szerző:
Gergely Zsófia

Ahogy előre beharangoztuk, Rádi Péter ügyvéd lett a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke. A testület keddi ülésén közvetlenül előtte leköszönő Patyi András átminősült tagnak – erről ugyanis nem mondott le – és rögvest meg is szavazta saját utódját.

10 igen, 0 nem szavazattal fogadta el a Nemzeti Választási Bizottság Patyi lemondását az elnöki posztról a kedd délutáni ülésen Ezt megelőzően Patyi ismertette döntését, majd érintettsége miatt kiment, nem vett részt a „tudomásul vétel”-ben – ami nagyjából egy perc alatt megvolt. Mikor visszajött ünnepélyesen megköszönték "kimagasló színvonalú szakmai munkáját".

A papírforma bejött, a meglepetés elmaradt, rögtön ezután javasolták Rádi Péter korábbi póttagot új elnöknek 8 igen szavazattal, két ellenzék által delegált tag nem szavazata ellenében.

Az MSZP által delegált tag, Litresits András legalább szimbolikusan megpróbált más javaslattal élni: utalva Rádi korábbi póttagstátuszára, az összes parlament által választott tagot javasolta új elnöknek. Mint mondta, ez pont annyira komoly, mint ennek az elnökválasztásnak az előkészítése.

Bozsóki Éva elnökhelyettes is kapott egy jelölést, amit azonban nem fogadott el.

A hvg.hu a helyszínen követte a voksolást, amelyen végig látszott, hogy csont nélkül érvényesül a Fidesz és a KDNP delegáltjaival a kormányoldali többség akarata, pillanatok alatt lezavarták az elnökcserét.

Litresits már előre etikátlannak nevezte, hogy Patyi nem azonnali hatállyal mond le a vezetői posztjáról, mert így tagként etikátlan módon részt vehet saját utódjának megválasztásában. Az ülés elején javasolta, hogy az elnökválasztás fontossága miatt várják meg, míg valamennyi tag jelen lesz, hiszen többen előre bejelentett szabadság miatt nem tudtak ott lenni. Ezt azonban a 10 fővel határozatképes ülésen simán leszavazták.

Az ügyvéd Rádi Pétert 2013-ban választotta meg a parlament póttagnak, 2015-ben ült be a testületbe, amikor Csenterics Ferenc elhunyt, és átvette a helyét. Belső forrásunk szerint azóta mostanáig nem sok vizet zavart, „tőle biztosan nem várható, hogy érdemi változást tervez”. „Hároméves, póttagként töltött múlttal lesz egyből elnök egy olyan időszakban, amelybe beleesik az EP-választás és a jövő évi önkormányzati választás. Könnyen kiderülhet, mennyire nagy a kabát” – jegyezte meg.

Rádi Péter (balra) éppen esküt tesz póttagként még 2013-ban, mellett Patyi András
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Húsz éven át felvette halott anyja nyugdíját egy győri nő

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt

Gruevszki megkapta a menekültstátuszt

Magyar Idők: Megvan a döntés Gruevszki ügyében

Magyar Idők: Megvan a döntés Gruevszki ügyében

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt