szerző:
T. R.

Könyvet írtak az egykor szocialista, mára a Fidesz közelébe sodródott politikusról. A Terror Házában tartott bemutatón Galló Béla, a szerző beszélgetett Szilivel, a YouTube-on élőben lehetett követni.

Én csak bele-belehallgattam, feljegyeztem magam az olyan remek gondolattöredékeket, mint hogy Szili Katalinnak az az egyik beceneve, hogy „szoknyás Pozsgay”, ezt ő maga vallotta be, büszke is rá, de képtelen voltam erőteljesebben elmélyedni benne. Na jó, még azt is felírtam, hogy Szili szerint: „Amit baloldalinak gondoltunk, az semmi más nem volt, csak neoliberális kormányzás.” Mármint amikor még az MSZP közelében volt.

Idézzük fel, hogy Szili Katalin 1994 és 1998 között a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára. 1998 és 2002 között az Országgyűlés alelnöke, 2002 és 2009 között annak elnöke, 1994-től az MSZP színeiben bejutott parlamenti képviselő. 2010 októberében távozott a pártból, és saját pártot alapított Szociális Unió néven, melynek elnökévé is választották. Szintén elnöke a 2013 szeptemberében megalakult a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak. Hogy ez a párt mennyire működik ma, jól mutatja, hogy Facebook-oldala 2014-ben frissült utoljára, ahogy weboldala is.

De szerencsére a HírTV az elejétől a végéig követte, így szemlézni tudom azt. Szili a bemutatón arról beszélt, hogy még lovagias gesztust is tettek, amiért nem a választás előtt hozták nyilvánosságra a kötetet. Idézte Orbán ellenzékváltó hangulatról szóló mondatát, szerinte is azt akarnak az emberek, jól jelzi ezt a kétharmados győzelem.

Felidézte, sok vitája volt azokkal, akik ebben a „neoliberális világban mindent eladtak volna”. A magyar társadalom sosem ismerte meg, milyen egy baloldali kormányzás, ország, vezetés, „Orbán Viktor inkább baloldalinak mondható ma, mint Gyurcsány Ferenc” – jelentette ki a politikus, majd hozzátette, ő nem változott, hanem a világ.

„Soha nem voltam egy harcos alkat, ez hiba is volt a politizálásomban. Nem akartam soha férfi politikushoz hasonlítani, egyet irigyeltem tőlük, hogy öltönyt hordhatnak, és nem kell fodrászhoz járniuk” – mondta. Kevés dolgon változtatna, ha visszamehetne az időben, de azon igen, hogy ha tehetné, ma nem menne haza Pécsre polgármesternek Toller László balesete után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!