szerző:
Gergely Zsófia

A Czeglédy Csabáról több lejárató riportot készítő Tv2 hirtelen a börtönviselt exszocialistával bizonyítaná igazát – derült ki egy bírósági tárgyaláson. Arra hivatkoznak, hogy a Tényekben korábban elsötétítve bemutatott „tanú” gyakorlatilag Zuschlag magyar hangja volt, csak kvázi statisztaként ismertette a nyilatkozatát. Hiszen Zuschlag börtönben ült, nem is szerepelhetett a riportban, de most, hogy nemrég kiszabadult, már ő lenne a tanújuk.

Közvetlenül az április 8-i választások előtti időszakban a kormányközeli média gőzerővel támadta Czeglédy Csabát, akinek majdnem sikerült indulnia a választáson, de végül újbóli előzetes letartóztatása miatt ez meghiúsult.

A Tv2 Tények című műsorában több olyan riport is megjelent, amiben több, teljesen más párthoz tartozó politikussal hozták kapcsolatba. Így a Fidesz bejelentése nyomán azt állították róla, hogy cipősdobozban szállította az áfacsalásból ellopott pénzt Gyurcsány Ferencnek, de szerintük ő pénzelte a jobbikos Rig Lajos kampányát is a tapolcai időközi országgyűlési választáson, miközben az MSZP embereként a párton belül kémkedett is a DK-nak.

Mindezt egy védett tanú vallomására hivatkozva mutatták be több alkalommal, a férfi nem volt felismerhető, csak az elsötétített sziluettjét lehetett látni, a hangját is torzították. Még az sem derült ki, honnan tudhatja, amit állít, vagy milyen minőségben/hogyan jutott az információkhoz.

Czeglédy ezek miatt sajtópert kezdeményezett, de ezzel párhuzamosan rágalmazás, „hamis és valótlan tartalmú felvétel készítése és nyilvánosságra hozatala miatt büntetőfeljelentést is tett a Tv2 hírigazgatója, Kökény-Szalai Vivien és bűntársai ellen” – erről itt olvashat tovább.

A Tv2 tanúja: Zuschlag János

A csatorna ebben az előbbi sajtóperben adott be egy ellenkérelmet, amiben váratlanul azt kérték, hogy tanúként Zuschlag Jánost hallgassák meg, mert vele bizonyítanák a Czeglédyről elhangzott állításokat – tudtuk meg a Czeglédy Csaba sajtóperes és egyéb polgári peres ügyeiben eljáró egyik ügyvédtől, Litresits Andrástól.

Mindez azért is meglepő, mert a több sérelmezett riport miatt folyó eljárásokban eddig szó sem volt róla, hogy Zuschlagnak köze lenne az ügyhöz, pedig ugyanaz a „tanú” szerepelt több esetben is.

Ráadásul Zuschlagot januárban őrizetbe vették, mert azzal gyanúsítják, hogy adatlopással akartak kamupártokat létrehozni. Előzetes letartóztatását március elején 90 nappal hosszabbította meg a Kecskeméti Járásbíróság, vagyis éppen rács mögött volt, mikor a Tények riportjai készültek. Amennyire pedig ez a sziluettből megállapítható, külsőre sem éppen úgy néz ki, mint az elsötétített „tanú” a Tv2 lejárató anyagaiban.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint mindezt fel is vetették az ügyben hétfőn tartott bírósági tárgyalásán, mire a Tv2 ügyvédje azt válaszolta: nem állítják, hogy Zuschlag szerepel a felvételen, de azért kell tanúként meghallgatni, mert az ő "nyilatkozata" alapján készült, amit a riportban ismertettek.

Czeglédy ügyvédjei szerint ezzel Andy Vajna csatornája gyakorlatilag elismerte, hogy egy statisztát vetett be. Az viszont új elem, hogy ezek szerint Zuschlag János nyilatkozata volt a forrása a Tények anyagának, amit tanúként is vállalna a bíróság előtt – most, hogy május végétől már szabadlábon van.

A Tv2 hírigazgatója írta korábban Zuschlag könyvét

Nem ez lenne az első eset, hogy az egykori szocialista politikust veti be a tulajdonosváltás óta, az Orbán-kormány aktuális érdekeinek megfelelően karaktergyilkosságokban utazó Tv2: Zuschlagot dobták be abban az elhíresült riportban is, amely a pedagógustüntetések egyik akkori vezéralakjáról, Pukli Istvánról készült.

Ráadásul van egy további, elég egyértelmű kapcsolat is: a bulvárszerkesztőből Tv2 hírigazgatóvá előlépett Kökény-Szalai Vivien korábban nemcsak prostituáltakról szóló ponyvákat írt, hanem ő jegyzi a Zuschlag Jánosról írt könyvet is, ami persze a 2014-es választási kampány idején jelent meg. Kökény-Szalai alá tartoznak hírigazgatóként az aktuális műsorok, így a Tények is, amelyben a Czeglédyről szóló riportok lementek.

A Kökény-Szalai Vivien és társai, illetve az ismeretlen „tanú” miatti büntetőügy, továbbá a hasonló lejárató anyagok miatt a Pesti Srácok több munkatársa elleni eljárás is hamarosan folytatódik, így előbb-utóbb kiderül, mégis mi köze van a Czeglédy-ügyhöz a reaktivált Zuschlagnak.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott, és a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg – az ügyről szóló összes hírünket itt megtalálja!

Zuschlag János egy korábbi Tv2-es lejárató anyagban
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szolnokra jön Peter Greenaway

Szolnokra jön Peter Greenaway

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

Miközben a rendőrség a Kutyapártnál keresi Baskyt, addig Lajosmizse fideszes polgármestere Basky András

Miközben a rendőrség a Kutyapártnál keresi Baskyt, addig Lajosmizse fideszes polgármestere Basky András

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie