Tóth Richárd Itthon

Gender-ügy: mindig kell egy ellenség

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kilencedik évére kevés olyan terület maradt, ahol nem jelent meg és kezdett saját képére formálni mindent a hatalom, most azonban oda is megérkezett a fiatal harci hév. Ez a hvg.hu heti politikai összefoglalója.

MTI Itthon

Gyurcsány: "ezt a köztelevíziót így meg kell szüntetni"

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ha valamikor meg kell vívni az eredeti értelemben vett kulturkampfot, akkor annak itt az ideje, mert az a gondolkodás, amelyet a keresztény-konzervatív világ közvetít, szemben áll mindazzal, amit a felvilágosodás óta a szabadelvűek és a baloldaliak közvetítenek. Gyurcsány Ferenc erről pártja Kultúra és hatalom című szerdai fővárosi konferenciáján beszélt. A volt kormányfő azt is mondta, hogy kormányváltás után el kell távolítani a Szabadság térre tervezett szobrot.

hvg.hu Kult

Fekete György nem mondott le, hiába kérték

Nem mondott le az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöki posztjáról Fekete György a szervezet keddi elnökségi ülésén. Korábban az elnökség levélben kérte Feketét, fontolja meg a távozást.

Rác András Kult

Ki ellen harcol L. Simon államtitkár?

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár feladná a pályáztatást és hatalmi pozícióból delegálná a kiemelt nemzeti intézmények vezetőit. Ez nem is volna tragédia, ennél azonban sokkal rosszabb készül.

ln Kult

Kulturkampf: előadások a Nemzeti Álmok Színházában

Szó sincs az összes színház bezárásáról, az összes film gyártásának leállításáról, az összes nem leírható betű betiltásáról. Inkább csak futballpályák megnyitásáról van szó, az agyondotált kétfelvonásos színművek szentélyeiről. Íme, egy jól kitalált forgatókönyv problémái.

Rác András Kult

Homloklebeny-metszés a TV2 új sorozata

Bűnök és szerelmek: máris eleget láttunk a TV2 új sorozatából. A realityszociokriminál sorozat, avagy a lobotómia után írtunk egy rajongó levelet is.

Vajna Tamás Kult

Kulturkampf: A művészet szabad, a Műcsarnok nem

2012. utolsó teljes munkanapján protestálni gyűltek össze a Műcsarnokban a magyar művészek, műtörténészek és más válogatott kulturmunkások: két ex kultuszminiszter, több művészettörténész és esztéta. Az óévi kulturkampf egységfrontba tömörítette a kortársakat.

hvg.hu Kult

Ostromgyűrűben Fekete György - Nyílt levél

Fogy a levegő az Emberi Erőforrások Minisztériuma körül. Nyíltan kritizálnak és látványosan lemondanak a jobboldali vezető értelmiségiek, együtt lázadnak a szakmai szervezetek.

Rác András Kult

Kulturkampf: már házon belül folyik a harc

„Gyűlölöm a spenótot. És örülök, hogy gyűlölöm, mert ha szeretném, akkor megenném, pedig hogy gyűlölöm.” Clarence Seward Darrow amerikai ügyvéd imádta az érvelés művészetét. Szellemes emberként remekül szórakozott a formailag hibátlan, de tartalmilag ellentmondásos érveken. Heti szubjektív a magyar spenótos kulturkampfról.

Borgula András Kult

Mitől zsidó egy színház?

Indul az évad heteken belül, ismét megtanuljuk, hogy minden politika és színház az egész világ. A kultrukampfról szóló sorozatunk első részében arra próbál válaszolni Borgula András, a Gólem Színház alapító-rendezője, hogy létezik-e zsidó dráma, zsidó színpad, sőt: zsidó közönség.

1 2

A címlapról ajánljuk