szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kőbányai fideszes városvezetés csütörtökön döntött arról, hogy lebontják a 73 komfortos önkormányzati lakást tartalmazó Bihari utcai lakóházat. Annak ellenére, hogy a híresen rossz közbiztonságú épületet 2005 és 2011 között 700 millió forintból újították fel.

A kőbányai közgyűlés a Bihari utca 8/C alatti önkormányzati lakóház elbontásáról döntött csütörtökön. Az önkormányzat nem garantál cserelakást az érintett lakóknak. A kőbányai városvezetés januárban tárgyalta a Bihari utcai lakók ügyét, most végül a bontás mellett döntöttek, annak ellenére, hogy az épület felújítására 2005 és 2011 között 700 millió forintot költöttek. 

Kovács Róbert polgármester viszont május végén arról beszélt, hogy nagyjából további 1-1,2 milliárd forintból lehetne korszerűsíteni a bérházat. Elmondása szerint 600 millió forintba kerülne az épület felújítása, és további 400-600 millió forintot kellene szánni a lakások rendbetételére.

A Város Mindenkié Csoport (AVM) szerint azonban a kőbányai vezetés sem az önkormányzati lakások számának megtartását, sem a gazdaságossági szempontokat nem vette figyelembe, de a bontással járó társadalmi költségeket sem tartották szem előtt, amit az önkormányzati lakásállomány jelentős csökkenése jelentene egy olyan kerületben, ahol már így is sokkal több a rászoruló család, mint a szociális bérlakás. Az AVM ezért arra kérte az önkormányzatot, hogy ne bontsák le az önkormányzati bérházat, hanem újítsák fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Bihari utcai lakók: Ebbe teljesen bele vagyunk betegedve – videó

Csütörtökön tárgyalta a kőbányai képviselő-testület a Bihari utcai lakók ügyét. Az életveszélyesnek nyilvánított épületet 2005 és 2011 között újították fel 700 millió forintból. Most mégis bontani akarják, a lakóknak pedig menniük kell. Az önkormányzat viszont nem garantál mindenkinek cserelakást. Videó.

A budapestiek kétharmada ritkábban BKV-zik a járvány kitörése óta

A budapestiek kétharmada ritkábban BKV-zik a járvány kitörése óta

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai