szerző:
hvg.hu

A Párbeszéd EP-képviselője szerint a dokumentum "megtévesztő, buherált", amit nem lehet érvényesnek tekinteni.

Jávor Benedek szerint a múlt héten csak trükközéssel volt elkerülhető, hogy leállítsák a paksi atomerőművet. Mint megírtuk: az erőmű két napja azt állította, két tizedfoknyira volt a folyó hőmérséklete attól, amikor lekapcsolják miatta az erőművet.

Jávor ezzel kapcsolatban azt írja, Paks II. környezeti hatástanulmánya szerint viszont az a helyzet, ami a múlt héten volt, egyáltalán nem fordulhat elő, egészen az erőmű üzemének végéig, vagyis 2085-ig. Ugyanis az olyan helyzeteket,

amikor a Dunán az alacsony vízállás magas vízhőmérséklettel párosul, zéró valószínűségűnek nyilvánították.

Csakhogy, mint Jávor is emlékeztet: ez a zéró valószínűségűnek tartott helyzet a múlt héten három napon keresztül fennállt.

Az EP-s politikus mindezek kapcsán úgy véli: a paksi engedély olyan mértékben meg van buherálva, hogy már a 2018-as nyár valósága sem fér bele.

"El lehet képzelni, mi várható, amikor a hűtővíz-kibocsátás közel a két és félszeresére (100 m3/s-ról 232 m3/s-ra) nő, és a klímaváltozás eredményeképpen a jelenlegihez képest megsokszorozódik az olyan időszakok valószínűsége, amikor az alacsony vízállással párhuzamosan alapból is meleg lesz a Duna vize" – írta Jávor.

A Párbeszéd politikusa szerint Paks II.-t egy álomvilágba tervezték bele, "csakhogy elkezdett szembejönni a valóság". Jávor szerint hazug, szándékosan megtévesztő adatokra alapozva adtak engedélyt az új atomerőműre, amit az idei nyár valósága után nem lehet érvényesnek tekinteni.

Jávor szerint a környezetvédelmi hatóságnak valótlan adatközlésre, téves modellekre hivatkozással vissza kell vonnia az új blokkok környezetvédelmi engedélyét, és új, reális tanulmányok benyújtását kell előírnia. "Amelyek nem papíron hazudják el a várható környezeti hatásokat, hanem valós számítások alapján mutatják be, hogy milyen megoldásokkal lehet elejét venni a Duna megfőzésének."

Miután az erőmű nem volt hajlandó kiadni a hivatalos mérési adatokat, az Átlátszó megmérte a víz hőmérsékletét egy egyszerű hőmérővel: az erőmű hűtővízkifolyójánál 30 fok feletti hőmérsékletet mértek, míg a hűtővíz kifolyójától feljebb a folyó 25-26 fokos volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!