Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Ilyen alapkőletételt sem látott még a világ: a hasonló ünnepélyes eseményeken a megjelenő felek eldurrogtatnak pár kedves frázist, olykor megszórják némi coelhós bölcselkedéssel, politikai hovatartozástól függően kis történelmi utalással, mindenki boldog és reménykedik, majd az alapkőkapszulába bekerül valami vicces, aztán mindenki megy isten hírével. Általában.

De Tarlós István főpolgármestert nem olyan fából faragták, hogy csak úgy sodródjon az árral. A BudaPart beruházás Mol Campusának alapkőletételénél egyáltalán nem az elragadtatás és elégedettség szólamai szökkentek ki foga kerítésin. Egyrészt kiemelte: biztos, hogy lesz, akiknek majd nem tetszik az épület. Másrészt: a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepció ügyében már vétójoga lesz a fővárosnak, és felül fogják vizsgálni a magassági határt, melyet szerinte ebben az esetben "nem szakmai szempontok szerint" húztak meg. (A Mol Campus 120 méter magas lesz, kicsit kisebb, mint a 130 méteres Gellérthegy. A kormány annak idején megpróbálta megakadályozni az építést, tájsebnek és a mohóság szimbólumának nevezte a megvalósuló magasházat. Most a főváros is kárhoztatja az épületet, amely felépülését sem a kormány, sem a főváros nem támogatja, mégis megépül: a saját bevallása szerint lekötelezhetetlen Orbán Viktort utaztató Garancsi István cége, a Market Zrt. építi meg, többet talán nem is kell mondani.)

A főpolgármester itt nem állt meg, bevallotta, hogy "tériszonyos", és nem rajong a magasházakért, de Budapest bizonyos pontjain – például Észak-Csepelen vagy az Árpád-híd pesti hídfőjénél – lehet létjogosultságuk (ez sem az a kifejezett rajongó hangvétel). A főpolgármester arról is beszélt, hogy a BKK-val együtt már vizsgálják, a plusz 800 Kopaszi-gátra tartó személyautó hogyan befolyásolja majd a környék forgalmát – a fonódó Műegyetem rakparti leágazásáról már dönteni kellett volna, egyelőre se híre, se hamva a fejlesztésnek. (Apróság, de a rakpart Gellért tér és Petőfi híd közötti részét úgy újították fel, hogy tudták, nemsokára újra szét kell verni a villamosvágányok létesítése miatt kerékpárutastól, mindenestül.)

©

De nemcsak a BudaParthoz volt pár kedves szava Tarlósnak, a hvg.hu-nak is üzent. "Amennyit (elsősorban a Liget projekt kapcsán) gyűlölködnek, nehéz lesz megérniük a nyugdíjas kort, mert elhasználják a szervezetüket."

A kontextusból teljesen kilógó aggodalom indítéka nem teljesen érthető. A Liget projekttel kapcsolatban a hvg.hu kifejezetten jó viszonyban van a kivitelező Városliget Zrt.-vel, mindig kikéri a véleményét, sőt háttérbeszélgetésekre is kap és elfogad meghívást. Elvakult gyűlölettel számoltunk be a kutyafuttató, a vakok kertje és a többi fejlesztésekről. A főpolgármesterben lobogó frusztráció talán annak szól, hogy megírtuk, miért is kardoskodik mellette Orbán Viktor mint főpolgármester-jelölt mellett: Tarlós Istvánnál veszélytelenebb embert Orbán Viktor nem talál. Márpedig Tarlós folyamatosan igyekszik azt a látszatot kelteni: neki hatalma van, nem is kevés.

Logikus, hogy emiatt vette ilyen kellemetlenre az alapkőletétel-alaphangot: márpedig ő számít, őt nem lehet megkerülni. Aztán a magasházak úgyis felépülnek, az ilyenek ügyekben egy főpolgármesternek nem nagyon szoktak lapot osztani a NER-ben.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?