szerző:
hvg.hu

Csak a Fidesz – kutatta ki a Nézőpont Intézet.

A surranópályán milliárdos üzletté kinőtt Fidesz-közeli agytröszt, a Nézőpont a kormányközeli Magyar Időknek kikutatta, a teljes választókorú magyar népesség

  • 41 százaléka a Fidesz–KDNP szimpatizánsa.
  • A Jobbik a második erő, 10 százalékon állnak,
  • az MSZP-Párbeszéd közösen 9 százalékot érne el, amivel kiesne a parlamentből,
  • A teljes felnőtt lakosságának körében a DK 4 százalékon áll,
  • az LMP 3 százalékos támogatást élvez.
  • A Momentum 2 százalékon,
  • a Mi Hazánk Mozgalom 1,
  • a Kutyapárt is 1 százalékon.

A legvalószínűbb választási eredmény szerint a Fidesz–KDNP 54, a Jobbik 17, az LMP 5, a DK pedig 7 százalékos eredményt érne el. Az MSZP–Párbeszéd szövetség 9 százaléka nem lenne elegendő a parlamentbe kerüléshez, csakúgy, mint a Mi Hazánk 1, a Momentum 4 és a Kétfarkú Kutya Párt 2 százalékos eredménye.

A Nézőpont Intézet kutatása alapján nincs olyan demográfiai csoport, amelynek egyharmada ne lenne fideszes, míg az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik népszerűsége haladja meg néhol a 10 százalékot, de a 60 év felettiek között például ők is csak 5 százalékon állnak.

A férfiak között 10, a nők körében pedig 17 százalékpont a kormánypártok előnye az ellenzék egészével szemben. A különböző korosztályokat tekintve a legfiatalabb, 18–29 éveseket magába foglaló korcsoportban a legkisebb (7 százalékpont) a különbség a Fidesz–KDNP és az ellenzék között, a 60 éven felülieknél már jelentős, 16 százalékpontos a kormánypárti fölény.

A ZRI Závecz Research Intézet hasonló arányokat mért nemrég, ott a Fidesz 35, a Jobbik 10, az MSZP 6, a DK 4, az LMP 3, a Kutyapárt szintén 3, a Momentum 2, a Párbeszéd 1 százalékon állt. Náluk a pártnélküliek aránya 35 százalék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!