szerző:
Tetszett a cikk?

16 órától elindult a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) monstre ülése, mindjárt azzal, hogy mégis mennyire független Patyi András NVB-elnök, ha Orbán Viktor miniszterelnökkel négy nappal a választások előtt egy ünnepélyes rendezvényen vesz részt. Ezt a Momentum beadványára vizsgálták, bár Patyi elfogultsága nem először kerül elő.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Ugyanis ahogy arról korábban a hvg.hu már többször írt, Patyi igazi poszthalmozó, az NVB vezetése mellett többek közt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Ennek campusát adta át a kormányfő, és Patyi az egyetem első embereként vele és Tarlós István főpolgármesterrel celebrálta a rendezvényt.

Az MTI fotók látványosak voltak, ahogy Patyi ünnepi díszben feszített Orbán Viktor oldalán. Ezért is kezdeményezték újra, hogy vizsgálják meg összeférhetetlenségét, hiszen a miniszterelnök egyértelműen kampányjellegű beszédet tartott, miközben az NVB-elnök ott feszített az oldalán.

Összefoglalva a hozzászólásokat: ahogy várható volt, a kormányoldali delegáltak szenvedélyes mondatokkal védték Patyit. Szerintük rektorként akkor is köteles részt venni a campus átadáson, ha nehezen tagadható, hogy a – kampány finisében mindent átadni akaró – Fidesz elnöke, egyben az ország kormányfője nyilván politikai céllal (is) vett részt az eseményen.

Csak ellátogatott a miniszterelnök egy egyetemre, ami nagy dolog az intézmény életében, nem fogadhatja egy tanársegéd – hangzott egy másik érv az elnök mellett. Ráadásul Patyi semmi összeférhetetlent nem mondott beszédében – emelték ki többen, és a viselkedésében „semmi kivetnivaló nem volt”.

Az ellenzék által delegált tagok viszont arra hivatkoztak, hogy már magával a részvételével gond van. Ha ez nem kampányesemény lenne, akkor át lehetett volna adni azt az egyetemi campust a választások után két nappal is. Patyi egyértelműen felsorakozott – de facto is – Orbán oldalán.

21-6 arányban végül az NVB leszavazta az indítványt. Az elnök viszont utána érezhetően ingerült volt a további beadványok tárgyalásánál, talán nem tetszett neki, hogy kóstolgatták rögtön az elején - és milyen messze még a nap vége.

Mutatjuk a képet:

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?