szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Senki nem akar genderológust foglalkoztatni, hát ne is oktassuk, mondja a kormány. A CEU rektorhelyettese, Fodor Éva számokkal és felmérésekkel bizonyítja, ez nem igaz.

"Senki nem akar genderológust foglalkoztatni, következésképpen képezni sem kell", foglalta össze a kormány érveit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a gender szak betiltása mellett az ATV-ben. Az Emmi is hasonló érvelést vonultatott fel korábban – a "társadalmi nemek tanulmánya" mesterszakon végzettek iránti igény a magyar munkaerőpiacon nem mutatható ki.

(Kérdés, Kövér László Kurultájon elmondott szavai („Akit alávetettségbe akarnak taszítani szülőföldjén, akit ki akarnak forgatni anyagi és szellemi javaiból, annak akaratát úgy akarják megtörni, hogy először megtörik és összezavarják a tudatát. Megtámadják a nemi, családi, vallási és nemzeti önazonosságát, meg akarják hamisítani a múltját, és el akarják venni a jövőjét, vagyis az áldozatot úgy összezavarják, hogy már szó szerint azt se tudja, fiú-e vagy lány, honnan jön, hová tart és kihez tartozik”) mennyire képezik a kormány érvrendszerének hivatalos részét.)

Fodor Éva, a CEU gender szakának oktatója, a CEU rektorhelyettese (itt mutattuk be részletesebben) posztolt egy érdekes ábrát a Facebookon, ami cáfolja a hivatalos érveket. A gender szakot végzettek 42 százaléka az oktatásban dolgozik, 23 százaléka a magánszférában, nagyvállalatoknál, 16 százalékuk alapítványoknál, civil szervezeteknél – lehet, hogy ez szúrja a kormány szemét. "A CEU Társadalmi Nemek Tudománya tanszéke elvégzése után hallgatóink előtt számos álláslehetőség áll. A tanszéken szerzett analitikus, kommunikációs és probléma megoldó képességüket sokfelé kamatoztathatják.

A megszerzett tudásra igényt tartanak nemzetközi nagyvállalatok, melyek szem előtt tartják a diverzitás „gender mainstreaming” kérdését, alapítványok és államigazgatási szervek, melyek EU-s vagy más követelményeknek igyekeznek megfelelni. A legtöbb diákunk továbbtanul, hiszen az interdiszciplináris „gender studies” sokféle PhD-szak elvégzésére felkészít. A tavalyi esztendőben végzett felmérésünk 398 volt diákunk adataira alapul. Mint a lenti ábrából látható, volt diákjaink 42%-a oktatási-kutatási területen dolgozik. Itt elsősorban PhD-hallgatókról, illetve későbbi tanárokról, kutatókról van szó. Végzett MA-s diákjaink tanulnak például a Princetoni Egyetemen, Berlinben, New Yorkban, Oxfordban, de Ljubljanában, Prágában vagy Tallinnban is. Diákjaink több mint 22%-a nagyvállalatoknál helyezkedik el a magánszférában. Ezek közül néhány munkáltató példaként: Air France KLM, Citibank, IBM, KPMG, Media Plot, The Coca-Cola Company, Genesis Healthcare, Argyll Business Centers, stb. – írja Fodor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elmúlt 10 év minden vasúti átjárós baleseténél az autósok, gyalogosok, kerékpárosok voltak a hibásak

Az elmúlt 10 év minden vasúti átjárós baleseténél az autósok, gyalogosok, kerékpárosok voltak a hibásak

Nem várt anyagra bukkantak kutatók a Ceres törpebolygón

Nem várt anyagra bukkantak kutatók a Ceres törpebolygón

"Hamarosan bejelentjük a döntéseket" - nagy változást hozhat a Barcelonánál a Bayern elleni történelmi vereség

"Hamarosan bejelentjük a döntéseket" - nagy változást hozhat a Barcelonánál a Bayern elleni történelmi vereség