szerző:
hvg.hu

Günther Oettinger szerint a magyar miniszterelnök politikája problémás, de ezzel nem fogja megváltoztatni az Európai Néppárt demokratikus-liberális alapállását.

A globalizáció és a digitalizáció félelmeket hív elő az emberekben, ehhez jön még a migráció és a pénzügyi válság több országban még ma is érezhető következményei – nem meglepő, hogy az emberek közül sokan protestpártokra szavaznak – vázolta fel a populizmus és az EU-ellenesség magyarázatát a Spiegelnek adott interjújában Günther Oettinger német EU-biztos.

Oettinger az interjúban beszél többek között arról, hogy a Donald Trump választási győzelmét elősegítő, és most az európai jobboldali populisták támogatására vállalkozó Stephen Bannont nem szabad alábecsülni, a menekültválságot pedig szerinte csak bizonyos mértékű szolidaritással lehet megoldani. És szóba kerül Orbán Viktor is, miután a Spiegel rákérdez arra, hogy az EU meddig hagyja még, hogy a magyar miniszterelnök az illiberális demokráciát népszerűsítse.

Günther Oettinger szerint Orbán bizonyos tételeivel már most elszigetelődött az Európai Néppártban, úgy véli azonban, hogy az európai színtéren politizáló néppártnak némi elhajlást el kell viselnie. „Az antiszemita felhangok elfogadhatatlanok, és ezt Orbánnal is világosan közöljük. Mindazonáltal jobb, ha a politikáról vitatkozunk, semmint hogy azonnal kizárással fenyegetőznénk” – mondta Oettinger.

A Spiegel újságírója ezek után tovább feszegette a témát, felvetve, hogy Orbánnal messzebb mutatnak a problémák, hiszen például a lengyel kormány simán megsértheti a jogállami uniós normákat, és mégsem vonják meg tőle a szavazati jogot, mert számíthatnak Orbán támogatására. „Ebben van valami – bólogat az interjúban Oettinger. – Ezért van szükség a bizottság szerepének a megerősítésére ezekben a kérdésekben.” A biztos elismeri, hogy egyelőre a legélesebb fegyver a fenyegetés a szavazati jog megvonásával, de ez gyakran hatástalan, mert minden uniós tagállamnak egyet kell értenie. És amíg Magyarország vétózik, addig csak korlátozottan lehet fellépni Lengyelország ellen. Oettinger szerint az Európai Tanácsot kellene felhatalmazni arra, hogy minősített többséggel a szavazati jog megvonásáról dönthessen, ez ugyanis már hatékonyabb fegyver lehet.

Oettinger hozzátette azt is, hogy bár Orbán politikája problémát jelent, az Európai Néppárt demokratikus-liberális alapállásán ezzel nem fog változtatni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!