szerző:
Domány András

A székesfehérvári polgármesternek szabad volt kiállnia egy fideszes képviselőjelölt mellett, ezért alkotmánysértő az őt elmarasztaló kúriai ítélet – mondta ki az Alkotmánybíróság.

Cser-Palkovics András Fidesz-politikus levelet küldött a választópolgároknak, amelyben a már 2010 óta képviselő Törő Gábor újraválasztására biztatta őket, mondván: polgármesteri tapasztalatai alapján az ő megválasztása garantálja a város fejlődését. A levelet polgármesterként írta alá. Az egyik állampolgár panasza alapján emiatt elmarasztalta a Nemzeti Választási Bizottság, és a bírságot a Kúria megerősítette. Az érv: Cser-Palkovics "a helyi közhatalom megtestesítőjeként ismertette a kormányzattól kapott támogatások mértékét, az abból megvalósuló fejlesztéseket". Ezért "a levél alkalmas volt arra, hogy megbontsa a választási esélyegyenlőséget azzal, hogy a kampányidőszak végén, észszerű indok nélkül privilegizálja a kormánypárti képviselőjelöltet". A polgármester ezután fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte indokolatlanul korlátozták a véleménynyilvánítási szabadságát.

Az Ab igazat adott neki, és megsemmisítette a Kúria döntését, tehát a bírságolást. Az indoklás szerint egy pártpolitikus polgármester esetében előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor nem mint polgármester, hanem mint pártpolitikus jelenik meg. Igaz, ilyenkor "tartózkodnia kell annak látszatától, hogy aktuális megnyilvánulása polgármesteri tisztségéhez kötődik". Az azonban "mégsem lenne elvárható a polgármestertől, hogy tisztségét és saját tapasztalatait eltitkolja a választópolgárok elől, hiszen ők e nélkül is tisztában lennének az ő polgármesteri tisztségével".

Ugyancsak az Alkotmánybíróság néhány napja alkotmányosnak tartotta Szekó József mohácsi fideszes polgármester elmarasztalását, de ott másról volt szó: ő ugyanis nem levélben, hanem a felügyelete alá tartozó önkormányzati újságban kampányolt a kormánypárti jelölt mellett.

A Székesfehérvárt illető határozattal a 15 alkotmánybíró közül egyedül Stumpf István nem értett egyet. Szerinte jogosan büntették meg Cser-Palkovics Andrást, mert "ha nem mint polgármester, hanem mint pártpolitikus vagy magánszemély (állampolgár) jelenik meg, akkor tartózkodnia kell annak látszatától, hogy aktuális megnyilvánulása polgármesteri tisztségéhez kötődik".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

Száznál is több hajléktalan kapott már figyelmeztetést

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba