szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kultúrpolitikáról vitázott Tusnádfürdőn a kurzusépítő L. Simon László, a múzeumigazgató Prőhle Gergely és a listázgató Magyar Idők kulturális rovatvezetője. L. Simon szerint nem az a megoldás, hogy a pártközpontból leszólnak egy-egy ügyben, de a kultúrpolitika nem lehet semleges.

Tusnádfürdőn a bálványosi szabadegyetemen szállt vitába egymással L. Simon László volt kulturális államtitkár, aki nemrég a kurzusépítés mellett állt ki, Prőhle Gergely volt államtitkár, aki jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, akit az utóbbi időben támadott a kormánypárti Magyar Idők, és Orbán János Dénes költő, a Magyar Idők kultúrarovatának vezetője a jelenlegi kultúrharcról, az Index és a 444.hu beszámolója szerint arról, hogy el vannak-e nyomva a jobboldali írók, illetve hogy a kormánynak kell-e valamit tennie ebben az ügyben.

A vitában Orbán János Dénes arról beszélt, hogy ha már egyszer megszavazták őket, akkor a kultúrpolitikájukat is megszavazták, L. Simon szerint viszont a politikusokat választották meg, és nem az írókat.

Orbán szerint minden meg van fertőzve "kultúrmocsokkal és szennyel", az egyetemek világa is, és ha nem akarják, hogy "totálisan konzumidióta legyen a magyar társadalom, be kell avatkozni az államnak". Szerinte a nemzeti konzervatív értelmiségi félénk, sőt, gyáva, és sérelmezte azt is, hogy "semmilyen intézkedés nem történik a liberális diszkrimináció ellen, és hagyja a politika, hogy félelemben éljenek". Felvetette azt is, hogy amikor a színház.hu diszkriminálta az Előretolt Helyőrség Akadémia íróit, akkor az államnak fel kellett volna függeszteni a támogatásukat.

L. Simon László viszont kijelentette, hogy szerinte nem a félelemmel van a baj, hanem a konformizmussal, hogy a konzervatív értelmiség jelentős része még mindig a liberális fórumokat tartja mértékadónak. Kijelentette azt is, hogy

Nem az a megoldás, hogy a pártközpont betiltat lapokat!

L. Simon azt javasolta Orbánnak, hogy ha a színház.hu nem közli a műveiket, csináljanak saját oldalt, ha már van elég pénzük, az állami támogatás felfüggesztésére pedig azt válaszolta:

A pártközpontból kellene odaszólni? Én nem tudom, miben szocializálódtatok itt Erdélyben, de ne menjünk el ebbe az irányba! (...) Nem a pártközpontból betiltott lapok, vagy a támogatások megvonása a megoldás.

L. Simon hozzátette, nem szerencsés, ha a konzervatív értelmiség politikai felhatalmazás nélkül megmondnja, hogy a politika milyen döntéseket hozzon, de ennek ellenére amellett érvelt, hogy a negyedik Orbán-kormánynak kurzust kell építenie, Prőhle Gergelyhez szólva pedig azt mondta, egy állami intézmény sem lehet értéksemleges.

Mint mondta, ha markáns kultúrpolitikán keresztül akarják erősíteni az identitást, hogy a magyar megmaradjon államalkotó nemzetnek, akkor a kultúrpolitika sem lehet semleges, és

igenis van beleszólása az államnak, abba is, hogy mit kutassanak, nincs igaza Pálinkás Józsefnek.

L. Simon felvetette azt is, hogy bár sok milliárd forinttal támogatja az állam a filmipart, de egy olyan történelmi film sem készült, mint a Hídember az első Orbán-kormány idején. Hiányolta a Hunyadi Jánosról, a Toldiról vagy a Trianonról készülő filmeket, ezeket szerinte pályázatokkal kell ösztönözni. 

A volt kulturális államtitkár a vitában azt is kifejtette, hogy szerinte Parti Nagy Lajos egyáltalán nem olyan nagy költő, mert komoly problémái vannak a magyar nyelvvel, szerinte ő a szimbolikus alakja annak, amikor méltatlanul emeltek piedesztálra szerzőket.

Prőhle Gergely múzeumigazgató azzal érvelt, hogy szerinte káros az a megközelítés, ami fellistázta az írókat, akik nem illeszthetőek a NER-be, és szerinte az Esterházy-fóbia is teljesen abszurd. "Abban tocsogunk éveken keresztül, hogy akkor most Parti Nagy Lajos a mi emberünk, vagy nem a mi emberünk, (...) ez meglehetősen káros a jövőre nézve, amikor az a kérdés, hogy egyáltalán olvasnak-e valamit"– mondta. Szerinte az állami intézmények feladata a keretek megteremtése, és az egyenlő esélyek biztosítása. 

Prőhle a Magyar Időknek címezve megjegyezte azt is, hogy szerinte nem elég azt felsorolni, hogy kit nem kellene olvasni, emellett oda kellene tenni azt is, hogy kiket meg igen, mert még a kormánypárti lapban is csak 11 nevet tudtak összeszedni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!