Windisch Judit
Windisch Judit

A Demokratikus Koalíció világképe április 8. után is "egészséges": a Fidesz csalt, ők meg nem buktak. Ha viszont jobban megnézzük számaikat, látszik, hogy Gyurcsány Ferencnek sikerült saját támogatottságánál sokkal kedvezőbb alkut kötnie az MSZP-vel. Öregecske tábora viszont nehezen viszi be még egyszer a parlamentbe, ha legközelebb is magas lesz a választási részvétel.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Amikor mi önállóan indultunk el időközi választásokon, kivétel nélkül mintegy 2 és félszer annyi szavazatot kaptunk, mint amennyit a legutolsó mérések jósoltak. Ez megalapozott a DK-ban egy pozitív várakozást. Azt gondolja mindenki, hogy két számjegyű lesz a listás eredmény

– ezt nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a választások előtt a hvg.hu-nak. Az üzenete az volt a nyilvánosság számára, hogy a DK-nak félmillió szavazója van. Az MSZP-vel folytatott tárgyalásokon is azt mondta információink szerint, hogy ő ennyit tesz hozzá Orbán rendszerének ledöntéséhez. Botka László 2017. őszi visszavonulását követően egyes közvélemény-kutatási adatok alapján úgy tűnt, egálban is van a két párt támogatottsága a biztos szavazók körében. Gyurcsány magabiztosan, Molnár Gyuláék viszont egzisztenciális félelmektől vezetve tárgyaltak a koordinálásról. A két párt végül 60-46 arányban osztotta fel az egyéni választókerületeket. Ráadásul a DK végig azt hangoztatta, mekkora áldozatot hoztak a választáson a Fidesz leváltása érdekében.

Akkor itt az idő, hogy a két párt versenyében eredményt hirdessünk, és ezen a ponton jobb, ha Molnár Gyuláék nem olvassák tovább a cikket.

A pártok listás eredménye:

  • MSZP-Párbeszéd: 682 605 szavazat
  • DK: 308 070 szavazat

A pártok április 8-i szavazatai alapján már kiszámolhatjuk, hány támogatójukat tudták egyéni jelöltre váltani a felek:

  • Az MSZP 11 400 szavazóként állított egy jelöltet
  • a DK 7700 szavazójával szemben.

Nézzük, ki nyert az egyéni jelöltek számáról és a körzetek kiosztásáról szóló alkuval:

  • Az MSZP egyéni jelöltjei összesen 60 147 szavazattal KEVESEBB kaptak, mint a párt listája,
  • a DK viszont 40 108 szavazattal TÖBBET kapott, mint a párt listája.

Vagyis az MSZP olyan körzetekhez juthatott nagyobb számban, ahol nem ők voltak a legesélyesebb ellenzéki kihívók, így szavazóik egy része átszavazott másra (nyilván a Jobbikra). A DK viszont több olyan körzethez jutott, amelyekben jelöltjük számított a legesélyesebbnek, így más pártok szimpatizánsai is Gyurcsányék emberét támogatták. A töredékszavazatok ennek megfelelően a DK-nak kedveztek, amely így valós támogatottságánál több mandátumhoz jutott, az MSZP viszont kevesebbhez. A szocialistákat sokáig gondolták a szakértők és technokraták pártjának, úgy tűnik, az ilyen jellegű tudás azonban Gyurcsánnyal együtt rég távozott tőlük.

A DK összefoglalva úgy kötött megállapodást az MSZP-vel, hogy kétszázezerrel több szavazót adott el a szocialistáknak, mint amennyivel rendelkeztek. És ezek után olyan alkut tudtak kötni, amely saját szereplésüknél jobb mandátumarányt eredményezett.

©

Hej, hej

A 2014-es összefogás pártjai így is buktak 320 ezer szavazót az elmúlt négy év alatt. Ennek megemésztése nem lesz könnyű feladat. Az MSZP elnöksége a választás éjszakáján lemondott, most szombaton – titkolni próbált helyen – választmányi ülést tartanak, ahol Budai Bernadett szóvivő szerint

"őszinte, de nem önostorozó szembenézés lesz".

A választási eredményeket információink szerint Tóbiás József kampányfőnök és csapata elemzi a számok alapján. Molnár Gyula a választás éjszakáján és utána is megnevezte a felelősöket: a DK, az LMP és a Közös Ország Mozgalom volt az, akik miatt elvesztették a választást. Párton belül leginkább a Gyurcsányékkal kötött őszi megállapodást kárhoztatják, amely szerintük lehetetlen helyzetbe hozta őket, és volt olyan beszélgetőtársunk, aki kiemelte, hogy a DK-nak a szocialisták elnöke, Molnár Gyula ült fel.

Karácsony Gergely és Molnár Gyula az MSZP-P eredményváróján
©

A DK viszont köszöni, jól elvan magával. Az eredményekkel való szembenézés azt jelenti, hogy szerintük "a választást elcsalták". A számokat elnökségi üléseken elemzik majd, a csúfos bukás után csak Nagy-Huszein Tibor mondott le az elnökségből. Másnál ez föl sem merült – mondta Gréczy Zsolt szóvivő. "Most azt kell átgondolni, milyen más módjai lehetnek a pártok és a civilek együttműködésének" – mondta a nem túl vidám szóvivő. Szerettük volna Gyurcsány Ferenc pártelnököt vagy Molnár Csaba ügyvezető alelnököt megszólaltatni a választási eredmény és annak várható következményei miatt, de nem reagáltak megkeresésünkre, így az adatokat Závecz Tiborral, a Závecz Research ügyvezetőjével elemeztük.

