szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Egyetemek Szövetsége szerint a genderszak megszüntetése súlyos veszélyt jelentene az egyetemi szabadságra és az intézményi autonómiára.

Tiltakozik a gender szak belengetett megszüntetése ellen az Európai Egyetemek Szövetsége, azt mondják, a kormány húzása példa nélküli az Európai Unióban, a döntést nem tartják megalapozottnak. A kormány diktátumszerűen közölte: a szakot egy rendeletmódosítással eltörli, arra hivatkozva, hogy túl kevesen járnak rá, nincs az ott végzettekre kereslet a munkaerőpiacon, így pedig nem racionális gazdaságilag a képzés. Korábban ideológiai problémáik voltak a szakkal azok alapján, ahogy elképzelték, milyen képzés folyik ott. Az ELTE vezetése beletörődött ebbe – bár a tanszéknek ellenvéleménye volt –, a CEU tiltakozott, majd adatokkal alátámasztva cáfolta a kormány érveit.

Az Európai Egyetemek Szövetsége felszólítja a kormányt, törölje terveit, mivel a genderképzés egy megalapozott tudományág, amelyet a világ legrangosabb egyetemein tanítanak, a nemzetközi egyetemeknek van együttműködése a CEU-val és az ELTE-vel is. Bár a kormány azzal érvel, nincs szükség itthon a genderszakon végzettekre, a szervezet szerint nem világos, mi alapján vonta le ezt a következtetést a kormány, hiszen például az ELTE képzése csak tavaly indult. A társadalom számára hasznos tudást szereznek a végzettek.

Az intézkedés a szervezet szerint súlyos veszélyt jelent az egyetemi szabadságra és intézményi autonómiára. Kifogásolták az egyeztetés hiányát is. A szervezet megjegyzi, számtalan tiltakozást kapott egyetemektől, tudósoktól a genderszak megszüntetése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!