szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új konzultációs ív feltehetően már csak ősszel érkezik, de akkor viszont – a miniszterelnök által beharangozottakkal szemben – nemcsak nőknek!

Nem kell bajlódni a már jó ideje beharangozott, demográfiai témájú nemzeti konzultáció lebonyolítóinak a lakcímnyilvántartás férfi-nő leválogatásával, és házastársak sem veszhetnek majd össze, amiért egyikük kapott a kormánytól a véleményét tudakoló levelet, a másik pedig nem. Hiába mondta ugyanis Orbán Viktor a választást követő első interjújában, hogy a nőkkel akar megállapodni, az ő véleményükre kíváncsi a gyerekvállalásról, a következő konzultáció kérdőíveit mégis minden nagykorú magyar állampolgárnak – 8 millió, 18–98 éves férfinak és nőnek – kiküldi majd a kormány, nemcsak a célba vett csoportnak, a szülőképes korú nőknek – értesült a hvg.hu.

Azzal ugyanis, ha a miniszterelnök szavainak megfelelően kizárólag a nők véleményét kérnék ki, a gyakorlati nehézségeken túl lényegében saját szakmai elképzeléseit is hiteltelenítené a (hangsúlyozottan demográfiai súlypontú kormányzásra készülő) kabinet: egy az előző ciklus végén összeállított, a kormány 2018 utáni demográfiai terveit összegző, hvg.hu birtokába jutott kiadvány ugyanis a népesedéspolitikai fordulat egyik kulcselemének nevezi például az apák szerepének erősítését: hogy ne pusztán családfenntartóként „üzemeljenek”, hanem kapjanak nagyobb szerepet a családi döntésekben.

©

Ezek után kétségkívül rosszul nézne ki, ha csak a nőket célozná a véleménykutatás. (Mármint kommunikációs szempontból, hiszen a döntést – a korábbi konzultációk tapasztalataiból tudjuk – úgyis a kormány hozza meg, sok esetben már azelőtt, hogy a konzultációt egyáltalán lebonyolítanák. A válaszadók 98 százalékának véleménye – hogy, hogy nem – utólag persze kétségkívül kívül mindig egybevág az irányított kérdéseket feltevőével.)

Mivel a nagyszülőknek szintén az eddiginél kiemeltebb szerepet szánna a kormány a gyereknevelésben, ugyanilyen rosszul venné ki magát, ha ez a korosztály kimaradna a konzultációból, vagyis lényegében nem lehetett volna a megkérdezettek körét úgy leszűkíteni, hogy az ne generáljon vitát vagy tiltakozást.  

Egyetért-e ön...?

A konzultációs ív kérdéseit információink szerint szintén az említett demográfiai „étlapról” állítanák össze, azt tudakolva például a megkérdezettektől, egyetértenek-e azzal, hogy a jövőben nagyobb anyagi megbecsülés – akár egy teljes főállást kiváltó „fizetés” – járjon a 3 vagy több gyereket nevelő, emiatt munkát vállalni sok esetben nem tudó főállású anyáknak (jelenleg 26 650 forintos gyermeknevelési támogatás jár). Vagy, hogy szerintük mely, a magyar munkaerőpiacról ma nagyrészt hiányzó atipikus foglalkoztatási formák: a távmunka, rugalmas vagy részmunkaidő szélesebb körű elterjesztése könnyítene a gyerekvállalás után újra elhelyezkedni próbáló nők helyzetén.

Szinte biztosan lesz kérdés információink szerint az úgynevezett „köldökzsinór program” kiterjesztéséről is, amellyel a határon túli családok gyerekvállalását akarja (még jobban) elismerni, illetve ösztönözni a kormány. Sőt, nem kizárt, hogy a minden 5. magyar párt érintő meddőséggel kapcsolatban is szerepel majd kérdés az íven.

Az új konzultációt, úgy tudjuk, egyébként már csak ősszel indítanák el, hogy ne fulladjon érdektelenségbe. Így, a másfél-két hónapos visszaküldési határidőt, illetve az eredmények kiértékeléséhez szükséges időt figyelembe véve év vége előtt aligha születhet meg a már többször beharangozott családpolitikai akcióterv.  

Amelynek kidolgozásába mellesleg már az előző, sőt az eggyel korábbi, 2010–14-es ciklusban is nekifutott a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Itt az étlap, mivel akarja felpörgetni a nők szülési kedvét a kormány

A 25–35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a kormány aszerint a hvg.hu birtokába jutott dokumentum szerint, amelyben 2018 utáni demográfiai terveit összegzi az erőforrás-minisztérium. Az anyag tanúsága szerint a tárca végre felismerte, mekkora gond a rugalmas foglalkoztatási formák hiánya, és hogy nemcsak a megszületendőkért kell dolgozni, hanem azért is, hogy kevesebben és ne ilyen korán haljanak meg.