szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Változatlanságot, de horror-szcenáriókat – a gyülekezési jog durva korlátozását – is bele lehet látni a hvg.hu által megkérdezett alkotmányjogászok szerint az alaptörvény tervezett, az otthon, illetve a magánszféra védelmét erősítő módosításába. A kedden benyújtott tervezet nézve a bíróságok kezében lesz a kulcs, hogy továbbra is az alapjogokat vagy a kormány (politikai) szándékát tekintik-e elsődlegesnek.

„Normális” körülmények között, illetve normális demokráciában nem jelentene különösebb veszélyt, hogy az alaptörvény megerősíti a magánélet és az otthon védelmét, az elmúlt nyolc év tapasztalatait, illetve a kormány politikai szándékait ismerve azonban a legtöbb szakértőben aggályokat kelt az alaptörvény kedden benyújtott módosításának tervezete.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett módosítás a VI. cikk eddigi szövegét: „mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák” azzal a két további mondattal egészítené ki, hogy: ”A véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével”,  illetve, hogy „Az állam jogi védelemben részesíti az otthont, annak nyugalma megóvása érdekében.”

A szöveg – látszólag szimbolikus – bővítését elsőre valamennyi megkérdezett szakértő és alkotmányjogász érthetetlennek nevezte, hiszen az alaptörvény a javasolt kiegészítések nélkül, 2012-es hatályba lépése óta, eddig is védte a magánélethez való jogot: nem lehetett, mondjuk, sátrat verni valamely kormányzati tisztségviselő kapujában, a hatályos gyülekezési törvény pedig lehetővé tette/teszi a mások alapvető jogát sértő tüntetéseket feloszlatását.

©

Annak ellenére viszont, hogy a változtatás látszólag „csak” egy a szövegben már most is szereplő fogalmat erősít tovább, nehéz azt egy ártalmatlan módosításként látni: a politikai szándék ugyanis nyilvánvaló. Ha másból nem, a kormány terveit múlt héten elsőként beharangozó Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kijelentéséből:

„be kell fejezni a magánlakások előtti tüntetések időszakát”

 vagy a miniszterelnök egy nappal későbbi megerősítéséből:

„Nem tartozik hozzá a szabadsághoz, hogy az otthonában zargassanak egy politikust, vagy bárki mást”.

Lex Cinege utca?

Fleck Zoltán, az ELTE ÁJK Jog- és Társadalomelméleti Tanszék tanszékének vezetője szerint a most benyújtott módosításnak nincs más, igazi indoka, mint a politikusok félelme. Vagy, ahogy a hvg.hu-nak egy másik alkotmányjogász fogalmazott, hogy a miniszterelnök nem akar többé tüntetőket látni a háza előtt. Ilyen alapon nevezhetnék a módosítást szerinte lex Cinege utcának.

Konkrét kapaszkodót viszont nem ad a megvalósításhoz a benyújtott tervezet: nem következik belőle, hogy a szomszédok nyugalmára hivatkozva a rendőrség a jövőben eleve nem engedélyez majd semmilyen, lakott területen szervezendő demonstrációt.   

A tüntetések engedélyezésekor a rendőrség (vagy elutasító döntését követően a bíróság) eddig is mindig egyedileg mérlegelte a körülményeket: figyelemmel kellett lennie a napszakra, a lakókörnyezetre, a részt vevők számára, a megmozdulás időtartamára, a hangosításra, vagy hogy indokolt-e az adott helyszínen rendezni azt.

Például – ahogy egy szakértő érzékeltette – az autista leszbikus macskák miskárolásának tilalma elleni tüntetésről eddig is nehezen volt magyarázható, hogy kapcsolódna a miniszterelnökhöz, ezért, ha az ő lakása elé szerveztek egy ilyen demonstrációt, a gyülekezési jog korlátozása mások magánéletének védelme érdekében méltányolható volt. Ha viszont a devizahitelesek akarnak tüntetni ott a lakásaik elárverezése ellen, akkor nem, hiszen van egy szimbolikus, a szólásszabadságát erősítő jellege, ha a nemtetszésüket a miniszterelnök háza előtt fejezik ki.

©

Ezek azonban esetről esetre, tüntetésről tüntetésre változó szempontok, amiket továbbra is a jogalkalmazónak: a rendőrségnek és a bíróságnak kell mérlegelni, ezt nem oldja meg a módosítás.

Annak kulcsa tehát, hogy kell-e tartani a módosítástól, szakértők szerint egyértelműen a bíróságok kezében van: ha a bíróságok tartják magát az alapjogok érvényesítésének alapkövetelményéhez, és az arányosság elvéhez, akkor nincs baj, mert egyértelmű, hogy a gyülekezési jog magasabb rendű a szomszédok nyugalmánál.   

Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója szerint viszont itt van a kutya elásva: a szövegbe kerülő homályos tartalmú kiegészítés szerinte ugyanis bizonytalanná teszi azt az eddig szilárd és következetes joggyakorlatot, amely eddig védte a közéleti véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát.

A javasolt módosításokból az Alkotmánybíróság és a bíróságok Szabó Máté véleménye szerint azt a következtetést vonják le, hogy a magánszféra védelme ezentúl elsőbbséget élvez a közéleti véleménynyilvánítással, gyülekezéssel szemben.

Lefordítva: a tüntetések engedélyezésekor a bíróságok szeme előtt a jövőben elsődleges elvként a kormány szándéka lebeghet majd.

Ez pedig a TASZ szerint különösen annak fényében veszélyes, hogy a benyújtott javaslat felállítaná egyúttal új közigazgatási bírósági rendszert is, amelyről a kormánypártok korábbi nyilatkozatai alapján tudható, hogy teljesen vagy jelentős részben a közigazgatásból (= a kormányzati szférából) érkező új bírókkal töltenék fel, a jogtalanul betiltott vagy feloszlatott tüntetésekkel kapcsolatos eljárásokban pedig  pont e közigazgatási bíróságok lennének jogosultak dönteni.

Bár van olyan alkotmányjogász, például a tervezetről az Átlátszó blogon posztoló Tordai Csaba, aki szerint a módosítás csupán az eddigi gyakorlaton nem változtató „kommunikációs lózunggyűjtemény”, friss körképünk szerint a legtöbben a vele a Facebookon vitába szálló Karsai Dániel véleményét osztják, aki az ismert színházi hasonlattal írta le a helyzetet: Ha pisztoly van a színen, az el is fog sülni.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek

Nagy változás a Google Térképnél: már sima mobillal is készíthetők utcaképek