szerző:
hvg.hu

Az előtüntetésen telekocsikat is szerveztek azoknak, akik szombaton a fővárosi tüntetésen részt akarnak venni.

A megosztottság ellen, az árkok betemetésért tüntettek pénteken délután nagyjából ötszázan a szegedi Kossuth-szobornál, ahol diákok beszéltek arról, hogy nem akarnak külföldre menni, de ehhez változás kell. Szegeden az "előtüntetésen" a szombati fővárosi tüntetésre telekocsikat is szerveztek azok számára, akik szeretnének az újabb megmozduláson részt venni.

Az egyik egyetemi hallgató, Körmendi Zoltán azzal kezdte beszédét, hogy "sorosbérenc", és egyesek szerint nem keresztény, ezzel szemben ő egy országát szerető római katolikus. A diák szerint Magyarországon a demokrácia egy dologban hasonlít a focira: a drága stadionba és a parlamentbe is kevesen járnak be, ott "csicskapártoznak" és szotyit köpködnek. "Orbán országában nem a tudás számít, hanem a kapcsolatok, ahol a dohányboltok működtetéséhez nem vállalkozói tehetség kell, hanem egy telefonhívás Lázárhoz" - mondta.

Körmendi szerint nincsenek elváló hatalmi ágak, a köztársaság elnöke, a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria elnöke is fideszes. "Patyi Andrást úgy vonja felelősségre Orbán Viktor, mint Áts Feri Nemecsek Ernőt a Pál utcai fiúkban" - tette hozzá.

©

Körmendi szegedi példákat is hozott, például az egyik választókerületben nyertes B. Nagy Lászlót, aki egy interjúban a szegedieket erkölcstelennek, vagy legalábbis kevésbé erkölcsösnek mondta a kerületéhez tartozó vidékiekhez képest. De felemlítette azt is, amikor a kampányban szintén B. Nagy egy szociológiai kutatást használt fel hazug módon úgy, hogy az azt készítők a migránsok betelepítését készítették elő. A kutatásról később kiderült, hogy az 18 éve folyik az egyetemen, és minden tanévben a szociológia szakos hallgatók készítik el gyakorlatként.

Az egyetemista matekozott is egy kicsit, kiszámolta, hogy a jelenlegi parlamenti patkóban helyet foglaló 66 ellenzéki képviselő 42 302 magyar polgárt képvisel, míg a 133 Fideszes képviselőkre egyenként 19 600 jut, mivel többen szavaztak az ellenzékre, mint a kormánypártiakra.

Változtatnunk kell, hogy ne kelljen külföldre mennünk azért, hogy boldogok legyünk. Vagyunk 2 791 954-en.

A bemelegítő tüntetésen felszólaltak még egyetemisták és egy történelem szakos egyetemi dolgozó is, aki az illiberális demokráciáról, illetve annak lehetetlenségéről beszélt.

A villámtüntetést Tarnay Kristóf szervezte, aki szerint borzasztóan megosztott ma a társadalom, magyar és magyar közé ver éket a kormány, szerinte megfélemlítéssel és manipulációval nyertek választást. "Ez csak a bemelegítés volt" – tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!