A szakértő azt mondja, az összességében 320 ezres szavazatvesztésnek az az oka, hogy a 10 ezer fő alatti településekről lényegében elvesztek a baloldali választók. Ennek két oka van, és csak az egyik anyagi. Ezeken a településeken meglepő módon a migráció elleni népszavazáson is látványosan magas volt a részvétel, ez a tematika mozgósította az embereket, a baloldal pedig nem tudott ezzel versenyre kelni. Másrészt a baloldal politikája az alsó-alsó középosztályra épült, az elmúlt 8 évben pedig a Fidesz juttatott számukra annyi plusz forrást, amivel a baloldal – miután nem volt helyzetben – szintén nem tudott versenyezni.

©

Öregecskedő szavazóit mire cseréli?

A szavazatvesztésnek lehet demográfiai oka is: mind az MSZP, mind a DK tábora öregszik. Egy, szinte az egész tavalyi évet lefedő, 10 ezer fős minta alapján készült kutatásra hivatkozva Závecz Tibor azt mondja, az MSZP-tábor 44 százaléka 65 év feletti, a DK-énak pedig a 35 százaléka, miközben a teljes népességen belül a 65 év feletti korosztály csak 20 százalékot tesz ki. Korcsoportokra lebontva is megvannak az adatok

  • A 33 év alattiak 3 százaléka MSZP-s, míg 2 százaléka DK-s,
  • a 33-50 évesek között az MSZP 7, a DK 4 százalékon áll,
  • az 50-65 évesek 13 százaléka tart ki az MSZP mellett, míg 6 százaléka a DK-nál,
  • míg a 65 felettiek 23 százaléka MSZP-s, 8 százaléka DK-s.

Fekete-Győr András a választások másnapján úgy kommentálta pártja választási eredményét, hogy "a fiatal generáció most nő fel, és a biológia nekünk dolgozik". A fenti adatok alapján az MSZP és a DK is fordított következtetésre juthat. (És míg az ellenzék a biológián gondolkodik, a Fidesz tábora egyensúlyban van: minden korcsoportban 26-29 százalékos a támogatottsága a Závecz Research adatai szerint).

©

Az elöregedő bázisra a DK-nak nem volt válasza a most zárult kampányban. Az MSZP viszont igyekezett kezelni a problémát, és Karácsony Gergely megnyerésével, a Párbeszéd bevonásával nyitott is legalább a középkorú szavazók felé.

Ennyit tudnak

A DK a mostani választáson kimaxolta a teljes potenciálját, a teljes szavazótábora elment voksolni

– mondja Závecz Tibor azoknak, akik esetleg arra gondoltak, hogy a mobilizáció hiányzott a félmilliós tábor egyben tartásához. Az elmúlt 15 hónap átlagában a DK-nak 4,6 százalékos volt a támogatottsága a teljes népességen belül, most pedig a 70 százalékos részvételnél a teljes választókorú népesség durván 4 százaléka szavazott rá.

A DK-s szavazók már hetekkel a választás előtt fel voltak tüzelve, körükben volt a legmagasabb a szavazási hajlandóság – mondja Závecz. Minden DK-hívő elment tehát voksolni, a pártnak szerinte nincs tartaléka, csak az MSZP-sektől tudott volna szavazókat szerezni, de ez nem valósult meg. A magas részvétel miatt pedig százalékosan csökkent a DK támogatottsági aránya – magyarázza Závecz. Ha kicsivel többen mennek szavazni, lehet, be sem jut a parlamentbe.

DK-kampányzáró
©

Závecz azt mondja, a DK szavazótábora befagyott, újakat egy korosztályból sem tudott bevinni. Az öt százalék körül egyensúlyozó pártoknál mindig veszély a szavazótábor idősödése, itt viszont eleve egy idősebb bázisból álló pártról van szó. Ha meg akarja tartani ezt a szintet, fiatalítania kell – ami eddig nem ment. Az MSZP-től Závecz szerint nem tud újabb szavazókat elvenni, akit tudott, már elvitt. „Nem látok olyan okot, ami miatt most átmenne szocialista szavazó a DK-hoz. Nem olyan a politikája, nem olyanok az üzenetei, a frakciója és a támogatottsága is kisebb.”

Ha ugyanígy megy neki a következő választásnak a DK, necces, hogy bekerül-e

– mondja Závecz. Az hathat ellene, hogy most lesz frakciója a DK-nak, ami más szereplési lehetőséget ad a pártnak, a rendszeres Orbán–Gyurcsány-csörték ellensúlyozhatják a lemorzsolódó szavazókat, de ezt előre nehéz kiszámítani. Azt mi tesszük hozzá, hogy ha Gyurcsánynak mázlija van, a Fidesz épp az alacsony részvételre hajt, így a DK – egy kicsit kisebb szavazóbázissal is – vígan bejut újra, Gyurcsánnyal az élen.

Gyurcsány maga beszélt arról a választás éjszakáján, hogy a választók nem olyan Magyarországot képzeltek el, mint ő, ebből következően jól érzékeli pártja helyzetét, az a célja viszont nem fog teljesülni, hogy átvegye a vezető szerepet a baloldalon, jelenleg ugyanis a DK a harmadik párt ott – monda Závecz. A reális célkitűzés legfeljebb az LMP beelőzése lehet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít

Két gyerek után válás? Ráfizet a csokos, ha nem teljesít

Ijesztő hangot rögzítettek az Antarktisz jegét vizsgáló tudósok

Ijesztő hangot rögzítettek az Antarktisz jegét vizsgáló tudósok

Ön is köztük volt? Már több mint 100 milliószor letöltötték az androidos játékot, a PUBG-t

Ön is köztük volt? Már több mint 100 milliószor letöltötték az androidos játékot, a PUBG-t

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére