szerző:
hvg.hu

Parragh László megint elszólta magát: a Kamara mondja régóta, hogy át kellene alakítani az akadémiai rendszer működését. Miközben az Akadémia a függetlenségét és a kutatás szabadságát féltve tiltakozik forrásai jelentős részének átcsoportosítása ellen, Parragh örül.

"Jobb, ha nem osztom meg, mit gondolok az Akadémia véleményéről" – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-ben arra, hogy az MTA korábban súlyos kritikákat fogalmazott meg a szakképzéssel kapcsolatban. Majd a műsorvezető közbeszólt, ossza meg, mire Parragh azt mondta,

éppen ideje volt, hogy Palkovics László miniszter úr nekiállt egy kicsit átalakítani a rendszert.

A mondat eleje nehezen érthető, vagy azt mondja, hogy szerintem, vagy azt kezdi el mondani, hogy szerencsére, de aztán észbe kap és elharapja.

Ezt régóta gondoltuk, régóta mondjuk.

Hozzátette, Palkovics maga is akadémikus, érti a rendszer működését, fiatalon került be ebbe a körbe, ezért pontosan tudja, mi a különbség az alapkutatás, a fejlesztés és az innováció között. Parragh ezt úgy magyarázta, hogy alapkutatás az, ha tudjuk, hogy egy drótba, ha áramot vezetünk, az felizzik és világítani fog. Fejlesztés, ha ebből csinálunk egy működő eszközt. Innováció pedig, ha ebből csinálunk egy villanykörtét, szabványosítjuk és belecsavarható egy lámpatestbe.

Arra, hogy akadémikusok azzal érvelnek, az alapkutatás fontos, hiszen nem tudni, mire lehet később hasznosítani, Parragh azt válaszolta, nem gondolja, hogy egy 10 milliós ország az egész világ alapkutatásait finanszírozni tudná. A kutatások jelentős része pedig az íróasztal fiókjában landol.

A felvételen 6.30-nál kezdőik az idézett rész:

Az MTA folyamatosan tiltakozik a kormány terve – és már megvalósult szándéka – ellen, hogy költségvetésének jelentős részét a jövőben a Palkovics vezette minisztériumon keresztül kapja. Attól tartanak, az akadémiai szabadság sérül. Palkovics asztalára letettek egy javaslatot, amit a miniszter lesöpört. Az Országgyűlés elfogadta az átcsoportosítást – ez a költségvetésben és az azt megalapozó törvényekben volt –, Áder János köztársasági elnök pedig aláírta azokat. Akadémikusok szerint az átszervezés valódi tétje az, mennyire szól bele a kormány a személyzeti politikába. Palkovics szerint "nem akar elvenni senki semmit", ez nem államosítás, csak össze akarják hangolni a kutatásokat.

Parragh volt az, aki az egész szakképzés átalakítását kitalálta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Áder János aláírta a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről szóló törvényt

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Javította a hibát az Apple, de máris itt az újabb: újra sikerült kicselezni az iPhone zárolását

Javította a hibát az Apple, de máris itt az újabb: újra sikerült kicselezni az iPhone zárolását