szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kapott hideget-meleget Orbán Viktor és a magyar kormány az Európai Parlamentben kedden a Sargentini-jelentés vitájában. Miközben Orbán szerint a jelentés a magyar nép ellen irányul, addig az Európai Bizottság és a kormányt bírálók szerint Orbán a demokrácia emlegetésével próbálja félresöpörni az érveket, és azzal próbál elbújni a bírálatok elől, hogy a néppel takarózik.

Kedden délután tárgyalta a magyarországi helyzetről szóló úgynevezett Sargentini-jelentést az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. A jelentést a zöldpárti holland Judith Sargentini készítette, a jelentés szerint pedig Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.

A vitában Sargentini azzal érvelt, hogy elkerülhetetlen a 7-es cikkely szerinti eljárás, be kell húzni a vészféket, ha nem akarjuk, hogy az EU értékei csak papíron létezzenek. A néppárti Ingeborg Grässle a költségvetési bizottság tagjaként felhozta a korrupciót és az uniós forrásokkal való visszaéléseket is, míg a kulturális szakbizottság képviselője szerint a kormány magánháborút folytat a CEU ellen, a kutatás és a tudomány kárára. Orbánt bírálta az alkotmányügyi bizottság és a női egyenjogúsággal foglalkozó szakbizottság tagja is, aki szerint a magyar miniszterelnök nem áll ki a nők jogaiért és nem lép fel a nők elleni erőszak ellen.

©

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is úgy fogalmazott, hogy egyetértenek a jelentésben megfogalmazott aggályokkal, és ő is felhozta, hogy a magyar kormány támadja a civil szervezeteket és a médiát. Az EB bírósághoz is fordul a külföldről támogatott civil szervezetekkel szembeni lépések miatt, valamint a menedékkérők ellátás nélkül hagyása miatt. Timmermans odaszúrta azt is, hogy ez nem keresztényi eljárás. Azt is hozzátette, hogy zéró toleranciával viseltetnek az EU-s források felhasználásával kapcsolatos visszaélések miatt, és Magyarországon vetődött fel a leginkább a csalás lehetősége.

Megemlítette az OLAF-eljárásokat, a roma gyerekek oktatási diszkriminációját, és a számtalan kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, és felszólalt a bíróságok függetlenségéért.

Megígérhetem, hogy nem leszünk kíméletesek

– mondta.

Orbán: Magyarország nem enged a zsarolásnak!

Orbán Viktor, aki elkésett a vitáról, és Sargentini kezdő megjegyzései között vonult be a terembe azt mondta, tudja, hogy a többség meg fogja szavazni a jelentést, de szerinte a jelentés nem egy kormányt, hanem a magyar népet akarja elítélni, amely ezer éve része a keresztény Európának és a vérét adta érte. Orbán azzal érvelt, hogy az ország harcolt a szovjet hadsereg ellen, megnyitotta a határait a keletnémetek előtt, antikommunista és demokratikus hagyományokkal rendelkezik, de ennek ellenére támadják a magyarokat.

©

Önök azt hiszik, hogy jobban tudják, hogy mi kell a magyar népnek, mint a magyar emberek

– támadta az EP-képviselőket Orbán, aki szerint az EP kettős mércét alkalmaz és túllépi a hatáskörét, meg akar bélyegezni és ki akar rekeszteni egy népet, mert másként gondolkodnak a keresztény értékekről, családokról és a migrációról.

Mi sohasem vetemednénk arra, hogy megbélyegezzük azokat, akik nem értenek egyet velünk

– mondta Orbán, amivel nagy felhördülést váltott ki a teremben. A magyar miniszterelnök szerint Sargentini jelentése 37 ténybeli tévedést tartalmaz, amelyről az EP-képviselőknek el is juttattak egy 108 oldalas jelentést. Orbán azzal érvelt, hogy a Bizottsággal számos ügyben (médiatörvény, alaptörvény) tárgyaltak az elmúlt években, a Sargentini-jelentés pedig most ezeket a kompromisszumokat rúgja fel.

Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek úgy döntöttek, nem akarnak bevándorlókat magyar földön. Akármilyen döntést is hoznak: Magyarország nem enged a zsarolásnak, védeni fogja az országot a migrációtól, védeni fogja a jogait

– közölte a kormányfő, aki szerint Európa most a saját határőreit támadja.

©

A Néppárt sem állt ki Orbán mellett

Meglepetésre Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője sem állt ki Orbán mellett. Weber felhozta a CEU-ügyet és a civil társadalom elleni támadást is, valamint hogy a migrációval kapcsolatban is eltérőek a nézeteik.

Ha általánosságban támadjuk a muszlimokat és általánosságban támadunk egy vallást, akkor a dzsihadisták útjára lépünk, és az emberi jogok ellen vétünk

– mondta Weber, aki ugyan megemlítette, hogy Budapesten nem vernek tüntetőket úgy, mint Romániában, és más EU-s országokban szerinte sokkal nagyobb problémák vannak, mint Magyarországon, azt is bejelentette, hogy kedd este fognak dönteni arról, hogy támogatják-e a jelentést vagy sem, de

ha a magyar kormány nem akarja megoldani a kérdéseket, akkor a 7-es cikkely szerinti "párbeszédre" lehet, hogy szükség van.

Udo Bullmann, a szociáldemokrata frakció képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy

Orbán testesíti meg a legkorruptabb rendszert, amely az Európai Unióban jelenleg létezik,

és még Orbán vejét is megemlítette, mint a közbeszerzések nagy nyertesét.

Guy Verhofstadt, a liberális ALDE képviselőcsoport nevében közölte, ma lehetetlen lenne, hogy az EU-hoz csatlakozzon Magyarország, és bár ő nagyon szereti a magyar kultúrát és a magyarokat, sajnálja, de támogatnia kell a jelentést, mert

Magyarország nem a kormány és nem Orbán, hanem sokkal több ennél.

Verhofstadt is a Néppárthoz fordult, hogy szavazzanak Orbán ellen, mert az európai projekt túléléséről van szó. "Orbán és társai az európai projekt túlélését kérdőjelezik meg" – fogalmazott.

Guy Verhofstadt
©

A zöldek nevében Philippe Lamberts az európai értékekért szólalt fel, és közölte, sokan nem értenek egyet Orbánnal Magyarországon sem. Botrányosnak nevezte azt is, hogy Orbán a Szovjetunióhoz hasonlítja az Európai Uniót, amikor nem fordult elő olyasmi, hogy EU-s tankok lepték volna el Magyarországot. A szélsőbalos képviselők nevében Marie-Christine Vergiat is kemény bírálatokat fogalmazott meg a kormánnyal szemben.

A szélsőjobb Orbán mellett, még a Brexit-klubba is meghívták

Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciója kiállt a magyar kormány mellett, a lengyel Ryzsard Antoni Legutko szerint ha nem is a magyar népet, hanem a kormányt támadják csak, a kormányt akkor is megválasztották valakik. Legutko szerint a Bizottság legszívesebben kinevezne valakit Magyarország élére a megválasztott kormány helyett, a jelentés elfogult, de saját tapasztalata szerint ha Lengyelországot támadták, akkor az ottani kormány úgy is csak megerősödött, ezért kívánja, hogy Magyarországon is ez történjen.

A Brexit-párti brit Nigel Farage megköszönte Orbánnak, hogy ott van és emlékezteti az EU-t a demokratikus értékekre, az EU pedig szerinte a limitált szuverenitás brezsnyevi doktrínáját alkalmazza, ezért végül meghívta Magyarországot, hogy lépjen ki az EU-ból:

Kérem, csatlakozzon a Brexit klubjához, nagyon jól fogja magát érezni velünk!

A francia szélsőjobboldali Nicolas Bay vallatást és boszorkányüldözést emlegetett a jelentés vitája kapcsán.

