szerző:
hvg.hu

Hétvégén a Phnom Penh Post szentelt cikket a magyar belpolitikának.

Az Orbán Viktort szélsőjobboldalinak nevező szerzők arról írnak, hogy a magyar miniszterelnöknek a múlt héten két fejfájást okozó üggyel is szembesülnie kellett. Az egyik az volt, hogy az Országos Bírói Tanács ülésén előkerült az a bizottsági jelentés, amely szerint Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke önkényesen válogatott a bírók és azok pályázatai között. (Ezt korábban bíróság is kimondta.) Még idéztek is a dokumentumból: "vezetői pályázatok elbírálásának folyamata részben az indokolási kötelezettség nem teljesítése, részben nem megalapozott indokokra történő hivatkozás miatt nem átlátható".

A második ügy a következő uniós ciklus költségvetéséé, pontosabban az, hogy Brüsszel a jogállamisághoz köti az EU-pénzek lehívását. A cikkben megemlítik Orbán Viktor vejét is, akinek korábbi cége ellen vizsgálódik a közösség.

A szerzők megjegyzik: az, hogy Handó, Orbán régi barátja visszaélt a pozíciójával és belenyúlt a magas rangú bírók kinevezésébe – lojális emberekkel feltöltve az igazságszolgáltatást –, egyes bírák és ellenzéki politikusok már korábban is pedzegették, de független államigazgatási szerv még nem mondta ki. A lap idézi Vadász Viktort, a OBT egyik tagját, aki szerint 2012, vagyis a kinevezése óta most először állt ki bírók egy csapata Handó törvénytelen gyakorlata ellen.

A The Phnom Penh Postnál a BBC cikke szerint egyébként a hétvégén több vezető újságíró is felmondott, miután az új tulajdonosok kirúgták a főszerkesztőt és ki akartak vetetni egy cikket.

Az újság – a BBC szerint Kambodzsa utolsó független napilapja – korábban az ausztrál Bill Clough tulajdonában volt, ő azonban bejelentette, hogy a csökkenő hirdetési bevételek miatt megvált az újságtól. A vevő Sivakumar Ganapthy maláj üzletember, aki egy olyan PR-céget is vezet, amely megbízást kapott a kambodzsai kormánytól.

A sajtószabadságot féltő hangok az utóbbi időben jelentősen felerősödtek a délkelet-ázsiai országban, a Riporterek Határok Nélkül – amely Magyarországról is szomorú bizonyítványt állított ki nemrég – azt közölte: a kormány nyílt háborút hirdetett a független médiumok ellen, hogy így biztosítsa be a győzelmét a júliusra kiírt választásokon.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szegregációper: mennyit ér, hogy az iskola nem tanít meg írni-olvasni?

Szegregációper: mennyit ér, hogy az iskola nem tanít meg írni-olvasni?

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Az USA ausztrál nagykövetsége tévesen kiküldött egy e-mailt, aztán nem győzött bocsánatot kérni

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Palvin Barbi elsápad: Instára költöznek a magyar börtönök

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását