szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Politico korábbi, korántsem pozitív hangvételű cikke után a londoni The Economist is a magyar miniszterelnökről szóló anyaggal jött ki. Az írás szót ejt a közelgő választási esélyekről, és arról is, hogy egykor Orbán volt az, aki levélben kért támogatást Sorostól, hogy a civil társadalom újjászületését tanulmányozhassa Oxfordban. Ehhez képest, teszik hozzá, most ott tartunk, hogy Orbán csaknem megfojtja azt a független polgári társadalmat, amit egykoron ő maga pártfogolt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ismét Orbánnal foglalkozik a nemzetközi sajtó. A Politico csütörtökön írt a magyar miniszterelnökről és lengyel kollégájáról, akiket úgy mutattak be, mint az újkori kommunistákat. Most a tekintélyes The Economist is hasonló, nem túl pozitív cikkel jelentkezett, mely sorba veszi az orbáni rendszer eddig történéseit, egészen a magyar miniszterelnök oxfordi tanulmányaitól kezdve.

Mint emlékeztetnek, egykor Orbán volt az, aki felkereste Soros Györgyöt, a miniszterelnök ma legelkeseredettebb ellenségét, hogy pénzügyi támogatást kérjen a magyar származású milliárdostól a civil társadalom újjászületésének tanulmányozásához. Orbán bár megkapta az ösztöndíjat, most újabb választási győzelemre készül, miközben szinte megfojtja az általa korábban pártfogolt civil társadalmat.

A The Economist a választási eredményeket latolgatva azt írja, országosan senki nem képes megszorongatni Orbánt, a velük szemben álló nacionalista párt, a Jobbik a második helyre fog kerülni számításaik szerint. A lap szerint az egyik kétségbeesett ellenzéki párt reménye, hogy a Fidesz nem nyeri meg a túlnyomó többséget, és lehetővé teszi a liberálisok és a baloldaliak számára, hogy kisebbségi kormányt alakítsanak a Jobbik hallgatólagos támogatásával.

A The Economist pénteki cikkében arról is beszámol, hogy Orbán nyolc évet töltött hatalmon, mialatt a polgári csoportok és a nem kormányzati szervezetek őket érő folytatólagos ostromokról, hatósági zaklatásokról panaszkodtak, panaszkodnak, valamint arról, hogy a Fideszhez lojális média támadásával kénytelenek rendszerint szembenézni.

©

A The Economist az állami televízióról is szót ejt, amelyről azt írja, több mint a Fideszből kinőtt, propaganda szerepét betöltő kar. Az egészségügy és az oktatási rendszer hanyatlik, különösen a fővároson kívül, a nemzetközi vizsgálati eredmények pedig a tudomány, a matematika és az olvasásbeli teljesítmények romlását mutatják – sorolja a lap a rendszer miatti problémákat.

A cikkben idézik az Együtt miniszterelnök-jelöltjét, Szigetvári Viktort is, aki szerint Orbán felszállt az illiberális vonatra, amit nem tud megállítani. Szerinte egy újabb Fidesz-győzelem esetén a polgári szabadságjogok, az igazságszolgáltatás, az ellenzék és a civil szervezetek elleni támadásokra lehet készülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli