szerző:
hvg.hu

Kevesebb támogatás, több befizetés, ráadásul szigorúbb ellenőrzés - így képzeli el az Európai Bizottság a 2020 utáni uniós költségvetést.

Az eddiginél nagyobb, a következő generáció életét meghatározó költségvetésre vonatkozó javaslatot dolgozott ki az Európai Bizottság – mondta Jean-Claude Juncker. A bizottsági elnök kiemelte: a változásokhoz rugalmasan alkalmazkodó büdzsét készítettek elő. A javaslatot - a korábbi tervekkel ellentétben - nem a bizottság sajtótájékoztatóján, hanem az Európai Parlament plenáris ülésén mutatta be a bizottság elnöke.

Újításként említette, hogy a fejlesztési (vagyis az EU-n kívüli országokat támogató) forrás beépül a költségvetésbe. Nem ez az egyetlen új cél, ez is magyarázza, hogy a nemzeti jövedelem mostani 1 százalékáról 1,12 százalékra emelkedik a tagállami befizetések nagysága.

"Olyan költségvetést akarunk, amely rugalmasan lehetővé teszi a tagországoknak, hogy az eurózónához közeledjenek" - folytatta. Ugyanakkor erősíteni akarják a jogállamiság érvényesülését, amelyet egy olyan mechanizmus keretében képzelik el, amely minden ország visszaéléseitől is megvédi a pénzeket – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker.

A kohézió területén 7 százalékkal, az agrárbüdzsében 5 százalékkal, a közvetlen kifizetéseknél 4 százalékkal kevesebb pénz juthat a kedvezményezetteknek - folytatta Günther Oettinger, a büdzsé kidolgozásáért felelős biztos. Nő ugyanakkor az Erasmus kerete, és ezen belül biztosítják az ingyenes Interrail programot is

Nő a támogatás az innováció területén is, és új elemként kerül be a védelmi kutatások és a védelmi ipar támogatása is. Ahogy tudni lehetett, a határvédelem is komolyabb szerepet kap, a külső határokon található országok fokozottabb támogatásával, illetve az európai határőrség, a Frontex erősítésével. Azt is elvárják a tagországoktól - tette hozzá Oettinger -, hogy a belső határőrizeteket építsék le.

A jogállamiság esetében az a fontos, hogy az állampolgárok pénzéről van szó. Ezért van szükség arra, hogy tudjuk, független bíróságok bírálják el az ezzel kapcsolatos jogvitákat - emelte ki Oettinger, ami megfelel korábbi nyilatkozatainak, egyben nyílt támadás Magyarország és Lengyelország kormánya ellen. A két ország a büdzsé legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik, ám az igazságszolgáltatások függetlensége miatt több vitája is volt az Európai Bizottsággal, ráadásul egyikük sem tervezi csatlakozását az Európai Ügyészséghez.

A bizottsági javaslat - ahogy azt néhány napja a Financial Times kiszivárogtatta - nem a költségvetés része lenne, hanem egy újfajta mechanizmust hozna létre a költségvetés végrehajtási rendeleteként, amelyet a büdzsével ellentétben nem egyhangúlag, hanem minősített többséggel kell elfogadni. Ez megakadályozza, hogy a lengyel vagy a magyar kormány megvétózza azt. Egy esetleges forrásmegvonásnál azonban figyelembe vennék az Európai Bíróság és az Európai Számvevőszék értékelését is, és módot adnának az érintett tagországnak, hogy korrigáljon vagy kifejtse álláspontját - derül ki a javaslatból.

©

A javaslatot az Európai Bizottság szerdai ülésén hagyta jóvá, korábban azonban több részlet is kiszivárgott róla. Például a keretösszeg nagysága, vagy az, hogy a korábbi, csak a gazdasági fejlettséget figyelembe vevő kritériumot egy szélesebb feltételrendszer váltaná fel.

Oettinger arra is felszólította az Európai Parlamentet - és a tagországokat is -, hogy ne késlekedjenek a tervezet elfogadásával. Emlékeztetett: a 2014-2020-as keret esetében a késlekedés ahhoz vezetett, hogy több mint egy évet csúszott a támogatási rendszer indulása.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a felszólalások után emlékeztetett: az EP korábban 1,3 százalékos befizetést várt el, aminél jóval szerényebb a mostani tervezet, ám jó hír - ahogy azt szintén kiemelte az EP -, hogy a tagállami hozzájáruláson kívül saját forrásokból is fedezni kívánják a büdzsét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Tüzérségi eszköz került elő az Ínség-sziklánál

Tüzérségi eszköz került elő az Ínség-sziklánál

Jön a mindent látó szem? Pintér összekötné az ország térfigyelő kameráit

Jön a mindent látó szem? Pintér összekötné az ország térfigyelő kameráit

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne