szerző:
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kilencedik évére kevés olyan terület maradt, ahol nem jelent meg és kezdett saját képére formálni mindent a hatalom, most azonban oda is megérkezett a fiatal harci hév. Ez a hvg.hu heti politikai összefoglalója.

„A gender – a marxizmus-leninizmushoz hasonlóan – inkább nevezhető ideológiának, mint tudománynak” – mondta Rétvári Bence másfél évvel ezelőtt, 2017 márciusában. A társadalmi nemek tanulmánya már akkor szálka volt a Fidesz szemében, az „érvek” azóta változatlanok. Rétvári szerint a végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki, a szak gazdasági szempontból nem racionális, „így joggal feltételezhetjük, hogy nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.

A minőségi testnevelésről rendezett nemzetközi konferenciát megnyitó Rétvári Bencének az árnyéka vetül egy poszterre a Bálna Budapest kulturális centrumban 2014. szeptember 17-én. Képünk illusztráció!
©

Szerinte kérdéses, hogy „az ilyen deklaráltan és felvállaltan alacsony hallgatói létszámmal indított szakok mennyiben gazdaságosak és fenntarthatóak”, a szak tartalma pedig „szemben áll mindazzal, amit a kormány értékvilága az emberről vall.”

A vita – ha volt egyáltalán – akkor elcsitult, hogy most egy diktátum jellegű rendelettervezetben éledjen újjá, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis nemrég 24 órát adott az ELTE-nek és a CEU-nak, hogy véleményezzék az emberminisztérium és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon. Az ELTE-nek napok kellettek, míg a hajbókolásból tiltakozásig jutott, a CEU pedig arra hívta fel a kormány figyelmét, ők nem használnak állami pénzt a képzés során. A kormányoldal kommunikációja ezért megváltozott: a kabinet már arról beszél, hogy a „gazdaságilag haszontalan” képzés nem kaphat állami akkreditációt - a módosítás ebben a formában már a Közép-Európai Egyetemet is érintené.

Az ügy nyomán nézzük, mi mentén hasad a jobboldali értelmiség ma.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kilencedik évére kevés olyan terület maradt a társadalmi alrendszerek belül, ahol nem jelent meg és kezdett saját képére formálni mindent a hatalom, az egyetemi autonómia, a kultúra és a kutatás (lásd: MTA) talán ilyen – volt. A most kitört kultúrkampf ezeknek ment neki.

A gender-ügy kirobbanásakor Bencsik Gábor (kipróbált, sokszor hitet tett orbánista) meg mert szólalni, ki mert beszélni a kánonból, Facebook-oldalán azt írta,

most eljött a pillanat, hogy a kormány politikáját támogató nemzeti keresztény konzervatív értelmiségiek megvédjék a kormányt saját rossz döntésétől. (…) A kormány ne akadályozza meg a társadalmi nemek mesterszak további működését.

Bencsiket egyelőre nem lökte ki magából a tábor, de beszédes, ahogy a Mészáros Lőrinc Echo TV-jén futó Sajtóklubban Huth Gergely neki szegezte a kérdést (a videó 11. percétől látható, hallható mindez), miután buziológiának nevezte egy blogposzt után a genderképzést, hogy:

Nem érzed úgy, hogy azzal, hogy ezt a vitát megnyitottad, egy karabéllyal hátba lőttél néhány kultúrharcost a frontvonalon?

A Sajtóklubban magyarázkodnia kellett Bencsiknek a sajátjai előtt. Abszolút nem érzi úgy, hogy bárkit is hátba lőtt volna, majd csuklóból kioktatta Huthot, nincs olyan szó, hogy buziológia, meg kellene barátkoznia a keresztény-konzervatív oldalnak azzal, hogy közel 3 milliós táborukban is vannak homoszexuálisok.

Nekem nagyon rosszul esik, ha a belső indíttatásában elkötelezett fideszeseket, akik melegek, ellökjük magunktól – magyarázta.

