szerző:
Windisch Judit - Csányi Nikolett

Felbolydult a falu, miután Kissikátor polgármestere dühös Facebook-posztban kritizálta a falubelieket azért, mert a Jobbik helyben több szavazatot kapott, mint a Fidesz. A kevesebb mint 300 fős településen 170 ember ment el szavazni. Többen háborogtak a poszt miatt, a polgármester elsietett kameránk elől. Riport a határmenti kisfaluból.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Felzúdult az alig 300 fős Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, határközeli falu, Kissikátor lakosságának egy része, miután Kocsik László független, de helyben fideszesnek tartott polgármester a Facebook-oldalára kiírta, szégyelli magát, dühös és elkeseredett a szavazás eredménye miatt.

Bár az ózdi választókerületben Riz Gábor fideszes politikus 13 százalékot rávert jobbikos kihívójára, Farkas Péter Barnabásra, helyben nem ez az eredmény született. Rizt és a Fidesz listáját 64 ember támogatta, a Jobbik 70, Farkas Péter Barnabás pedig 87 szavazatot kapott. (A DK nem rúgott itt sem labdába, Varga Gergő 11 szavazattal végzett.)

A faluban erősödött a Jobbik: négy éve Riz még 69, egy másik jobbikos induló, Egyed Zsolt 54 szavazatot szerzett, és a Fidesz listája is több szavazatot kapott.

Kissikátor
©

Az április 9-e hajnalban posztolt indulatos bejegyezésében – melyet a jobbikos Alfahír vett észre – a polgármester azt írta,

"Kissikátor lakói – tisztelet a 64 gondolkodó, hazáját szerető és települése jövőjét szem előtt tartó ember előtt – mélységesen leszerepeltek az ország és szűkebb hazánk szeme előtt. Kérem, a "kemény" szembenállók, a "mi majd megmutatjuk az ivóban" hangemberek vásároljanak egy nagy lakatot és hermetikusan zárják el a völgyet Szilakszónál minden fejlődés elől! Ezt megcsináltátok, köszönöm!"

A végére pedig még három dühös fejet is kitett.

Később ismét posztolt, ekkor azt írta, lehet, a felfokozott hangulatban kicsit erősebben fogalmazott, mint kellett volna, mindezt nem polgármesterként, hanem magánemberként tette. Elnézést kért azoktól, akiket megbántott, de a mondanivalója lényegét fenntartja.

A két poszt már nem nyilvános, azonban egy helyi fiatalember azt mondta, ő még reggel látta ezeket a polgármester-Facebook–oldalán, vagyis nem törölte le azokat. Más arról beszélt, kommentelik a falusiak rendesen, de többségében vannak a bíráló bejegyzések.

A faluban többekkel beszéltünk a polgármester posztjáról, megoszlottak a vélemények. Magát a polgármestert is megszólaltattuk volna, azonban kijőve a polgármesteri hivatalból nem volt hajlandó megállni, hogy válaszoljon kérdéseinkre. Egy udvarba ment be, ahol vissza sem fordulva annyit mondott, hogy

Viszontlátásra!

Bementünk a polgármesteri hivatalba, ahol a munkatársak azt mondták, a polgármestert hiába hívjuk telefonon, nem akar az ügyben nyilatkozni.

A megkérdezettek többsége sem akart arccal szerepelni riportunkban, többen nyilatkozni sem akartak. Volt, aki nevetni kezdett, mikor útbaigazítás közben megtudta, a polgármester Facebook-posztja miatt jöttünk a faluba.

Csak egy férfi vállalta, hogy "arccal" nyilatkozik nekünk, ő mondta azt, "nem minden magyar állampolgár az Orbán Viktor seggnyalója". Neki nincs félnivalója, ő nyugdíjas, felesége sem függ az önkormányzattól vagy az államigazgatástól, a gyereke meg "a saját lábán áll". A polgármester bejegyzését elítélte.

