szerző:
hvg.hu

Megszerezték a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadóinak névsorát. A listán ott van Orbán Viktor volt szövegírója, egy korrupciós ügybe keveredett volt fideszes polgármester és a Pancho Aréna tájépítésze is.

A listát a 24.hu ismerteti és a turizmus felvirágoztatása azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a HVG megírta, Orbán Ráhel diktálhat a divatiparban, ugyanis állami irányítást kapott a divatipar fejlesztése. Az egyre több pénzt kezelő Magyar Turisztikai Ügynökség divatiparért felelős igazgatója közvetlen kapcsolatban áll Orbán Ráhellel.

Az MTÜ 2018-ban 11 külső tanácsadóval kötött szerződést, közülük kilencen az ún. Turisztikai Szakmai Tanácsadó Testületben vesznek részt (zárójelben a bruttó havi fizetésük, ezen felül költségtérítésre jogosultak):

  • Csák János (300 ezer forint): volt a Matáv pénzügyi igazgatója, elnökölte a Molt és a Westelt is, 2011 és 2014 között londoni magyar nagykövet volt, 2004 és 2009 között az ő tulajdonában volt a Heti Válasz, 2016 óta övé a Design Terminal.
  • Folly Réka (300 ezer forint): a badacsonytomaji Folly Arborétum örököse, a Borászati Kft. tulajdonosa, a férje Werner Péter, aki a Németh Szilárd idején a csepeli önkormányzat városgazda cégének vezetője volt.
  • Herczeg Ágnes (300 ezer forint): a Pagony táj- és kertépítész iroda vezető tervezője, ő tervezte a felcsúti stadion kertjét.
  • Káel Csaba (360 ezer forint): a Művészetek Palotájának igazgatója, a Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. alapítója, forgatott filmet Orbán Viktor amerikai útjáról, ő rendezte a Szent Korona Parlamentbe szállítási ceremóniáját, a vizes vb nyitóünnepségét, majd kulturális és turisztikai nagykövetnek nevezték ki.
  • Kieselbach Tamás (300 ezer forint): a Kieselbach Galéria és Aukciósház tulajdonosa.
  • Molnár-Bánffy Kata (300 ezer forint): Orbán egykori szövegírója, dolgozott több minisztériumnak, később volt a magyar téli olimpiai csapat sajtóattaséja és a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs és marketingvezetője, a Salt Communications nevű cégével a Várkert Bazár kreatív arculatát tervezhette meg.
  • Pál István (300 ezer forint): „Szalonna” híres kárpátaljai népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője.
  • Vitézy Dávid (300 ezer forint): 2010 és 2014 között a BKK vezérigazgatója volt, 2015-ben miniszteri biztos is volt, most a Közlekedési Múzeum igazgatója.
  • Zoboki Gábor (300 ezer forint): a Lévai Anikóval jó viszonyban lévő építész tervezhetett olyan fontos állami beruházásokat, mint például a Művészetek Palotája, és a Ludovika kampusza.

Ott van a listán Gyutai Csaba Kálmán is, ő 300 ezer forintért ad tanácsot, a Budai Vár Turisztikai Stratégiájának elkészítését segítő tanácsadó testületnek segít. De tanácsadó Walton Tamás (550 ezer forint), aki „személyi, külső-belső kommunikációs, marketingkommunikációs tanácsadást” nyújt az MTÜ-nek.

A pontos munka, amit a tanácsadók végeznek, az elküldött keretszerződésekből nem derült ki, akik pedig visszaírtak, mind a szerződésükben foglalt titoktartási kötelezettségükre hivatkoztak, és nem válaszoltak a lap kérdéseire.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!