szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánnyal korábban több kérdésben is kritikus fideszes uniós biztos a kormánypárti Magyar Időknek adott interjúban jelentette ki, hogy Magyarországon nincs gond ezen a téren.

A választások után telefonon gratulált Orbán Viktornak a győzelemhez, a kormányalakítás lezárultával, júniusban személyesen is találkozik a miniszterelnökkel – mondta az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a lapnak. A Fideszhez fűződő viszonyáról Navracsics azt mondta, a viták természetesek egy párton belül. "Olyan pozícióban vagyok, amely miatt elkerülhetetlenek a nézeteltérések, hiszen uniós biztosként más szemszögből látom ugyanazokat a dolgokat. A lényeg azonban az, hogy a kormány tagjai és én is egy célért dolgozunk, hogy Magyarország minél sikeresebb legyen az Európai Unióban" – magyarázta.

Amikor felvetették neki, hogy az elmúlt hónapokban nem volt ennyire harmonikus a viszonya a kormánnyal, s hogy például a hódmezővásárhelyi időközi polgármesterválasztás után mondott szavait sokan egyértelmű üzenetnek tekintették, úgy reagált: "Nem üzenetet fogalmaztam meg, hanem egy kérdésre mondtam el a válaszomat, véleményemet. Aki ismer, az tudja, hogy nem szoktam üzengetni, a véleményemet viszont mindig elmondom, amikor kérdezik."

Felhozták azt is, hogy korábban kijelentette: az Európai Bizottságban nincs szó Soros-tervről. "Ha valaki azt kérdezi, hogy az Európai Bizottság mikor tárgyalja a Soros-tervet, arra csak azt tudom mondani, hogy ilyen napirendi pont nincs. Arról nem tehetek, hogy ezt egyesek másként értelmezték. Azt is elmondtam egyébként, hogy a biztosok között akad, aki büszkén vállalja, hogy Soros György a legjobb barátja" – magyarázta.

Megkérdezték a politikustól azt is, milyen álláspontot képvisel majd, ha az Európai Bizottságban is szóba kerül majd, amit eddig csak az Európai Parlament lengetett be Magyarország ellen: a 7-es cikkely elindítása. "Minden hasonló esetben azt gondolom, hogy meg kell nézni a joganyagot, amelyet a tagállamok elfogadtak, amikor beléptek az unióba, és ha a mostani gyakorlatuk ütközik ezzel, akkor különböző lehetőségekkel élhet a bizottság, ilyen például a kötelezettségszegési eljárás. Korábban, amikor még miniszterként vitánk volt az Európai Bizottsággal, minden kérdést tudtunk kezelni a kötelezettségszegési eljárás keretében. Ez egy jó eszköz, amely minden uniós tagállam esetében működik."

Navracsics ezen a ponton jelentette ki, hogy Magyarországon nincs rendszerszintű probléma a jogállamisággal. "A konkrét jogi megoldások terén pedig szinte minden tagállamban időről időre felvetődnek problémák, akár a bíróságok hatékonyságával, akár az államhatalmi ágak megosztásának módjával kapcsolatban" – tette hozzá.

A biztos szerint az a terv, amely a jogállamiság érvényesüléséhez kötné az uniós kifizetéseket, egyelőre csak egy ötlet. Az arról szóló vitában – magyarázta – azt az álláspontot képviselte, hogy a meghatározó feltételek között rögzítsék: a tagállamoknak végre kell hajtaniuk az Európai Bíróság döntéseit. "Ez azért is fontos, mert a jogállamiság tekintetében legtöbbször emlegetett államok – Magyarország és Lengyelország – kitűnőre vizsgáznak ebből a szempontból. E két tagállam minden bírósági ítéletet végrehajt, miközben ismerünk több olyan uniós országot, amely szavakban a jogállamiság elhivatott védelmezője, az Európai Bíróság ítéleteinek végrehajtásában azonban hátul kullog."

A jövőre lejáró mandátumáról azt mondta: biztos, hogy akár folytatja, akár befejezi, elégedett lehet, mivel ő a 28 bizottsági tag közül az egyetlen, aki egyértelmű nyertese a következő hétéves pénzügyi kerettervnek. "A folytatás azonban nem rajtam múlik. A kormány és a miniszterelnök úr dönt majd a jelölt személyéről" – jegyezte meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Navracsics: Európában nem lehetnek másodosztályú fogyasztók

Az élelmiszerek kettős minőségére megoldást kell találni, az ugyanis aláássa az állampolgárok bizalmát, és gyengíti a belső piacot – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos egy brüsszeli konferencián.

hvg.hu Világ

Navracsicsra és a topless-táncosokra is kiakadtak a botrányos EU ifjúsági fórumon

Ingyenalkohol, félmeztelen táncosnők, fiatalok nélküli panelbeszélgetések és egy teljesen érdektelen EU-biztos, Navracsics Tibor – a résztvevők szerint az EU soros elnöki tisztét betöltő Bulgária, és néhány EU-s képviselő megmutatta, hogyan nem szabad EU-s ifjúsági konferenciát szervezni. Navracsics Tibor jelezte, nem helytálló, ami a tudósításokban szerepel.

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

Nyolc embert megkéselt egy férfi Svédországban

Nyolc embert megkéselt egy férfi Svédországban

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni