Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olyan fokú a félelem, hogy abszurd lépésekre sarkall embereket az MTA-nál – mondta a hvg.hu-nak Kertész János Széchenyi-díjas fizikus, aki kedden nyílt levélben közölte: úgy döntött, nem tartja meg a Magyar Tudomány Ünnepén tervezett előadását.

hvg.hu: Egy hónap múlva kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe, de a programról csak annyit tudunk, mely előadásokat nem fogják megtartani. Mi zajlik a háttérben?

Kertész János: Egyszerű: még nem jelent meg a program. A szervezők egyelőre begyűjtötték a felkért előadóktól a témajavaslatokat, Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese ezek közül húzott ki többet.

hvg.hu: Mi lehet a magyarázata ennek?

K. J.: Először azt gondoltam, egyfajta túlbuzgóság lehet emögött. Nehéz helyzetben van a Magyar Tudományos Akadémia, a főtitkárhelyettes asszony talán azt gondolta, segít, ha a kényes témájú előadásokat cenzúrázza, ám ezzel abszurd helyzetet idézett elő. A számomra igazán sokkoló hír azonban csak ezután következett: az MTA az Index kérdéseire válaszolva megerősítette, hogy a rendezvénysorozatért felelős főtitkárhelyettes azért nem illesztette be a programba az előadásokat, mert azok „politikai áthallásokat” tartalmaznak. Ekkor döntöttem úgy, hogy lemondom az előadásomat.

hvg.hu: Miről szólt volna az előadás? Nyílt levelében említette, hogy a korrupció témája is előkerült volna benne.

K. J.: Arra kaptam felkérést, hogy a hálózatelméletről tartsak népszerűsítő előadást. Azt terveztem, hogy először áttekintem a tudományág elmúlt két évtizedének kiemelkedő pontjait, benne több neves magyar kutató eredményeivel. A második részben pedig a hálózattudomány gyakorlati alkalmazásairól beszéltem volna, például a járványok terjedésének vizsgálatában, az orvostudományban vagy éppen a korrupciókutatásban betöltött szerepéről. A korrupciót természeténél fogva nehéz vizsgálni, hiszen rejtett dolog. Johannes Wachs-szal elért eredményeinket felhasználva azt terveztem bemutatni, hogy egy településen a korrupciós kockázatot miként befolyásolja a társadalmi hálózat szerkezete. Lehet, hogy megemlítettem volna konkrét példaként az Elios-megbízásokat, amelyek ritka, lényegében azonosított példaként egyfajta referenciát jelenthetnek az elmélet számára. De persze alapvetően elméleti kutatásról van szó, ahol jelenségeket vizsgálunk, és nem a politikai következtetések levonása a cél.

©

hvg.hu: Tapasztalt korábban hasonló (ön)cenzúrát az akadémián?

K. J.: Az elmúlt harminc-negyven évben nem. A rendszerváltás előtt persze működött, az ilyen témák még a javaslatig sem jutottak volna el – bár az előző rendszer utolsó éveiben már ez sem volt feltétlenül igaz. Nem győzöm hangsúlyozni: itt tudományos módszerekkel elért tudományos eredmények bemutatásáról beszélünk egy nyilvános fórumon.

hvg.hu: Mi volt a célja a levéllel?

K. J.: Szeretném világossá tenni: semmiképpen nem azért írtam ezt a levelet, mert egy mozgalmat akartam elindítani, hanem mert a kollégáimmal kívántam szolidaritást vállalni, és mert botrányosnak tartom a történteket.

hvg.hu: Hová fajulhat a helyzet? Lesznek ön szerint személyi következményei?

K. J.: Azt mindenki látja, hogy az MTA és a kormány közötti konfliktus súlyos, és nem hiszem, hogy jó irányba mennek a dolgok. Palkovics László miniszterként nagyon eltökéltnek látszik, és nem igazán lehet vele párbeszédet folytatni. Éppen ezért megértem azokat is, akik úgy gondolják, hogy a jelenleg folyó tárgyalások szempontjából jobb nem hangosan tiltakozni. Azt nem gondolom, hogy az MTA vezetésénél bárkit felelősségre vonnának a tudomány cenzúrázásáért. Mindenesetre nagyon szomorúnak tartom azt, ami történt. Rávilágít arra, olyan fokú a félelem, hogy ilyen abszurd lépésekre sarkall embereket.

Két előadás története

Kedden a Qubit írt arról, hogy két előadást letiltott a Magyar Tudományos Akadémia a Magyar Tudomány Ünnepe tervezett programjából. A „Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján”, valamint a „A közösségi média jogi oldala” című előadásokat a körbeküldött levél szerint „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai”, továbbá a téma „politikai vonatkozásai miatt” nem lehet megtartani.

A hvg.hu megszerezte azt a válaszlevelet, amelyet a Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetője, Rudas Tamás az elutasító döntésre írt a programról döntő főtitkárságnak. Rudas a levélben tudomásul vette a döntést, és azt írta, a két előadást a Társadalomtudományi Kutatóközpontba áthelyezve fogják megtartani, hogy azok áthallásossága ne az MTA-t terhelje. Felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a társadalomtudomány nem térhet ki „a politikailag releváns témák tárgyalása elől”, a társadalomtudományok feladata a politikailag értelmezhető témák tárgyalása, és a politikai rendszer szereplői és a nagyközönség számára „higgadt, kiegyensúlyozott tudományos ismeretek bemutatása”.

Kertész János fizikus, hálózatkutató, az MTA rendes tagja néhány órával később a Facebookra kiposztolt nyílt levélben jelezte: úgy döntött, lemondja az eseményen tervezett előadását.

A Mérce közben úgy értesült, hogy az MTA nem csak a két említett előadást, de teljes blokkokat vett ki a tervezett programból, az egyik a migrációval kapcsolatos, a terv szerint árnyalandó az erről szóló közbeszédet, a másik pedig a 2018-as országgyűlési választások tanulságait összegezte volna.

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Még most elintézheti, hogy jövőre egy kis plusz pénzhez jusson

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja