szerző:
hvg.hu

A kőbányai fideszes városvezetés csütörtökön döntött arról, hogy lebontják a 73 komfortos önkormányzati lakást tartalmazó Bihari utcai lakóházat. Annak ellenére, hogy a híresen rossz közbiztonságú épületet 2005 és 2011 között 700 millió forintból újították fel.

A kőbányai közgyűlés a Bihari utca 8/C alatti önkormányzati lakóház elbontásáról döntött csütörtökön. Az önkormányzat nem garantál cserelakást az érintett lakóknak. A kőbányai városvezetés januárban tárgyalta a Bihari utcai lakók ügyét, most végül a bontás mellett döntöttek, annak ellenére, hogy az épület felújítására 2005 és 2011 között 700 millió forintot költöttek. 

Kovács Róbert polgármester viszont május végén arról beszélt, hogy nagyjából további 1-1,2 milliárd forintból lehetne korszerűsíteni a bérházat. Elmondása szerint 600 millió forintba kerülne az épület felújítása, és további 400-600 millió forintot kellene szánni a lakások rendbetételére.

A Város Mindenkié Csoport (AVM) szerint azonban a kőbányai vezetés sem az önkormányzati lakások számának megtartását, sem a gazdaságossági szempontokat nem vette figyelembe, de a bontással járó társadalmi költségeket sem tartották szem előtt, amit az önkormányzati lakásállomány jelentős csökkenése jelentene egy olyan kerületben, ahol már így is sokkal több a rászoruló család, mint a szociális bérlakás. Az AVM ezért arra kérte az önkormányzatot, hogy ne bontsák le az önkormányzati bérházat, hanem újítsák fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Bihari utcai lakók: Ebbe teljesen bele vagyunk betegedve – videó

Csütörtökön tárgyalta a kőbányai képviselő-testület a Bihari utcai lakók ügyét. Az életveszélyesnek nyilvánított épületet 2005 és 2011 között újították fel 700 millió forintból. Most mégis bontani akarják, a lakóknak pedig menniük kell. Az önkormányzat viszont nem garantál mindenkinek cserelakást. Videó.