A fejlesztések közül az útfelújítás is bőven ráfér a településre, mindkét oldalról kátyúkkal sűrűn tarkított úton lehet csak megközelíteni. Munkásokat láttunk, úgyhogy a polgármester jóslata nem vált be, nem vonult le senki a terepről azért, mert néhánnyal több szavazatot kapott a Jobbik. Ezt a polgármesteri félelmet egyébként egy falubeli sem osztotta.

Nem a Fidesz adja a a pénzt, hanem az EU, nem?

– kérdezett vissza egy nő.

Arról már eltérően nyilatkoztak, hogy félelemkeltőnek tartják-e Kocsik László szavait. Többen is azt mondták – nem csak egy közmunkás, illetve a polgármester gyerekkori barátja –, ilyen megjegyzést még nem tapasztaltak a polgármestertől, valamin nagyon fölhúzhatta magát, egyébként nem ilyen.

Első felindulásban tehette ezt, másnapra lecsillapodott

– mondta egyikük.

Egy taktikai szavazó – egyéniben Jobbikra, listán Karácsony Gergelyre ikszelő – nő arról beszélt, számára félelemkeltő volt ez a poszt,

csúnya dolog, hogy a polgármester ilyet megenged magának.

Miután a faluban nagyjából sejteni lehet, ki hova szavaz, szülhet ellentétet egy ilyen bejegyzés. Viszont többen azt mondták, a harag a közmunkásokig nem ért le.

"Mindenki föl van háborodva" – mondta, azonban ezt mi szemtől szemben nem tapasztaltuk, az viszont tény, más beszámolók alapján is sokan felháborodtak az egészen. A fideszesek nem, csak a többiek.

©

Egy nő azt mondta, magánvéleményként meg lehet ilyet fogalmazni, de nem a Facebookon, és nem ebben a formában.

Rosszul érintette ez az embereket, a település vezetője ilyet nem mondhat.

Van, akiben egyenesen úgy csapódott le,

nem is vagyunk emberek, ha nem a Fideszre szavazunk?!

A faluban nincs nyílt konfliktus emiatt, az emberek egymás közt beszélik meg a véleményüket, jellemzően azzal, aki osztja az övékét. "Jó község, de ez elkeseríti az embereket."

A legidősebbekhez például nem is igen jutott el a hír,

mitől van így felbolydulva a falu?

– kérdezte tőlünk egyikük, míg van, aki csak legyint az egészre, "minden csoda három napig tart, nem kell vele foglalkozni".

Van, aki inkább a polgármester támogatójának tűnt, azt mondta, a stílus hagyott némi kívánnivalót maga után, és miután a polgármester népszerű a településen, csodálkozott, hogy ilyet megengedett magának.

Úgyis a Riz Gábor nyert, akkor meg minek kellett ez.

Egy szintén polgármester-párti férfi is túl erősnek tartotta a megjegyzést.

Egyik beszélgetőtársunk elmondása szerint falugyűlés négy éve nem volt a faluban, ám rendezvények vannak bőséggel. A kampányban például ott járt Riz Gábor, de a falunapjuk is "országszerte híres". Arra viszont már nehezebben tudtak válaszolni, a 2010-es siker és a 2014-es visszaesés után mitől erősödött meg újra a Jobbik a településen. Többek szerint a fiatalok szavazhattak Farkasra nagyobb arányban, ők a falu nagyjából harmadát teszik ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Akkor "hozza" a legtöbb gyereket a gólya, amikor elindul Afrikába

Akkor "hozza" a legtöbb gyereket a gólya, amikor elindul Afrikába

A Google csinált egy ingyenes játékot, amivel programozás nélkül lehet videojátékot fejleszteni

A Google csinált egy ingyenes játékot, amivel programozás nélkül lehet videojátékot fejleszteni

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor úgy csaptak össze, hogy ugyanazt akarják

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor úgy csaptak össze, hogy ugyanazt akarják

Február óta 279 delfintetemet találtak a Mexikói-öbölben

Február óta 279 delfintetemet találtak a Mexikói-öbölben

Szinte már nagyító kell hozzá: körbefotóztuk a Vespa cuki mikroautóját

Szinte már nagyító kell hozzá: körbefotóztuk a Vespa cuki mikroautóját