szerző:
hvg.hu

Az intézmények és csoportok iránti bizalom rangsorában a politikai pártok az utolsó helyen kullognak.

Megy az adok-kapok a pénzügyi támogatások ügyében az akadémia és a kormány között. A dolog most ott tart, hogy a kormány visszadobta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) javaslatait, amelyeket az intézmény néhány nappal ezelőtt tett finanszírozási és tevékenységi modelljének átalakítására.

A miniszter visszautasította, hogy politikai döntés született volna a kutatás-finanszírozásról. Ezt azzal indokolta, hogy az MTA autonómiájára alkotmányos garancia van, hiszen „az Alaptörvény kimondja: a tudomány művelőinek teljesítményét a tudomány művelői ítélhetik meg, az MTA köztestülete a szabályait maga határozza meg, és önállóan gazdálkodik a rendelkezésére bocsátott forrásokkal, valamint a tulajdonával”. Az MTA nem hagyja magát, kiáll a kutatási függetlensége mellett.

A Medián most a Facebook-oldalán emlékeztetetett, ők rendszeresen vizsgálja a különféle intézmények iránti bizalmat. A kérdéssorba 2006 novemberében bekerült az MTA is, akkor ugyanis egy részletesebb kutatás is készült az Akadémia társadalmi megítéléséről. Az akkori jelentésben olvasható:

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) élvezi a legnagyobb közbizalmat a kérdőívben szereplő 20 intézmény közül, bár az is igaz, hogy a szakszervezetek mellett az MTA-ról tudtak a legkevesebben véleményt alkotni: minden tízedik embernek ugyanis nem volt róla elképzelése. A tájékozottság azonban növelni látszik a tudomány intézménye iránti bizalmat: a magasabb iskolázottságúak és az urbanizáltabb helyen élők a többieknél jobban bíznak benne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!