Bencsik Gábor
©

Kevesen értettek vele egyet, hiába nevezte konzekvensen tudománynak a gendert. (Bencsik nevét aztán az újra fideszes HírTV-ben már úgy írták ki, Bencsik Gender.) Ugyanis rajta kívül senki nem tartja tudománynak a Fidesz táborán belül a gendert, Stefka István egyenesen támadásnak tartja azt a nemzet és a család ellen. „Nagyon agresszív és nagyon arrogáns.” A Bencsik-ellenes össztűz-zúdításnak a Magyar Idők is teret engedett, Ecker János biológus azt írta, Bencsik a vitában megengedő magatartást tanúsít, „amelyet nagyon gyorsan le kellene vetkőznünk. Ez élet-halál kérdése.”

A fiatalabb korosztály, a fiatal alt-right orbánisták fő képviselője, Megadja Gábor is élenjár, ha a gender ellen kell szólni. „A dzsendör nem tudomány, hanem kuruzslás. (…)Mindenesetre nem az a botrány, hogy most leszednék, hanem az, hogy egyáltalán engedélyezték” – írta.

A gender-üldözés mellett hetek, hónapok óta folyik a kultúrharc, Szakács Árpád vezetésével és Orbán Viktor áldásával vonják kétségbe Esterházy művészetét és próbálják helyzetbe hozni azokat, akiknek ez saját művészetükkel nem jött össze. A kampf odáig fajult, hogy az egyébként jobboldali Kommentár eszmetörténeti folyóirat szerzőgárdáját is lefejezték. Az eddigi főszerkesztő Ablonczy Bálintnak több munkatárssal és szerkesztővel (Ablonczy Bálint mellett testvére, Balázs is, valamint Mike Károly közgazdász) együtt távoznia kellett, az új főszerkesztő, Békés Márton, „kormányzáspárti” lapot ígér, mely konzervatívabb lesz, mint valaha.

Érdekes törés ez az egykori polgári undergroundnak nevezett táborban a fiatal konzervatívok között. Egy, a Kommentárban hosszú évek óta publikáló, egykor ifjú konzervatív azt mondta, most érkeztünk el oda, hogy:

a mi közösségünkben is a seggnyalás lett a választóvonal, a vitának és a véleménynek már nincs helye.

G. Fodor Gábor, aki a most kormányzati mozsárágyúként használt weboldal, a 888 vezetője, a NER hajnalán azt írta a ma már inaktív Konzervatórium blogon, hogy:

el kell, hogy kerüljük a kaszárnya-konzervativizmus bűnös logikáját, miszerint nekünk össze kell tartanunk, nem szabad vitáznunk, mert gyengeségeinkre kegyetlenül lecsap az ellenség.

A Konzervatív zászlóbontás c. cikkében G. Fodor már nyolc évvel ezelőtt azt sürgette, hogy hozzák létre a Progresszió Múzeumát, hogy „a progresszió nálunk meghonosodott utópikus műfaja, a holt dolgok és az idegen szellemek ne torlaszolják el többé a konzervatív megújulás útját, elrettentő példaként elkülönítve-konzerválva egy másik világ hagyatékát, másrészt fel kell építenünk a magunk kulturális agoráját, teret teremtve ezzel egy konzervatív ízlés és világlátásnak.” Úgy látszik, ennek most jött el az ideje.

A zászlóbontás zászlóvivőit is megnevezte akkor G. Fodor, ahogy írta, „az ifjúkonzervatív tábor nincs híján az izmosabbnál izmosabb küzdőknek.” Majd felsorolta Békés és Megadja mellett a most eltávolított Ablonczy Balázst is. Róla azt írta: „e fiatal generáció természetes tekintélye, aki életútjával és a Kommentár folyóirat útjára indításával már eddig is felbecsülhetetlent vitt véghez.”

*

A NER megállás nélkül dobálja az ellenségnek kikiáltottakat a tábornak, lehessen skalpokat gyűjteni. A Gyurcsány-Bajnai, IMF, elmúltnyolcév, Soros, menekültek, EU, liberálisok, civilek sorba most a gender és a párt- és ideológia-független kultúra lett odahajítva. Csámcsogjatok, mi addig betonozunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

Kövér László szerint nem szigorít tovább a kormány

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

Szarvas vitte el egy vadász puskáját Csehországban

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára