szerző:
Windisch Judit - Csányi Nikolett
Tetszett a cikk?

Felbolydult a falu, miután Kissikátor polgármestere dühös Facebook-posztban kritizálta a falubelieket azért, mert a Jobbik helyben több szavazatot kapott, mint a Fidesz. A kevesebb mint 300 fős településen 170 ember ment el szavazni. Többen háborogtak a poszt miatt, a polgármester elsietett kameránk elől. Riport a határmenti kisfaluból.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Felzúdult az alig 300 fős Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, határközeli falu, Kissikátor lakosságának egy része, miután Kocsik László független, de helyben fideszesnek tartott polgármester a Facebook-oldalára kiírta, szégyelli magát, dühös és elkeseredett a szavazás eredménye miatt.

Bár az ózdi választókerületben Riz Gábor fideszes politikus 13 százalékot rávert jobbikos kihívójára, Farkas Péter Barnabásra, helyben nem ez az eredmény született. Rizt és a Fidesz listáját 64 ember támogatta, a Jobbik 70, Farkas Péter Barnabás pedig 87 szavazatot kapott. (A DK nem rúgott itt sem labdába, Varga Gergő 11 szavazattal végzett.)

A faluban erősödött a Jobbik: négy éve Riz még 69, egy másik jobbikos induló, Egyed Zsolt 54 szavazatot szerzett, és a Fidesz listája is több szavazatot kapott.

Kissikátor
©

Az április 9-e hajnalban posztolt indulatos bejegyezésében – melyet a jobbikos Alfahír vett észre – a polgármester azt írta,

"Kissikátor lakói – tisztelet a 64 gondolkodó, hazáját szerető és települése jövőjét szem előtt tartó ember előtt – mélységesen leszerepeltek az ország és szűkebb hazánk szeme előtt. Kérem, a "kemény" szembenállók, a "mi majd megmutatjuk az ivóban" hangemberek vásároljanak egy nagy lakatot és hermetikusan zárják el a völgyet Szilakszónál minden fejlődés elől! Ezt megcsináltátok, köszönöm!"

A végére pedig még három dühös fejet is kitett.

Később ismét posztolt, ekkor azt írta, lehet, a felfokozott hangulatban kicsit erősebben fogalmazott, mint kellett volna, mindezt nem polgármesterként, hanem magánemberként tette. Elnézést kért azoktól, akiket megbántott, de a mondanivalója lényegét fenntartja.

A két poszt már nem nyilvános, azonban egy helyi fiatalember azt mondta, ő még reggel látta ezeket a polgármester-Facebook–oldalán, vagyis nem törölte le azokat. Más arról beszélt, kommentelik a falusiak rendesen, de többségében vannak a bíráló bejegyzések.

A faluban többekkel beszéltünk a polgármester posztjáról, megoszlottak a vélemények. Magát a polgármestert is megszólaltattuk volna, azonban kijőve a polgármesteri hivatalból nem volt hajlandó megállni, hogy válaszoljon kérdéseinkre. Egy udvarba ment be, ahol vissza sem fordulva annyit mondott, hogy

Viszontlátásra!

Bementünk a polgármesteri hivatalba, ahol a munkatársak azt mondták, a polgármestert hiába hívjuk telefonon, nem akar az ügyben nyilatkozni.

A megkérdezettek többsége sem akart arccal szerepelni riportunkban, többen nyilatkozni sem akartak. Volt, aki nevetni kezdett, mikor útbaigazítás közben megtudta, a polgármester Facebook-posztja miatt jöttünk a faluba.

Csak egy férfi vállalta, hogy "arccal" nyilatkozik nekünk, ő mondta azt, "nem minden magyar állampolgár az Orbán Viktor seggnyalója". Neki nincs félnivalója, ő nyugdíjas, felesége sem függ az önkormányzattól vagy az államigazgatástól, a gyereke meg "a saját lábán áll". A polgármester bejegyzését elítélte.

A fejlesztések közül az útfelújítás is bőven ráfér a településre, mindkét oldalról kátyúkkal sűrűn tarkított úton lehet csak megközelíteni. Munkásokat láttunk, úgyhogy a polgármester jóslata nem vált be, nem vonult le senki a terepről azért, mert néhánnyal több szavazatot kapott a Jobbik. Ezt a polgármesteri félelmet egyébként egy falubeli sem osztotta.

Nem a Fidesz adja a a pénzt, hanem az EU, nem?

– kérdezett vissza egy nő.

Arról már eltérően nyilatkoztak, hogy félelemkeltőnek tartják-e Kocsik László szavait. Többen is azt mondták – nem csak egy közmunkás, illetve a polgármester gyerekkori barátja –, ilyen megjegyzést még nem tapasztaltak a polgármestertől, valamin nagyon fölhúzhatta magát, egyébként nem ilyen.

Első felindulásban tehette ezt, másnapra lecsillapodott

– mondta egyikük.

Egy taktikai szavazó – egyéniben Jobbikra, listán Karácsony Gergelyre ikszelő – nő arról beszélt, számára félelemkeltő volt ez a poszt,

csúnya dolog, hogy a polgármester ilyet megenged magának.

Miután a faluban nagyjából sejteni lehet, ki hova szavaz, szülhet ellentétet egy ilyen bejegyzés. Viszont többen azt mondták, a harag a közmunkásokig nem ért le.

"Mindenki föl van háborodva" – mondta, azonban ezt mi szemtől szemben nem tapasztaltuk, az viszont tény, más beszámolók alapján is sokan felháborodtak az egészen. A fideszesek nem, csak a többiek.

©

Egy nő azt mondta, magánvéleményként meg lehet ilyet fogalmazni, de nem a Facebookon, és nem ebben a formában.

Rosszul érintette ez az embereket, a település vezetője ilyet nem mondhat.

Van, akiben egyenesen úgy csapódott le,

nem is vagyunk emberek, ha nem a Fideszre szavazunk?!

A faluban nincs nyílt konfliktus emiatt, az emberek egymás közt beszélik meg a véleményüket, jellemzően azzal, aki osztja az övékét. "Jó község, de ez elkeseríti az embereket."

A legidősebbekhez például nem is igen jutott el a hír,

mitől van így felbolydulva a falu?

– kérdezte tőlünk egyikük, míg van, aki csak legyint az egészre, "minden csoda három napig tart, nem kell vele foglalkozni".

Van, aki inkább a polgármester támogatójának tűnt, azt mondta, a stílus hagyott némi kívánnivalót maga után, és miután a polgármester népszerű a településen, csodálkozott, hogy ilyet megengedett magának.

Úgyis a Riz Gábor nyert, akkor meg minek kellett ez.

Egy szintén polgármester-párti férfi is túl erősnek tartotta a megjegyzést.

Egyik beszélgetőtársunk elmondása szerint falugyűlés négy éve nem volt a faluban, ám rendezvények vannak bőséggel. A kampányban például ott járt Riz Gábor, de a falunapjuk is "országszerte híres". Arra viszont már nehezebben tudtak válaszolni, a 2010-es siker és a 2014-es visszaesés után mitől erősödött meg újra a Jobbik a településen. Többek szerint a fiatalok szavazhattak Farkasra nagyobb arányban, ők a falu nagyjából harmadát teszik ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Felavatták George H.W. Bush szobrát a Szabadság téren

Felavatták George H.W. Bush szobrát a Szabadság téren

Kiraboltak egy kerekesszékest Hódmezővásárhelyen

Kiraboltak egy kerekesszékest Hódmezővásárhelyen