szerző:
Gergely Márton-Windisch Judit
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sok még a feladat – vetette oda Szakács Árpád egyik leghíresebb jobboldali ellenfelének, Prőhle Gergelynek még augusztusban. A hvg.hu információi szerint a feladatok elvégzésére Szakácsnak már csak nehezített terepen lesz módja. Orbán Viktor ugyanis Kötcsén elmondta: a művészek az alkotással foglalkozzanak, egyébként is rég a Fidesznél van minden forrás és lehetőség. A kultúrharc véres kardját hordókra nincs szükség. A Magyar Időknél a jelek szerint megértették az idők (és a megrendelő) szavát.

Szakács Árpádot ismerem, ő egy igazi mudzsáhid. Egy olyan „szent radikális”, aki minden sorát komolyan gondolja. Az ilyeneket szokták belökni a busz alá Orbánék, ha épp nem lenne érdekükben a Szakács által vívott harc

– mondta egy forrásunk nyáron, a kulturális háború tetőfokán. A Magyar Idők hasábjain azon vitatkozott a kétharmados Fidesz (megmaradt) értelmiségi köre, hogy Prőhle Gergely nem dörgölődzik-e túl sokat baloldali művészekkel, vagy Ókovács Szilveszternek megbocsátható-e, hogy egy gyerekeknek szóló darab mellékszálaként megjelenik a melegekkel szembeni tolerancia? Egyébként is, kinek ad pénzt a Filmalap és az NKA?

Szakács Árpád
©

Ennek a háborúnak volt könyörtelen harcosa Szakács Árpád, aki egész sorozatot szentelt a témának „Kinek a kulturális diktatúrája” címmel. Információink szerint a tizenharmadik résznél megakadt a lendület, bár a fiókban ott lapul a hírek szerint a sorozat tizennegyedik és tizenötödik darabja (legalább a hvg.hu-ra reagálva akár gyorsan közzé is lehet tenni az egyiket). A szerzőt az újság véleményhasábjain hónapokon keresztül védő és biztató rovatvezető, Orbán János Dénes kérdésünkre azt írta:

a Kinek a kulturális diktatúrája sorozatot rendkívül fontosnak tartom, hiszen sikerült hónapokig a közbeszéd fő témájává tennie a kultúrát. Nagyon remélem, hogy a sorozat folytatódni fog.

Értesüléseinket "naiv és abszurd pletykáknak" minősítette, amelyről a megfogalmazás tanúsága szerint már hallhatott. És Orbán azt sem tudta megígérni, hogy Szakács sorozata biztosan folytatódna a jövőben. Ahogy szabadságáról a hvg.hu-nak írta: "nincs olyan jogviszony, mely alapján nekem mandátumom lenne bármire is utasítani Szakács Árpádot", és "a szólás- és véleményszabadság tisztelete miatt" egyébként sem tenne ilyet. Ami biztos, hogy augusztus 25-e óta hiába várunk újabb leleplezést baloldali sipákolókról és jobboldali szolgalelkűekről.

Hass, alkoss, a többi pénzbe kerül

Ennek az oka forrásaink szerint az, hogy Orbán Viktor lezárta a háborút, amelynek gellert kapott lövései a saját holdudvarában is sebeket okoztak. Lassan ülepedett le a kormányfő tíz nappal ezelőtti kötcsei üzenete a hallgatóságában, de aztán csak feldolgozták a mondanivalót.

Orbán Viktor Kötcsén 2018. szeptember 8-án
©

 Először néhányan félreértették ugyanis szavait, pedig Orbán valójában L. Simon László álláspontjához hasonló véleményt fejtett ki. A volt államtitkár még Tusványoson úgy fogalmazott:

jobbnak, okosabbnak, tehetségesebbnek kell lenni, a párthűség nem pótolja a tehetséget.

Információnk szerint most Orbán is azt üzente a jobboldali művészeknek: alkossatok jobb műveket. A kormányfő azt is hozzáfűzte, hogy pénz, fegyver, paripa mind a Fidesz oldalán áll, nincs mit erőszakosan átrendezni. Szakács ugyanis épp ezt igyekezett cáfolni: szerinte a pénzügyi lehetőségek megmaradtak a "vörösterror" különítményeinél.

A cikksorozat szerzője legutóbb például azt próbálta igazolni, hogy a kereskedelmi és állami rádiók továbbra is előnyben részesítik a balliberális előadókat, miközben a kormánybarát énekeseket elhallgatják. Utóbbira Tóth Verát és Vastag Csabát említette példaként, előbbi ki is kérte, hogy őt bárhova politikai értelemben besorolják. Érdekes módon a magyar zenészek játszottsági listájának élén csak Ákost nem vette észre Szakács Árpád, pedig az énekes maga sorolja be önmagát a polgári oldalra minden erre adódó lehetőségnél. Érthető ugyanakkor, hogy Szakács róla elfeledkezett: nem illet a mondanivalóba.

