szerző:
T. R.

Szijjártó Péter a szerdai kormányülést követően jelentette be a kabinet álláspontját az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban.

„Ez a csomag ellentétes a józan ésszel és Magyarország érdekeivel” – mondta a miniszter, hozzátéve, ez a tervezet ösztönzi a migrációt, és emberi jogként tekint rá, ami Magyarország számára elfogadhatatlan, szerintük a migráció rossz és káros.

„Eddig arról volt szó, hogy a dokumentum nem kötelező érvényű”, de a tárcavezető szerint már ez sem igaz, a dokumentum veszélyt hoz a világra, ugyanis millióknak jelenthet inspirációt, hogy útnak induljanak. Szijjártó Péter javaslatára ezért Magyarország kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából, nem vesznek részt a marakeshi tanácskozáson sem. Ha pedig az ENSZ fog dönteni a csomagról, akkor nemmel fognak szavazni.

A 168 Óra munkatársa megkérdezte Szijjártót, a tervezet (az angol nyelvű dokumentumot itt találja) 7. pontjának ismeretében is kötelező jellegről beszél-e. Ez a pont úgy szól ugyanis, hogy:

A globális megállapodás jogilag nem kötelező érvényű együttműködési keret, amely a tagállamok által egyeztetett és elfogadott, a menekültek és migránsok kezelésmódjáról szóló New York-i deklaráció kötelezettségvállalásaira épít. Fenntartva az államok szuverenitását és megtartva a nemzetközi jogi kötelezettségeket elősegíti az összes érintett szereplő közötti együttműködést a migráció kapcsán, elismerve, hogy egyetlen állam sem képes egyedül kezelni a migrációt.

Szijjártó Péter a lap munkatársának azt mondta, a 7. pont mellett az 53.-ra is felhívná a figyelmet, amelyben leírják, a tagállamokat arra biztatják, hogy hozzanak létre nemzeti akcióterveket a probléma kezelésére. A biztatás ugyan nem jelent kötelező érvényt, de Szijjártó azt mondta, bizalmatlan, ezért is döntöttek a kilépés mellett.

„Mivel az ENSZ globális migrációs csomagja kötelező lesz a tagállamokra, Magyarországnak ki kell lépnie az elfogadás folyamatából, világossá téve, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését, iránymutatását sem” – mondta a miniszter a hét elején. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a globális migrációs csomag végleges szövege teljesen ellentétes a józan ésszel, Magyarország érdekével és az európai biztonság helyreállításának szándékával. Ez a csomag szerinte „eszement módon” kívánja ösztönözni a migrációs folyamatokat, kizárólag Afrika, Latin-Amerika és a kis szigetországok érdekeit vette figyelembe akkor, amikor a migrációt alapvető emberi jogként határozza meg.

A kormányülést követően Orbán Viktor szerda délután Izraelbe érkezik többnapos tanácskozásra, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlin elnökkel is találkozik majd. Vele tartott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Utoljára árulta el a Netflix, pontosan hány új előfizetőt szereztek

Utoljára árulta el a Netflix, pontosan hány új előfizetőt szereztek

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Álomfunkció került a YouTube-ra

Álomfunkció került a YouTube-ra

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Taxiengedély hiánya és szabálytalan autó miatt büntettek limuzinosokat

Taxiengedély hiánya és szabálytalan autó miatt büntettek limuzinosokat

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről