szerző:
hvg.hu

Nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy az Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag elfogadása miatt – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök péntek reggeli interjújában ezt azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság (EB) „napjai meg vannak számlálva”, mivel jövő májusban lejár a mandátuma. Így annyit kell tenni, hogy valahogyan addig „el kell lavírozni, evickélni”.

Azt a brüsszeli javaslatot, amely szerint az Európai Unió 6 ezer eurót fizetne minden befogadott, a Földközi-tengerből kimentett menedékkérő után, Orbán hasonlóan értékelte: mint amikor az iskolában felboncolt béka combja még egyet-egyet rándul. „Nincs jelentősége.”

A kormányfő szerint figyelni kell arra, hogy olyan EB alakuljon a jövő évi európai parlamenti választások után, amely nem akarja az európai emberek pénzét a migránsoknak adni, amelyik nem áll elő „ekkora szamársággal”. Illetve olyan, amelyik, ha büntet, nem azokat az országokat bünteti, amelyek védik a közösség határait, hanem azokat, amelyek milliószámra beengedték a bevándorlókat. „Új Bizottság, új szemlélet, új megközelítés kell” – jelentette ki.

Az ENSZ fenyeget

Magyarország nemrég kilépett az ENSZ globális migrációs csomagjának tárgyalásaiból az Egyesült Államok példáját követve. Ezzel kapcsolatban Orbán az interjúban azt mondta: a tagállamok az ENSZ-ben született döntéseket nem hagyják ugyan figyelmen kívül, de nem is kezelik úgy, mintha azoknak közvetlen belpolitikai hatása volna rájuk. A szervezet ugyanis nem világkormány, még ha „otthon megbukott és az ENSZ-be ejtőernyőzött politikusok” ezt máshogy gondolják is. Ezek viszont csak „aberrált egyéni ambíciók”.

Most azonban a miniszterelnök szerint néhány állam úgy látja, hogy amit az ENSZ a migrációval kapcsolatban keresztül akar vinni, az fenyegetést jelent. Ebben az ügyben szerinte nem szabad felelőtlenül nyilatkozni, és olyan dokumentumokat előállítani, amelyek aztán a „népvándorlás szabályozásának zsinórmértékeként szolgálhatnak”. Jogilag ugyan nehéz lenne kikényszeríteni az elfogadottakat, de a puha hatalom alapvetően liberális eszközein – így a médián, az egyetemeken, a bíróságokon – keresztül azonban lehetővé válhat – magyarázta.

Orbán szerint sok ország még csak most ébredezik, és veszi észre ezeket a veszélyeket, ő azt jósolja, lesznek még néhányan, akik kiugranak a megállapodás előtt. Ezek az államok most kezdik felismerni – mondta –, hogy az ENSZ-ben a kibocsátó országok vannak többen, azok, ahonnan el akarnak menni az emberek. A javaslatcsomag az ő szempontjaikat tartalmazza, a többiekéit pedig negligálja.

Bannon megmutatja Amerika konzervatív arcát

Arról is kérdezték Orbánt, lehet-e az amerikai elnök korábbi tanácsadója, Steve Bannon által életre hívott mozgalomban annyi erő, hogy kiegyensúlyozza Soros György ténykedést. A miniszterelnök ennek kapcsán először arról beszélt, hogy időnként a térdét csapkodva nevet, amikor hallja, hogy az Egyesült Államokban az orosz beavatkozásról vitáznak a 2016-os elnökválasztásba, mert hiszen az ország és amerikai szervezetek napról napra szerte a világban beavatkoznak más országok belpolitikájába.

A „Soros-pénzből” működő „álcivil szervezetekre” rátérve pedig közölte, hogy betiltani nem lehet őket, de az átláthatóságot meg lehet tőlük követelni, így az emberek megtudhatják, ki fizeti azokat, akik befolyásolni próbálják a közhangulatot.

Bannonnal kapcsolatban megjegyezte: az amerikai szervezetek többsége liberális irányvonalat képvisel, a volt elnöki tanácsadó azonban Amerika konzervatív arcát mutathatja meg.

Fontos, hogy a kormány élvezze a nyugdíjasok bizalmát

Egy hete fogadta el a parlament a jövő évi költségvetést, amivel kapcsolatban Orbán a legfontosabbnak azt tartotta elmondani: bár a Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyminiszter inflációs várakozásai valamelyest eltérnek, a nyugdíjasok, akiknek járandósága az inflációhoz van kötve, bármi is lesz, nem fognak rosszul járni.

„Amíg kereszténydemokrata kormány van, az ő járandóságuk biztos, megőrzi a vásárlóerejét” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint fontos, hogy a kormány élvezze a nyugdíjasok bizalmát. Egyrészt azért, mert sokan vannak, fontos bázist jelentenek, másrészt erkölcsi kötelesség is segíteni őket – okított Orbán, hozzátéve: ők az elmúlt években igyekeztek jóvá tenni a szocialisták által elkövetett „merényleteket”, a nyugdíjasok visszakapták a korábban elvett összegeket.

Aztán arról is beszélt még, hogy a magyar gazdasági modell sikertörténet, a magyar ügyek jól mennek, a világgazdaságban azonban sötét felhők gyülekeznek – bár azt senki sem akarja kimondani, hogy ezek egy válság előjelei. Ezek miatt aztán Varga Mihálynak részben optimista, részben azonban, a külföldről leselkedő veszélyek miatt egy esetleges válság kivédésére képes költségvetést kellett kialakítania. Szerinte ez sikerült, amiért gratulált a pénzügyminiszternek.

Feltölti az akkumulátorokat

Szóba került Orbán szombati, tusnádfürdői beszéde is, amely után, hétfőn a miniszterelnök szabadságra megy. Azt mondta, elfáradt, hosszú és küzdelmes év áll mögötte. Folyamatos volt például a nyomás, amely bevándorlóországgá akarja tenni Magyarországot, ott volt a választási kampány, a kormány átalakítása, aztán meg a költségvetés elfogadása.

„Az erőm végén vagyok, fel kell töltenem az akkumulátoraimat” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy ha az ember fáradt, akkor türelmetlen, pedig az emberek ügyeihez, amiről a politika szól, türelem kell. „Augusztus végén, szeptember elején kezdjük újra” – jegyezte meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!