Kenni vagy nem kenni?

Látja, mennyi elmaradt feladat? – kérdezte Szakács másfél hónapja Prőhle Gergelyre reagálva, és a kánon újrafogalmazását követelte. Ám ő maga is lezáratlan meccseket hagyhat maga után.

Prőhle Gergely
©

 Tollhegyre tűzött több „jobboldali elhajlót”, akik jelen állás szerint karrierjük szempontjából túl fogják élni Szakács sorozatát. Például Gulyás Gábor, aki a debreceni MODEM igazgatója volt, majd a budapesti Műcsarnoké, jelenleg pedig a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumot vezeti. Szakács szerint Gulyástól „a kaméleon is különórákat vehetne, jobboldalon a Magyar Demokratától a PestiSrácokig mindenki kritikátlanul népszerűsíti a rendezvényeit, a balliberális térfélen pedig extázisban van a takarító is, ha róla van szó”. A cikkszerző szerint ezzel szemben Gulyás is csak egy migránssimogató.

Szakács kiborult Baán Lászlóra is, amiért volt képe Frida Kahlo-kiállítást rendezni, aki ugyan egy nemzetközi húzónév a kulturális turizmusban, és épp ez lenne a lényege annak a bő 200 milliárd forintos projektnek, amit a Szépművészeti Múzeum igazgatója álmodott meg Orbán Viktorral a Liget Projekt keretében. De a Magyar Idők ítészén nem fog ki holmi nemzetgazdasági (és Orbán-családi) érdek, neki Kahlo ideológiailag vállalhatatlan.

A Nemzeti Kulturális Alap is megfeddést kapott, mivel "kiemelt támogatásban részesíti az egyedi balliberális produkciókat". A szervezet honlapja szerint az elnök Kásler Miklós, emberminiszter, híres balliberális elhajló. 

Andy Vajna említése nélkül külön cikket kapott a Nemzeti Filmalap is, pedig ez a szervezet valóban nemzetközi hírnevet hozott az elmúlt időkben a magyar kultúrának. Két Oscar-díj, egy Arany Medve és egy Ezüst Pálma a termés a leghíresebb díjosztókról, amire még Orbán Viktor is „wow” felkiáltással reagált a Facebookon. A Vajna-féle társaság bűne azonos, mint a Petőfi Irodalmi Múzeumé: a magyar kormánnyal kritikus művészek pénzhez juttatása. A filmalap ellen persze azt is felhozták, hogy az elmúlt nyolc évben nem készültek a népkeblet dagadásra késztető történelmi kurzusfilmek. Bezzeg a Hídember!

Sok hűhó, de miért?

Szakács Árpád tehát augusztus 25-e óta nem jelentkezett újabb leleplező írással. Egyetlen szereplésének azóta Bayer Zsolt nyújtott színpadot szeptember 9-én.

©

 De ezt az interjút még az előző nap megtartott kötcsei piknik előtt lebeszélhették, és Bayer hellyel-közzel érintetté vált a kultúrharcban, amikor Bereményi Géza egy megalázó kiszólással tette helyre az ő nevét a háborújában felhasználó Szakácsot.

Szemlátomást egy nagyon hülye ember. Láttam a fényképét

– mondta ugyanis Bereményi, aki nem kárvallottja, hanem haszonélvezője lenne a Magyar Időkből irányított kulturoffenzívának. Mire a lovagkeresztes Bayer azt felelte a Cseh Tamás által énekké varázsolt versek zseniális írójának: „annak ellenére marad élő klasszikus és zseniális író-költő, hogy láttam a fényképét. Egy alkoholista vén f*sznak tűnik rajta.” (Bayer önérzetességének egy komoly gondja van: máskor ő az, aki a legmegalázóbb módon írja le az ellenségnek gondolt személyek külső megjelenését.)

A fejlemények némi feszültséget vihetnek egy csütörtök esti programba. A CÖF-CÖKA invitálja ugyanis vendégeit egy beszélgetésre a Polgárok Házába, amelyen Csizmadia László főcivil (sponsored by MVM) beszélget majd Gajdics Ottóval, a Magyar Idők főszerkesztőjével és a lap legnagyobb hullámot kavart cikksorozatának szerzőjével. A program nem kevesebbet kínál, mint hogy

„csütörtök este látleletet kapunk, a könnyűzene, a kortárs irodalom, a képzőművészet, a film, a humor és a színház ballib által kisajátított világáról. Reményeink szerint a kiegyensúlyozás lehetséges útját is felvázolják meghívott vendégeink”.

Lehet, hogy reményeiket kénytelenek lesznek a realitáshoz igazítani: Orbán Viktor kötcsei iránymutatásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT