született feleségek színésznőjét, mert kenőpénzzel tolta be a lányát egyetemre

Börtönre ítélték a Született feleségek színésznőjét, mert kenőpénzzel tolta be a lányát egyetemre

A kutyaviadal semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak

A kutyaviadal semmi ahhoz képest, amikor gazdaságpolitikusok ugranak egymásnak

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

Nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a Nestlé

Nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a Nestlé

Már a sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált

Már a sínek mellett ült az elkeseredettt férfi, amikor a rendőr rátalált

Tudsz-e "kriptopénzül"?

Tudsz-e "kriptopénzül"?