A vitában felszólaló képviselők többsége bírálta a magyar kormányt, az illiberális demokrácia kifejezés használatát, az intézményesített cigányüldözést (bár erről némi vita alakult ki, hiszen a Fidesz EP-képviselője a szintén roma Járóka Lívia is), a jogállamiság lebontását, a korrupciót, és az orosz minták átvételét is. Egy svéd néppárti EP-képviselő még azt is felhozta, hogy Orbán eltávolodott Helmut Kohl örökségétől.

Eközben a főként szélsőjobboldali és az ECR-frakció tagjai Orbánt éltették mint "alternatívát Európával szemben", mert megvédi Európa határait a migrációval szemben, hitet tettek a "nemzetek Európája" mellett, és alkalmanként még sorosoztak és migránsoztak is. A képviselők felszólalásairól percről percre tudósításunkban olvashatnak bővebben!

"Gyávák mellébeszélése" – ezzel vágott vissza az EB képviselője Orbánnak

A vita végén Orbán ismét felszólalt, ekkor azt mondta, szerinte a képviselők (főleg a magyar EP-képviselők) jobban gyűlölik őt, mint amennyire szeretik a magyarokat. A korrupcióval kapcsolatban azt mondta, a pályázatok szerinte nyíltak, és bármelyik európai cég elindulhatna a közbeszerzéseken.

A CEU-val kapcsolatban Manfred Webernek azt üzente, szerinte téved és kettős mércével mér, majd azt hozta fel, hogy maga az egyetem azt ígéri a honlapján, hogy Budapesten marad. A szélsőjobboldali pártokhoz szólva közölte, "a migráció elleni küzdelem nem pártkérdés", ezért Orbán hajlandó minden párttal együttműködni, amely meg akarja védeni a határokat.

©

Az antiszemitizmussal kapcsolatos felszólalásokra azt válaszolta, az antiszemitizmus Közép-Európában csökken és Nyugat-Európában nő, sőt, szerinte a modern antiszemitizmus központja Brüsszel, mert Izrael-ellenes.

Úgy látom, hogy bajban vagyunk és gyengék vagyunk, mert mi néppártiak úgy táncolunk, ahogy a szocialisták és a liberálisok fütyülnek

- közölte Orbán, aki szerint nem igaz, hogy a kormányt akarják elítélni, mert a jelentés címében is benne van, hogy Magyarországot.

Frans Timmermans az Európai Bizottság részéről a vita végén közölte, ha valaki egy klubba belép, elfogadja annak szabályait és annak tagja lesz, akkor be kell tartani a szabályokat, az egyszerűen nem megy, hogy azokat semmibe vegyük. Timmermans azt mondta, az, hogy a kormány a néppel takarózik,

a gyávák mellébeszélése. Ne próbáljanak elbújni a kormány bírálata elől azzal, hogy azt mondják, nem őket, hanem a népét támadják!

Timmermans azt is mondta, szerinte a Fidesz az érvek ürességét üvöltéssel próbálja ellensúlyozni, de a hangerő nem fogja elfedni ezt az ürességet. "Nem lehet a demokrácia emlegetésével az érveket félresöpörni" – közölte.

Timmermans
©

A jelentés keddi vitája után az Európai Parlament szerdán szavaz majd a jelentésről, és ha a testület elfogadja, akkor az EP mandátumot kap arra, hogy felkérje a tagállamokat tömörítő Tanácsot, fontolja meg az alapjogok megsértését büntető 7. cikk bevetését. A jelentés elfogadásához a leadott szavazatok kétharmada és az összeg képviselő fele + egy fő támogató voks kell majd.

Magyar civil szervezetek a jelentés elfogadása mellett kampányoltak, az MSZP és a DK is jelezte már, hogy képviselőik meg fogják szavazni a jelentést, a Fidesz pártcsaládjához tartozó német CDU/CSU azonban azt közölte, hogy nem ad utasítást az EP-képviselőinek a szavazáshoz. Az LMP azt jelezte, EP-képviselőjük nem lesz jelen a szavazáson. A Párbeszéd képviselője, Jávor Benedek ellenben megszavazza majd a jelentést szerdán.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek