szerző:
hvg.hu

Az Európai Egyetemek Szövetsége szerint a genderszak megszüntetése súlyos veszélyt jelentene az egyetemi szabadságra és az intézményi autonómiára.

Tiltakozik a gender szak belengetett megszüntetése ellen az Európai Egyetemek Szövetsége, azt mondják, a kormány húzása példa nélküli az Európai Unióban, a döntést nem tartják megalapozottnak. A kormány diktátumszerűen közölte: a szakot egy rendeletmódosítással eltörli, arra hivatkozva, hogy túl kevesen járnak rá, nincs az ott végzettekre kereslet a munkaerőpiacon, így pedig nem racionális gazdaságilag a képzés. Korábban ideológiai problémáik voltak a szakkal azok alapján, ahogy elképzelték, milyen képzés folyik ott. Az ELTE vezetése beletörődött ebbe – bár a tanszéknek ellenvéleménye volt –, a CEU tiltakozott, majd adatokkal alátámasztva cáfolta a kormány érveit.

Az Európai Egyetemek Szövetsége felszólítja a kormányt, törölje terveit, mivel a genderképzés egy megalapozott tudományág, amelyet a világ legrangosabb egyetemein tanítanak, a nemzetközi egyetemeknek van együttműködése a CEU-val és az ELTE-vel is. Bár a kormány azzal érvel, nincs szükség itthon a genderszakon végzettekre, a szervezet szerint nem világos, mi alapján vonta le ezt a következtetést a kormány, hiszen például az ELTE képzése csak tavaly indult. A társadalom számára hasznos tudást szereznek a végzettek.

Az intézkedés a szervezet szerint súlyos veszélyt jelent az egyetemi szabadságra és intézményi autonómiára. Kifogásolták az egyeztetés hiányát is. A szervezet megjegyzi, számtalan tiltakozást kapott egyetemektől, tudósoktól a genderszak megszüntetése miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!